FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-18

Látni majd a drónoktól az erdőt?

Pusztulnak az erdők. De nem csupán a Föld tüdejének számító Amazóniában, hanem világszerte mindenhol. Az erdőirtás ugyanis gyors és jövedelmező folyamat, míg erdőt telepíteni ennek épp az ellenkezője. Ám a fejlett technológia bevetésével mindannyiunk érdekében talán visszafordítható lehet a kedvezőtlen folyamat!

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az erdőtelepítés lehet a következő évtized egyik legnagyobb "ökobiznisze". Meglepő kijelentés, ám mégsem túlzó, hiszen a párizsi klímaegyezmény részét képező, Bonni Kihívás nevet viselő akcióterv értelmében 2030-ra világszerte 350 millió hektár erdőt kellene újratelepíteni. Mindannyiunk érdeke lenne, hogy ez az ambiciózus célkitűzés megvalósuljon. Több okból is. A legfontosabb talán, hogy az erdők elnyelik az üvegházhatású gázokat, azaz lassítják a klímaváltozást. Emellett javítják az emberiség szempontjából legfontosabb "nyersanyagok": a termőföld, a víz és a levegő minőségét, valamint segítenek bolygónk biológiai sokszínűségének megőrzésében.

 

Gyanítható, ezen előnyökkel eddig is mindenki tisztában volt, ám sajnálatos módon globálisan csak nem kaptak lendületet az állami faültetési programok. A feladatot civil szerveződések (10 millió Fa Mozgalom, MyForest, Plant for the Planet stb.) szerencsére magukra vállalták, ám bizonyára nagyobb vonzereje lenne a munkának, ha porfitorientált vállalkozások nem csak társadalmi felelősségvállalási programjuk elemeként tekintenének rá. Fontos kérdés tehát, hogy vajon lehet-e jövedelmező tevékenység az erdőtelepítés?

 

Egy 2018 elején közzétett jelentés szerint a válasz egyértelműen igen! Azon társaságok például, amelyek erdőtelepítéssel foglalkoznak, sorra növelik az árbevételüket. Volt olyan köztük, amelyik megtízszerezte azt! 2015-ben csak az Egyesült Államokban 9,5 milliárd dollár összbevételt termeltek az erdőtelepítéssel foglalkozó társaságok, amihez még 15 milliárd dollár értékű közvetett módon megtermelt bevétel társult. Tér is bőven lenne a Bonni Kihívás teljesítéséhez, hiszen a becslések szerint világszerte 2023 milliárd hektár elhanyagolt területet lehetne erdősítéssel vagy mezőgazdasági erdőgazdálkodással rekultiválni.

 

Azt, hogy gyorsan felfutó, komoly bevételeket termelő ágazat lehet az erdőtelepítés, az is mutatja, hogy több startup vállalkozás is alakult a munka támogatására. A legnagyobb publicitást 2015-ben a BioCarbon Engineering kapta, amely az erdők visszatelepítésének fáradtságos munkáját szeretné egyszerűbbé, gyorsabbá és nem utolsósorban olcsóbbá tenni. Az egykori NASA mérnök, Lauren Fletcher által alapított vállalkozás módszere a drónokon alapul. A repülő szerkezetek első körben felmérik, hogy az adott területen mekkora az erdősültség és hogy alkalmas-e a terep fatelepítésre. Ahol igen, ott egy másik drón 2-3 méter magasból előcsíráztatott magvakból és gél állagú tápanyagból álló apró "lövedékekkel" bombázza a talajt. A munka után ugyancsak drónok figyelik, hogyan fejlődik a frissen ültetett erdő. A levegőből folyamatosan mérik a növények sűrűségét, egészségügyi állapotát és víz- és tápanyag-ellátottságát, így a fiatal erdő védelmében azonnal be tudnak avatkozni, ha szükséges. Mindezt bámulatos hatékonysággal végzik. Két gépkezelő több drón bevetésével naponta állítólag 36 ezer fa elültetésére képes, méghozzá 15 százalékkal olcsóbban a hagyományos kézi módszernél! A ma már Dendra Systems néven működő vállalkozás azt tervezi, hogy évi egymilliárd fát ültet el így.

 

 

Hasonló céllal európai startup is alakult már. A spanyol CO2 Revolution saját bevallása szerint a hagyományos módszerhez képest ezerszer gyorsabban képes fákat ültetni, tized akkora költségen. Egy futballpályányi területet mindössze 10 perc alatt telepítenek be fákkal, a telepítés költségét pedig darabonként 10 eurócentre becsülik. A módszer az amerikaihoz hasonló. Drónokkal mérik fel a terepet. Megvizsgálják a talaj tápanyag összetételét és a helyszín klimatikus adottságait, majd a terület adottságait figyelembe vevő összetevőkből (csíráztatott mag, tápanyag, víz, rovarirtó szer) apró "lövedékeket" készítenek és ezeket szórják szét. A tesztek szerint az apró magoncok 80 százaléka megered. Már komoly mintaprojektjük is van: egy erdőtűzben elpusztult 1200 hektáros erdőt telepítettek újra. Terveik szerint 10 év alatt 10 milliárd fát szeretnének elültetni.

 

Tennivaló lenne bőven, ráadásul a feladat sürgető. Évente a Dendra Systems számításai szerint egy Anglia méretű területtel zsugorodik Földünk erdőterülete. 26 milliárd fát vágnak ki, de csak 15 milliárdot telepítenek újra, azaz évente 11 milliárd darab fa hiányzik a rendszerből. A hiányzó mennyiség annyi szén-dioxidot (240 milliárd kilogramm) tudna megkötni, amennyi Nagy-Britannia áramtermelése miatt kerül a légkörbe. Ha pedig 13 évig legalább ugyanannyi fát ültetnénk, mint amennyit kivágunk, akkor ily módon el lehetne "tüntetni" az Egyesült Államok áramtermelése miatt kibocsátott szén-dioxidot. Talán a forradalmian új módszerek segíthetnek a ma még meglehetősen lassú, körülményes és drága erdőtelepítési munka felgyorsításában!

 

Forrás: chikansplanet

 

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.