FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-06

Faevőknek: Favegyészet - CMC

A CMC talán a legkevésbé ismert erdészeti eredetű termék - annak ellenére, hogy több száz felhasználása van. Megesszük, fogat mosunk vele, festékben, papírgyártásnál is használják.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A fogrémben is CMC van. Photo: Shutterstock

 

A karboxi-metil-cellulóz (CMC) talán a legkevésbé ismert termék, melynek erdei fatermék az alapanyaga, és meglepően nagy jelentősége van. Általában nincs elsődleges szerepe egyetlen termékben sem, de mindenhol szükség van rá.

Amikor reggeli joghurtot iszunk, vagy ebédünket ketchuppal díszítjük, elsősorban az ízre gondolhatunk. Amire ritkábban gondolunk, az az, hogy egy étel konzisztenciája elválaszthatatlan attól, hogyan érzékeljük az ízét.

Ugyanolyan jó lenne a joghurt íze, ha vízszerűen folyós, alvadt vagy csomós lenne? Kinyomhatnánk-e (kiönthetnénk-e) a ketchupot a palackból, ha az állaga nem lenne mindig egyforma?

Ha a válasza nem, akkor valószínűleg ön is a karboximetil-cellulóz barátja.

Ennek ellenére kevés ember olvassa végig a termék címkket, hogymegtalálja ott a karboxi-metil-cellulóz E alias nevét, például az E 466-ot és az E 468-at. Vannak, akik ezt cellulóz-gumi (mézga) néven ismerik. Legismertebb neve a CMC rövidítés.

 

Majdnem 800 féle hasznosítási módja van.

Ali Harlin, a finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatóprofesszora szerint a CMC-nek 700-800 féle felhasználása van. Lehetetlen itt mindet felsorolni, de néhányuk közelebb áll a fogyasztóhoz, mint mások.

Fogkrémben, ketchupban és mustárban használják, mivel befolyásolja a termék "folyási tulajdonságait". Más szavakkal, a CMC-nek köszönhetően a fogkrém elegendően masszív, mikor a fogkefére nyomjuk, de fogmosáskor szétoszlik a fogakon és habot képez.

 

A CMC fehér por, amelynek szemcsemérete a felhasználás céljától és a tisztaságtól függ. Fotó: CP Kelco

 

A CMC másik fontos tulajdonsága a vízmegkötő képessége. Ennek köszönhetően a fagyasztott élelmiszerekben nem keletkeznek jégkristályok, a pékáruk és a kényelmi ételek hosszabb ideig maradnak frissek. Ezenkívül jobb állagú (masszívabb) lesz a gluténmentes kenyér.

A felszíni töltési tulajdonságainak (felületi feszültség?) köszönhetően a mosószerekhez CMC-t adva az megakadályozza, hogy a szennyeződés a ruhaneműhöz érhessen. Gyógyszerészeti készítményekben, például tablettákban a CMC-t töltőanyagként használják a többi összetevő összetartására.

A CMC segít a pezsgőtabletták gyorsabb feloldódásában. Alkoholmentes italokban a CMC megakadályozza, hogy a festőanyag leülepedjen a doboz alján. A tapétaragasztókban a CMC-t az 1940-es évek óta használják, amikor ragasztóanyagként helyettesítette a burgonyát.

Olajfúrásnál a fúrófejet fúrófolyadékkal kenjük. A fúrás során keletkező iszap konzisztenciája is a CMC segítségével állítható be optimálisra.

 

Nem mérgező, biológiailag lebontható, gazdaságos

A vízoldható latexfestékekben a CMC-t használják a festék könnyebb terüléséhez és a jobb tapadásához, a megfolyás és lecseppenés megelőzésére, valamint a festék stabilizálására. A textiliparban a CMC-t használják a lánc méretének megerősítésére és a festék egyenletes eloszlása érdekében a nyomtatás során.

A CMC-t kerámialapok (csempe, járólap) felületi bevonásánél is használják. Fényes felület esetén felületbevonó anyaghoz adva a CMC olyan filmet képez a csempén, amely lehetővé teszi a többi alkotóelem egyenletes eloszlását.

