FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-08-24

A mesék csodálatos lényeit faragták ki a vidéki erdőben

Manó, sárkány, boszorkány, tündér - gyermekkorunk mesei világának állandó szereplői elevenednek meg nem akármilyen módon egy Balatonhoz közeli kis településen. De hogy kerülnek egy erdőbe a klasszikus történetek jó és rossz alakjai fából kifaragva?

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Gribek Tímea

Fejér megyében, nem messze Székesfehérvártól terül el egy kevesebb mint ezer lakost számláló település, ahol igazi vidéki hangulat uralkodik templomok harangzúgásával, rendezett, virágos portákkal. A nyugalmat árasztó környezet a napokban egy igazán különleges látványossággal bővült, a Füle határán található erdőben mostantól misztikus alakok keltik életre a mesék világát. 

Fantáziavilág kifaragva

 

Láncfűrészes szobrászok találkoztak augusztus első hétvégéjén, hogy egy egészen különleges, egyedi meseparkot hozzanak létre a Balatonhoz közeli településen. Bánt József, Gáborecz István, Hadaró Szabolcs és Katona Szonja hazai és nemzetközi fafaragókat hívtak össze, hogy alkotásaikat egy helyen mutathassák be a közönségnek.

 

Az alkotótáborban a művészeknek három napjuk volt arra, hogy a nyersanyagból maradandót alkossanak. Volt, aki a mesék rettegett alakját, a boszorkányt formázta meg, de pálcáját lendítő, bájos tündér is helyet kapott a zöld lombok alatt. Nem hiányozhat egy fantáziavilágot bemutató parkból az erdő szelleme sem, de a nimfákat bujasággal zaklató szatír formája is felbukkan a törzsek között. A fák közt kanyarodva manókkal, kobold lakkal és hátizsákos egerekkel is találkozhatunk.

Ki mondta, hogy fűrész csak férfi kézbe való?

 

A találkozón megjelent tíz művész alkotói folyamatát meglesve lettünk figyelmesek arra, hogy bizony a láncfűrészt nem csak a férfiak tartják rutinosan kezükben, segítségükkel hölgyek is csodákat faragnak. 

 

Bárdi Andrea varázspagony tündérét formázta meg: "rajztanár vagyok, korábban rézdomborítással foglalkoztam, melynek kapcsán részt vettem egyszer egy fafaragó táborban." Andreának kezdetben nem voltak profi szerszámai, de elmondása szerint csak bátorságot kell meríteni az elején, az alkotás öröme magával sodorja az embert.

A fülei erdőből nem hiányozhat az ent, azaz a fapásztor sem. Katona Szonja, aki tíz éve szobrászkodik, már a terület feltérképezésekor lecsapott a korhadt fára, hogy abban keltse életre a Gyűrűk Urából is ismert misztikus alakot. "Összeállt a fejemben a kép, megfogtam a láncfűrészt és kiszedegettem. Nem rajzoltam meg előre. Arra nagyon kellett figyelni, hogy a fa belsejében van egy lyuk, így ezt ki kellett kerülni, óvatosan kellett faragni."

Fedezd fel Te is a varázserdőt!

 

Ha a Balatonra indultok a családdal, mindenképp álljatok meg Fülén, hogy megcsodálhassátok a láncfűrészes szobrászok alkotásait, ugyanis a varázspagony lombkoronái alatt sétálva fantáziadús élményben lesz részetek.

 

A szoborpark az év minden szakában látogatható.

 

Forrás: Erdeiprogramok

 

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.