FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-07

A klímaváltozás elleni harc közös ügy, amely konkrét lépéseket igényel

A környezetvédelem és azon belül a klímaváltozás speciális területe az államigazgatásnak, egy olyan közös ügy, ahol összefogásra van szükség a kormányzat, a helyi közösségek, az önkormányzatok, a művészeti élet szereplői és a civil szféra között.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Rácz András környezetügyért felelős államtitkár jelentette ki ezt Balatonszentgyörgyön. A Somogy megyei településen összesen 30 fát ültettek el az Agrárminisztérium Településfásítási Programja keretében.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Az államtitkár úgy fogalmazott: az Agrárminisztérium a klímaváltozás elleni küzdelemben olyan programot indított el a tavaly, amelyre a rendszerváltozás óta nem volt példa. Az Országfásítási Progam célja, hogy Magyarország fával borított területeinek aránya 27 százalékra emelkedjen. Rácz András kiemelte, hogy a program három elemből áll: az első a magángazdálkodókat segíti, akik a Vidékfejlesztési Program segítségével összesen 20 ezer hektár erdő és ipari célú faültetvény létesítésére igényeltek támogatást egy év alatt.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A környezetügyért felelős államtitkár a program második pilléreként az ország állami tulajdonban lévő erdeinek nagy részét kezelő 21 állami erdőgazdaságot emelte ki. Ezeken a területeken indul az újszülöttek erdeje program, melynek keretében minden megszületett gyermek után 10 fát ültetnek majd el. Rácz András hozzátette: a harmadik szegmens a Településfásítási Program, amelynek keretében összesen 500, 10 ezer alatti lakosú település pályázhatott mintegy 12 ezer fára. A programnak köszönhetően Somogy megyében 25 településen összesen 652 fát ültetnek el az őszi-tavaszi időszakban.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere jövőbe mutatónak nevezte a Településfásítási Programot, hiszen ennek köszönhetően pótolni tudják az elöregedett fákat. A település 5 nyírfát, 15 keskenylevelű kőrist és 10 platánfát nyert a pályázaton. A polgármester elmondta: különleges jelentőséget ad a programnak, hogy az aradi vértanúk emlékére 13 fát ültettek el, a tizennegyedik pedig most, ünnepélyes keretek között Battyhány Lajos miniszterelnökre emlékezve kapott helyet a parkban.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke mintaértékűnek nevezte a településen tapasztalható környezetvédelmi gondolkodást. Mint mondta, ez a fásítás is része annak a térségben zajló fejlesztésnek, amelynek köszönhetően nem csupán Balatonszentgyörgy, hanem egész Somogy megye fejlődik.

 

Korsós Judit Lola énekesnő, műsorvezető az eseményen személyes élményeiről mesélve azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy már gyermekkorban kialakuljon egy szoros kötődés a természettel, hiszen ezáltal megtanuljuk tisztelni és szeretni a bennünket körülvevő környezetet.

Forrás: kormany.hu

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.