A CMC fapépből készül. Ránézésre fehér por, amelynek részecskemérete a tervezett felhasználástól és tisztaságtól függ. A finomabb változat hasonlíthat a burgonyakeményítőre, míg a durvább a búzadarára.

A CMC-k három osztályba sorolhatók: ipari felhasználásra szánt műszaki CMC-k, tisztított, alacsony sótartalmú CMC-k és erősen tisztított CMC-k, amelyek élelmiszerekhez és hasonló termékekhez felhasználhatók. A műszaki CMC-vel ellentétben a tisztított CMC-t alkohol és víz keverékével kezelik a szennyeződések eltávolítása céljából.

Például a CMC teljesen komposztálható. Nem mérgező és megfizethető, tehát jó élelmiszer összetevő. Hogy biztonságos-e használni, kiderül abból: a megengedett napi bevitelét még soha nem határozták meg hivatalosan.

 

A világ legnagyobb CMC gyára a finn Äänekoski-ban van

Ha az élelmiszer-címke tartalmazza az E 466 kódot, akkor az összetevő valószínűleg a Közép-Finnországban lévő Äänekoskiból származik, ahol 1944-ben kezdődött a CMC gyártása a Wärtsilä-Selluloosa Oy gyárában. Az üzemet később az amerikai CP Kelco társaság vette meg.

Äänekoski-ban, a Metsä Fiber cellulózgyár mellett található a világ legnagyobb CMC-üzeme. Legnagyobb bővülése az 1980-as években volt, amikor a papíripar elkezdrtt a CMC-t használni a felületbevont papír (coated paper) gyártásához.

Az Äänekoskiban lévő üzem 30 fős kutatócsoportot foglalkoztat, és gyakran fejlesztenek új alkalmazásokat, például a vadonatúj, CMC-alapú zsírszigetelést az élelmiszer-csomagoláshoz. Az ilyen terméket a pizzadobozoknál használják, és ezek egészségügyi kockázatait széles körben megvitatták.

Korábban hydrofluorocarbon vegyületek alkalmazásával sikerült a zsírállóságot elérni, de ezek felhasználását több országban korlátozták vagy betiltották. A CP Kelco bioalapú és biológiailag lebontható zsírszigetelő anyagával a papír és a karton bevonható a hagyományos technológiákkal. "Sőt, biztonságos termék mind a gyártók, mind a fogyasztók számára" - mondja Jaana Ahtikari, a CP Kelco globális marketing menedzsere.

 

A CMC szinte minden papír termékben megtalálható

Közép-Finnországban a CP Kelco hosszú ideje fontos és állandó munkáltató. A CMC-t más nem gyártja Finnországban, de vannak még üzemek Európában máshol, az USA-ban és Kínában is.

A CP Kelco termelésében az élelmiszer célú termékek aránya körülbelül egytized. A CMC teljes globális termelése meghaladja a 400.000 tonnát évente.

A papíripar CMC-t kötőanyagként és bevonószerként használja, valamint az alak biztosítására, hogy a reggeli pékáru dobozokhoz és hasonlóhoz használt bevonatok és alakok egyenletesek legyenek.

A CMC-t a papírgép nedves végén is használják - azaz a felöntésnél, amikor a cellulóz és a víz keverékét vezetik a géphez. A CMC többek között javítja a papír szilárdságát és elősegíti a jó alak elérését. "Valójában az egyetlen olyan papírminőség, amelyben a CMC-t nem használják széles körben: a WC-papír, az újságpapír és a karton termékek közül a bevonat nélküli betétek és a csövek", mondja Ahtikari.

Forrás: forest.fi
Ítra: Hannes Mäntyranta
FordSzerk: MM

Kiegészítés:

 

A Wikipédia szócikk szerint az anyag lényeges tulajdonsága és fontosabb felhasználási területei:

Erősen viszkózus tulajdonsága miatt az élelmiszeriparban emulgeálószerként, valamint térfogatnövelőként alkalmazzák E466 néven. Ezen kívül számos egyéb területen is alkalmazzák, többek között fogkrémekben, vízbázisú festékek adalékanyagaként, szexuális síkosítóként, diétás gyógyszerekben, papírtermékekben, és mesterséges könny előállításához.

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.