FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-22

Bárka az erdőben

A faszerkezetek svájci mestere, Gion A. Caminada által tervezett, szerényen csak erdei kunyhónak (Waldhütte) nevezett többcélú rendezvényterem elsősorban erdei iskoláknak biztosít helyszínt, de magáncélra is bérelhető.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Két világ találkozik itt. Egyik a képeslapokról ismert Svájc. A közeli völgyet, melyben az Alsó-Rajna és Hátsó-Rajna Rajnává egyesül, mogorva, sziklás hegyoldalak veszik körül hófedte csúcsokkal, végeláthatatlan fenyvesekkel és a legelőkön békésen kérődző tehenekkel. Ennek feszül ellen a Rajnára rátelepedő vízerőmű, a legelő felett húzódó villanyvezetékek, a közeli vegyiüzem kéményei és a hegyoldalban sebként tátongó kőbánya. Ettől a bányától egy réten át az erdőhöz közelítve először mintha egy hajóorr sejlene fel a fák között, közelebb érve egy fabárka kontúrja rajzolódik ki, mely méltóságteljesen lebeg a fenyők tengerén. A bejárat is egy hajó ajtaját idézi: a négy lépcsőfokot mintha csak a beszállás idejére eresztették volna le a mély, de a szükségesnél semmivel sem szélesebb vagy magasabb nyílásból. Nem kevésbé izgalmas az épület erdő felőli feltárása sem, az ösvény fölé fél boltozatként magasodó homlokzatot a másik oldal fái egészítik ki, bekeretezve és kijelölve a megérkezés irányát.

Az épületbe lépve egy keskeny gardróbon keresztül tárul fel a belső tér. A falakon és oszlopokon a csiszolatlan, gyalult fa textúrája uralkodik. Az ívelten emelkedő mennyezet és a méretes oszlopok által kijelölt háromhajós elrendezés szinte egy szakrális tér érzetét kelti. A főhajó a rendezvénytér, eltolt középpontjában a meleget árasztó kőburkolatú kályhával. A bejárat felőli mellékhajó a kiszolgáló funkcióké, az erdő felőli oldalhajó pedig egy fedett terasz, melyen keresztül a fatörzsek közé látunk ki, és az épület egy finom átmenettel vezet át minket a természetbe.

Az építéshez felhasznált jegenyefenyőket a helyszíntől néhány kilométerre, 1400 m magasságban vágták ki kevéssel a decemberi újhold előtt, mivel az ilyenkor gyűjtött faanyagnak kedvezőbb tulajdonságokat tulajdonítanak. A homlokzatokon a kézzel hasított vörösfenyő zsindely finoman követi a falak és a tető ívét, sorai a hosszoldalakon a tető emelkedésével arányosan tágulnak. A terem kellemes akusztikájáról összefont vékony falemezekkel rögzített látszó gyapjú álmennyezet gondoskodik.

Forrás: TervLap

 

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.