FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-30

Erdőgazdálkodás drónnal a Vértesben

Az élet megy tovább, drónok is bevetésre kerültek, hogy szakszerű, biztonságos és biztosított legyen a Vértesi Erdő Zrt. erdőgazdálkodása.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A tervezett erdőfelújítások folyamatosan zajlanak, az egészségügyi veszélyhelyzetben sem álltak meg a munkák.

Társaságunk a 2019-es őszi és 2020-as tavaszi erdősítési szezonban 60,5 hektár erdőtelepítést végzett, ahol mintegy 220 000 csemete került elültetésre.

 

Közvetlen célként az ország erdőterületének növelése és a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében. Hiszen jelenleg az erdőgazdálkodás az egyetlen hazai ágazat, amely szénelnyelő (vagyis a szénforgalma negatív, azaz több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát).

 

A magyar erdők évente 4-5 millió tonna CO2 egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8%-át ellensúlyozza.

Folytatásként, az elkövetkezendő időszakban még további 40 hektár új erdő telepítését tervezzük, valamint a klímaváltozás okozta szélsőségek miatt kipusztult csemeték pótlása is része a tavaszi feladatoknak.

Az erdőgazdálkodás mellett, a faállomány-kezelési tevékenységekben sincs szünet. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben még inkább arra kell törekedni (mind a szakmai, mind pedig a felhasznált technológiák terén), hogy a legkíméletesebb módon, a legjobb hatásfokkal és a személyi állomány egészségének megőrzésével történjenek a területen zajló munkák.

Többek között a talajkímélő fakitermelési és közelítési technológiák alkalmazása elsődleges (harvester, forwarder), valamint a szakmai ellenőrzés kiterjed a faállomány-nevelési munkákra is. A társaság által megtermelt faanyag hozzájárul hazánk elektromos energia ellátásának, valamint a tatabányai távfűtési rendszer működésének biztosításához.

 

Külön említendő, hogy a Vértesi Erdő Zrt. a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt, a szakszemélyzet védelme érdekében már drónt is alkalmaz a mindennapos tevékenysége során. A technológia alkalmazásának rengeteg, az egészségügyin felüli pozitív oldala is van.

Egyik nagy előnye a képekhez, videókhoz történő gyors hozzáférés, mely lehetővé teszi a különböző feladatok rugalmas és gyors megtervezését. Továbbá csendes és energiatakarékos elektromos motorjaik nem csak környezetbarátok, de a zajkibocsátást is minimálisra csökkentik, ami ebben a felhasználási környezetben különösen fontos. Segítségükkel költséghatékonyan nagyságrendekkel nagyobb terület mérhető fel, járható be virtuálisan.

Forrás: Vértesi Erdő Zrt.

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.