FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-14

Kiegészítések a NAK tavaszi tűzifa akciójához

További hasznos tudnivalók a NAK tavaszi tűzifa akció néven indított kampányunkhoz való csatlakozáshoz, illetve a Tűzifát okosan nevű online tűzifahirdetési alkalmazás használatához.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Korábbi cikkeinkben elsősorban az erdőgazdálkodók és az erdészeti szakirányítók számára bemutattuk a NAK tavaszi tűzifa akció néven indított kampányt, illetve a kampányban való részvételhez használandó "Tűzifát okosan" nevű online tűzifahirdetési alkalmazást. Utóbbi alkalmazás használatához kapcsolódóan újabb fontos ismeretek birtokába jutottunk, amit szükségesnek tartottunk megosztani az érintettekkel.

 

Az erdőgazdálkodók a kampányban való részvételüket azzal tudják jelezni felénk, illetve a lakossági tűzifavásárlók felé, ha a "Tűzifát okosan" alkalmazásban "NAK tavaszi tűzifa akció" megjelöléssel tűzifahirdetést adnak fel. A kampányban az erdőgazdálkodó és a lakossági tűzifavásárlók közötti kapcsolat létrejöttének elősegítésére azért választottuk a "Tűzifát okosan" alkalmazást, mert annak révén tudtuk a leginkább biztosítani, hogy a kampányban ellenőrzötten csak erdőgazdálkodók vehessenek részt. Az alkalmazás használata ugyanakkor kötöttségekkel jár, ami elbizonytalaníthatja a kampány iránt érdeklődőket.

 

Az alábbiakban igyekszünk megfelelő tájékoztatást adni ahhoz, hogy az eladatlan tűzifakészlettel rendelkező erdőgazdálkodókat, akik a "NAK tavaszi tűzifa akció" feltételeit egyébként elfogadhatónak tartják, pusztán az előbb jelzett kötöttségek ne tántorítsák el a kampányban való részvételtől.

 

1. A "Tűzifát okosan" alkalmazás használatára csak ügyfélkapus bejelentkezéssel van lehetőség. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy ha egy erdőgazdálkodó még nem rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, akkor a kampányban meghatalmazott személy - célszerűen az erdészeti szakirányítója - útján is részt tud venni.

 

2. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a "Tűzifát okosan" alkalmazást az erdőgazdálkodók csak abban az esetben használhatják, ha előtte a faanyagkereskedelmi-lánc piaci szereplőjeként regisztrálnak az EUTR rendszerben. A regisztráció ingyenes, egyszerűen és rövid idő alatt elintézhető, minden erdőgazdálkodónak lehetősége van rá, és különösebb következményekkel nem jár.

 

3. Az erdőgazdálkodók az EUTR rendszerben a faanyagkereskedelmi-lánc piaci szereplőjeként gazdálkodó szervezetként, egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként akkor tudnak regisztrálni, ha cégkivonattal, egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy őstermelői igazolvánnyal igazolni tudják, hogy a fakitermelési tevékenységet (TEÁOR 0220, ÖVTJ 022001) jogszerűen végzik. Amennyiben egy magánszemély erdőgazdálkodó az előbb felsorolt formális gazdálkodási keretek nélkül végzi az erdőgazdálkodási tevékenységet, akkor a tevékenység jogszerűségét az erdészeti hatóság által kiállított erdőgazdálkodói nyilvántartásba vételi határozattal tudja igazolni. A határozatban a fent jelzett TEÁOR, illetve ÖVTJ tevékenységi kódok nem szerepelnek, így azt az erdőgazdálkodó az EUTR regisztráció során ebben az esetben igazolás nélkül kiválaszthatja.

 

A regisztráció során minden esetben meg kell jelölni azt is, hogy az erdőgazdálkodó a fakitermelési tevékenysége során adott telephelyen milyen fatermék (tűlevelű és/vagy nem tűlevelű, illetve hengeres fa és/vagy tűzifa) termelését végzi. A "Tűzifát okosan" alkalmazásban az erdőgazdálkodó az EUTR rendszerben regisztrált telephelyei közül csak azokra vonatkozóan tud tűzifahirdetést feladni, amelyeknél a jelzett tűzifatermékek termelését az EUTR regisztráció során feltüntette. Ellenkező esetben a hirdetés feladása előtt az EUTR nyilvántartási adatok módosítását kell kezdeményeznie.

 

4. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a "Tűzifát okosan" alkalmazásban jelenleg egyelőre csak a tűzifa nagykereskedelme, a tűzifa szakosodott kiskereskedelme, valamint a fűtőanyag (tűzifa stb.) közvetlen értékesítése, házhozszállítással tevékenységi körökkel el regisztrált telephelyek jelennek meg, a fakitermelési tevékenységgel regisztrált telephelyek nem. A NÉBIH tájékoztatása szerint az alkalmazás hiányosságának a megszűntetését már kezdeményezték, arra várhatóan a héten sor kerül.

 

5. Ugyancsak folyamatban van az a programmódosítás is, amelynek eredményeként a "Tűzifát okosan" alkalmazásban a hirdető által a telephelyhez kapcsolódóan rögzített megjegyzés rovat tartalma a lakossági keresőfelületen is megjelenik majd. Ez a "NAK tavaszi tűzifa akció" kampány szempontjából azért fontos, mert a lakosság ennek a rovatnak a tartalmából értesülhet róla, hogy adott erdőgazdálkodó, illetve telephely részt vesz a kampányban.

 

Végül felhívjuk a figyelmet arra, hogy a "Tűzifát okosan", valamint az EUTR regisztrációs alkalmazások használatához hasznos segítséget nyújtanak az itt elérhető segédletek (felhasználói leírás, oktató videók, illetve gyakran ismétlődő kérdésekre adott válaszok). Ha pedig ez nem elég, akkor az erdőgazdálkodó segítséget kérhet az erdészeti szakirányítójától, valamint a "Tűzifát okosan" alkalmazás, illetve az EUTR regisztráció használatához kapcsolódóan a NÉBIH EUTR hatóság ügyintézőitől az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen, a "NAK tavaszi tűzifa akció" kampány kapcsán pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértőitől az erdeszet@nak.hu e-mail címen.

Szalai Károly, Forrás: NAK

 

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.