FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-24

Erdőtelepítés és -fenntartás a klímavédelem jegyében a Pilisi Parkerdőnél

A Pilisi Parkerdő Zrt. valamennyi erdészeténél folyik erdőfelújítás és erdőtelepítés a most záruló ültetési időszakban. A főváros környékén a szakemberek az erdők többségét természetes módon újítják meg, de csemeteültetés, mesterséges ültetés is történik.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Pilisjászfalu

Az állami erdőgazdaság, amely az erdősítések során a klímaváltozásnak jobban ellenálló erdők létesítésére törekszik, az Országfásítási Programhoz 10 hektár erdő telepítésével járul hozzá.

 

A Pilisi Parkerdőnél az erdészek egyaránt nagy hangsúlyt helyeznek a meglévő erdők fenntartására és új erdők létesítésére. A klímaváltozás elleni küzdelemben kulcsszerepe van a meglévő erdőállomány által megkötött szénnek, ezért az új erdők telepítése mellett a hazai erdővagyon, valamint a klíma- és természetvédelem szempontjából is nagy jelentősége van a már meglévő erdőket megfiatalító erdőfelújításoknak. A Parkerdőnél az erdők fenntartási munkája során közel 500 hektáron történt erdőfelújítás.

 

A gazdálkodási folyamatok között a folyamatos erdőborítással kezelt erdőterületek aránya nőtt. Ez azért kedvező tendencia, mert a hazai erdész szakma a természetközeli erdőgazdálkodás, vagyis a folyamatos erdőborítást biztosító módszerek kiterjesztését tűzte ki célul - ami egyben a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás egyik lehetséges eszköze az erdőgazdálkodásban. A Pilisi Parkerdőnél 2019-ben a kezelt erdőterületek 43%-án, 25 300 hektáron folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodást folytattak. Az örökerdő-gazdálkodás során olyan erdőállományok alakulnak ki, amelyek jobban ellenállnak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak és sokkal inkább megfelelnek a természetvédelmi céloknak. A változatos, sokféle fafajból álló erdőknek ugyanis nagyobb a természetes ellenállóképessége, életképesebb erdei ökoszisztémát eredményeznek.

 

A Pilisi Parkerdő részt vesz az Országfásítási Programban is. Az Agrárminisztérium által 2019 novemberében indított Országfásítási Program keretében az állami erdőgazdaságok saját területein több mint 550 hektár újerdőt telepítenek, amihez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A 86 települést érintő erdőtelepítési mintaprogram célja az erdőterület közvetlen növelése mellett a magángazdálkodók és önkormányzatok számára bemutatható gyakorlati példák kialakítása is.

 

A Pilisi Parkerdő a Pilisszentkereszti Erdészet területén, Pilisjászfalu térségében 10 hektárnyi új erdő telepítésével járul hozzá a programhoz, ahol 120 ezer bükk- és tölgycsemetét ültetnek el. Az előkészítés március elején kezdődött, a csemeték ültetése folyamatban van, április végéig fejezik be a munkát.

 

Az erdők felújítása keretében többek között az alábbi helyszíneken ültettek fákat a Pilisi Parkerdő területén

 

A Bajnai Erdészetnél a Gerecse keleti részén található Nagysápon 3,7 hektáron fekete nyár és szürke nyár csemetéket ültettek. A szintén a hegység keleti lábánál lévő Héregen egy idős, pusztuló erdeifenyves helyére hegyi juhar, korai juhar, magas kőris és csertölgy csemeték kerültek 4,3 hektáron.

 

A Budakeszi Erdészet is két területen újított fel erdőt. Budajenőn 2,3 hektáron tavaly ősszel csermakkot vetettek, Nagykovácsi mellett pedig a 2014. decemberi jégkár miatt megtört feketefenyvest alakítják át 5,8 hektáron őshonos fafajokból álló erdővé.

 

A fővárosban ugyancsak folynak erdősítési munkák. A Budapesti Erdészet szakemberei a XI. kerületi Kamaraerdőben és a XVIII. kerületben a Reptéri-erdőben az invazív bálványfa helyére ültettek őshonos fajokat. A XVI. kerületi Nagyiccei-kiserdőben jelenleg az ültetés előkészítése zajlik.


Gödöllő

A Gödöllői-dombságban Gödöllő és Veresegyház térségében történt erdőfelújítás. Gödöllőn egy 48 éves akácos helyére őshonos fajok - cser, kislevelű hárs, mezei juhar, szürke nyár, madárcseresznye, vadkörte - kerültek 1,3 hektáron. Veresegyházon mintegy 23 hektáron erdősítettek: két, több mint 50 éves erdei fenyvest alakítottak át őshonos fafajok, szürke nyár, kislevelű hárs, cser ültetésével a Gödöllői Erdészet szakemberei.


Valkó

A szintén a Gödöllői-dombságban működő Valkói Erdészet három helyen végzett erdősítést: Dányon, Gödöllőn, ahol őshonos fafajokat (csertölgyet, kocsánytalan tölgyet, szürke nyárt) ültettek, továbbá Valkón újítottak fel egy akácost.


Dabas

A Pilisi Parkerdő nemcsak hegyvidéki, hanem alföldi jellegű területeken is kezel erdőket. Egy ilyen területen, a Pesti-síkságon fekvő Dabas térségében akác, szürke nyár és fekete nyár csemetéket ültettek a Ráckevei Erdészet munkatársai 7,3 hektáron.


Pomáz

A Pilis és a Visegrádi-hegység térségében a Szentendrei Erdészet 4,6 hektárnyi erdőt újított fel Szentendre mellett, illetve Pomázon egy 21,3 hektáros területen, ahol még a 2014-es decemberi ónos eső és jég okozott károkat.

 

A Visegrádi Erdészet közel 6 hektáron erdősített Visegrád térségében, egyúttal az invazív bálványfát is irtották. A kisváros mellett egy másik területen 2 hektáron pedig kocsánytalan tölgyeket ültettek.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Erdőtelepítés és -fenntartás a klímavédelem jegyében a Pilisi Parkerdőnél

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.