FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-30

Erdőtűz volt a legnagyobb lengyel nemzeti parkban

A Lengyelországot fenyegető aszály miatt észszerű vízgazdálkodásra szólította fel a lengyeleket Andrzej Duda elnök. Közben a kelet-lengyelországi Biebrza Nemzeti Parkban hatezer hektárnyi területet perzselt fel a tűz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Lengyelországban már most észlelhetők az aszály tünetei, a helyzet további alakulása a májusi esőzések intenzitásán múlik - jelentette ki Duda az illetékes miniszterekkel folytatott egyeztetés után.     

Közölte: az erdőkben a talaj nedvessége általában 20 százalékos, és amennyiben 10 százalék alá csökken, el kell rendelni az erdőlátogatási tilalmat. Lengyelországban hétfőtől lehet újból erdőbe járni, miután a kormány enyhített a koronavírus-járvány kapcsán hozott korlátozásokon.     

Az északkelet-lengyelországi Biebrza Nemzeti Parkban április 19-én (vasárnap) erdőtűz keletkezett. Ez az ország legnagyobb nemzeti parkja, mintegy 59 ezer hektáron terül el. Sok ritka növény és állatfaj, többek között jávorszarvasok, vizi és mocsári madarak élőhelye. Michal Wos környezetvédelmi miniszter közölte, hogy szerdáig több tűzoltó csapat, repülőgépek, rendőrségi helikopterek bevetésével sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzet. Eddig a lángok hatezer hektárnyi területet - erdőket, nádasokat, tőzeglápokat, mocsári réteket - perzseltek fel.

Marek Gróbarczyk vízgazdálkodásért felelős miniszter február elején arra figyelmeztetett: amennyiben nem javul a hidrológiai helyzet, nyáron Lengyelországot több évtized óta a legsúlyosabb szárazság sújthatja.     

Hétfőn Gróbarczyk közöte, kidolgoztak egy törvénytervezetet, mely meggyorsítja a korábban tervezett aszályellenes beruházásokat.     

A lengyel víztartalékok európai viszonylatban a legalacsonyabbak közé tartoznak. A lengyel kormány tavaly egy vízmegtartási programot kezdett kidolgozni, melynek értelmében mintegy ezermilliárd forintnak megfelelő, részben uniós forrásokból fedezendő, közel 100 beruházással 2021-2027 között duplájára növelnék az ország víztartalékait.    

Jan Krzysztof Ardanowski agrárügyi miniszter hétfőn úgy vélte, az idei aszály befolyással lehet a lengyel élelmiszer-termelésre. Élelmiszerhiány ugyan nem fenyegeti az országot, de emelkedhetnek az árak, és csökkenhet a lengyel mezőgazdasági export. Jelenleg azonban a lengyel mezőgazdasági termékek kivitelét elsősorban a koronavírus-járvány veszélyezteti: a szállítási hálózatok ellehetetlenülése az elrendelt határzárak miatt és a növekvő szállítási költségek - hangsúlyozta Ardanowski.

 

Forrás: MTI

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.