FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-06-23

Egy hektáros emlékerdőt avattak Fertődön

Emlékerdőt telepített a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó Lés-erdőben. Az egy hektáros emlékerdő ültetése és hétfői átadása fontos eleme a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás felvezető eseményeinek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az állami erdőgazdaságok egy-egy hektár emlékerdő telepítésére kaptak támogatást a Világkiállítás szervezőjétől, az Egy a Természettel Nonprofit Kft-től.

 

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (KAEG) tavaly ősszel a területen őshonosnak számító, 4,5 mázsa csermakkot vetett el a fertődi Esterházy kastély parkjában, a Lés-erdőben. Iványi Ákos, a KAEG Zrt. gazdasági igazgatója az avatóünnepségen elmondta, a makk, amiből az emlékerdőt létrehozták, az 1940-es években telepített vitnyédi cseresekből származik.

 

- Amit itt láthatunk, az egyszerre gyümölcse a múltnak, ünnepe a jelennek és beruházás a jövőbe. A tavaly októberi makkvetést idén márciusban elegyítettük kocsányos tölgy, nagy levelű hárs, madárcseresznye és korai juhar csemetékkel, hogy változatosabb állományt alkossunk. A területet villanypásztorral vettük körbe, amivel a Lés-erdőben lévő vaddisznóállományt tartjuk távol - jegyezte meg Iványi Ákos.

 

- Azt mondják, aki fát ültet, bízik a jövőben. Én azt mondom: aki erdőt ültet, abban is bízhat, hogy kicsit alakíthatja a jövőt - fogalmazott a gazdasági igazgató. Hozzátette, az aszályos időjárás miatt valószínűleg szükség lesz a csemeték egy részének pótlására.

 

- Ez az emlékerdő a hatodik a sorban, amelyet a Világkiállítás jegyében adunk át. Az emlékerdő program szervesen illeszkedik a magyar kormány faültetési kampányához, amely során 86 településen, kétmillió facsemete felhasználásával 550 hektár új erdőt telepítenek az erdőgazdaságok. A program célja környezetünk megőrzése és védelme, a klímaváltozás hatásainak csökkentése - mondta az avatóünnepségen Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója.

 

A 176 hektáros erdőként nyilvántartott terület hazánk egyik legnagyobb, nemzetközi szinten legismertebb kastélyparkja. Itt ma is több mint háromezer sorfa és mintegy kilenc kilométer allé található, ami Schönbrunn mellett Közép-Európa legnagyobb történeti kertjének számít. Az Esterházy hercegek kastélykertjét, amit fénykorában "magyar Versailles"-ként emlegettek, öt éve egy uniós pályázat keretében újították fel és akkor telepítettek öt hektár erdőt.

 

Az erdőtelepítés emlékére az erdőgazdaság kopjafát állított, amely Bene Zsolt erdőmérnök alkotása. Az avatóünnepség két facsemete elültetésével zárult.

Kiterelik a vaddisznókat

A Lés-erdőben túlszaporodott vaddisznóállomány problémája megoldódni látszik. Vaczurka Istvántól, KAEG Zrt. vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk, a napokban kihelyezett vadbefogókkal, amit a vadásztársaság emberei üzemeltetnek, a hétvégén már tizenkét vaddisznót befogtak, kiterelték őket a vadászterületre és nyár végéig további befogásokat terveznek. Ősszel megkezdődhet az állomány ritkítása is.

 

Forrás: kisalföld

 

Kapcsolódó FATÁJ írások:

Trianoni emlékerdő avatás Tapolcán (Budapesti Eg. Zrt) (2020-06-15)

Emlékerdő avatás Tompán (KEFAG Zrt) (2020-05-26)

Emlékerdő írja a zselici tájba a 2021-es évet (SEFAG Zrt) (2020-05-19)

Kittenberger Emlékerdőt telepít az Ipoly Erdő Zrt. (2020-04-08)

Emlékerdőt avatott a Verga Zrt. (2020-02-28)

Emlékerdőt avatott a Vértesi Erdő Zrt. (2020-02-28)

Emlékerdőt avattak Kisszékelyen (Gyulaj Zrt) (2019-12-18)

 

 

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.