FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-09

7 kerti munka, amit nem úszhatsz meg idén ősszel

Amíg a fákról az utolsó levelek le nem hullanak, folyamatosan akad tennivaló a ház körül. Sőt, van néhány olyan munka, amelyet kifejezetten a szeptemberi-októberi időszakban érdemes elvégezni annak érdekében, hogy tavasszal a kert a legjobb formáját hozza majd. A STIHL szakértői összegyűjtötték azt a hét kerti feladatot, amit mindenképpen el kell végeznünk még a fagyok beköszönte előtt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


1. Gyepgondozás

 

A hetek óta tartó szárazság sajnos a legtöbb pázsiton nyomott hagyott. A rendszeres öntözés mellett az őszi tápanyagutánpótlásról sem szabad megfeledkeznünk. Az őszi gyeptrágyázást még az első fagyok előtt végezzük el, válasszunk káliumban és vasban gazdag trágyát. A területre komposztot is kiszórhatunk, amely nem csak hasznos tápanyagokat tartalmaz, de magas mikroorganizmus tartalmának köszönhetően fokozza a talaj élővilágának aktivitását. Az őszi gyepszellőztetés során eltávolíthatjuk a fűszálak között kialakult filcréteget, amely elhalt növényi részekből, gyomnövényekből, mohából áll. A gyepszellőztetés után, ősz elején lehetőségünk van a kikopott, kiégett területek újrafüvesítésére is.

2. Talajgondozás a konyhakertben

 

Az őszi talajgondozással előkészíthetjük a konyhakert területét a tavaszi vetésre, palántázásra. A területet ássuk fel egy ásó segítségével vagy kapáljuk fel motoros kapával. Az erős motoros kapákkal gyorsan és látványosan végezhető a munka, mert amellett, hogy a kapálógép mélyen feltöri és átforgatja a talajt, a gyomnövényeket, növényi maradványokat is a talajba forgatja. A talajgondozás előtt érdemes a talajra szórni szarvasmarhatrágyát és komposztot, amit a kapálógéppel egyszerűen a talajba tudunk juttatni.

3. A zöldhulladék összegyűjtése és újrahasznosítása

 

Az ősszel keletkező nagy mennyiségű zöldhulladékot remekül felhasználhatjuk a komposztálás során, melynek eredményeként tökéletes virágföldet kapunk, amely tápanyagokban- és humuszban gazdag, hosszú időn át hasznosul a talajban. A komposzttal dúsított talajban termesztett növények intenzívebben fejlődnek, ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Minél kisebbre aprítjuk a komposztálóba kerülő növényi részeket, annál gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata. Az őszi kertápolás során keletkező vesszőket, gallyakat, egyéb növényi hulladékot aprítógéppel daráljuk le mielőtt a komposztálóba tennénk, az avart gyűjtsük össze lombfúvóval, majd helyezzük ezt is a komposztálóba. A kertben keletkezett növényi hulladékot, a szerves háztartási hulladékokkal együtt ilyen módon tudjuk a legegyszerűbben újrahasznosítani.

4. Elkorhadt fák kivágása

 

A korhadásnak indult, vagy már teljesen elhalt fák kivágására, az idős ágak levágására is érdemes ősszel sort kerítenünk. A STIHL ergonómiailag optimalizált akkumulátoros vagy elektromos fűrészeinek segítségével egyszerűen kivághatjuk a nem kívánt fákat, bokrokat. A nagyobb méretű, nehezen hozzáférhető fák kivágása esetében kérjük szakértő segítségét, így nem csak saját testi épségünkről gondoskodhatunk, de megelőzhetjük az épületekben, kerítésben vagy más növényekben okozott károkat is.

 

5. Gyümölcsfák ültetése

 

A gyümölcsfák ültetését még az első fagyok előtt el kell végezni. Kisebb méretű kertbe válasszunk törpenövekedésű vagy orsó lombkoronájú gyümölcsfákat. Ültetés előtt 1-2 héttel ássunk legalább 60-80 cm mély gödröt, amibe szórjunk szarvasmarhatrágyát és komposztot, majd szórjunk rá földet, hagyjuk ülepedni. A facsemetét az ültetés előtti napon áztassuk egy napig vízbe, hogy pótoljuk a hiányzó vízmennyiséget. Helyezzük a facsemetét óvatosan a gödörbe úgy, hogy a törzsén látható szemzéshely a talajfelszín felett néhány centiméterrel legyen, majd temessük be az ültetőgödröt laza, porhanyós földdel, és öntözzük be körülötte a talajt. Kisebb fák esetében, illetve szélnek jobban kitett helyen, szúrjunk támasztékot a facsemete mellé, és óvatosan kötözzük hozzá.

6. Dísznövények őszi ültetése

 

Ősszel sem kell üresen hagynunk az ültetőládákat, sok olyan dísznövényt találunk, amelyek kifejezetten jól tűrik a hideget. Válogassunk kedvünkre a kertészetek őszi kínálatából, ahol megtaláljuk többek között a mutatós, fürtökben nyíló virágaikkal díszítő erikát és csarabot, az ezüstös színű, elegáns párnacserjét, a lila színben pompázó díszkáposztát, vagy a vidám, színes virágaival díszítő krizantémot, melynek számtalan fajtája beszerezhető.

 

7. Gondoskodás a kert hasznos lakóiról

 

A kert ősszel számos rovarnak, madárnak, kisemlősnek ad menedéket. Néhány egyszerű eszköz segítségével, természetes alapanyagokból akár a gyerekek bevonásával is készíthetünk a fagyok beköszönte előtt rovarhotelt, madáretetőt, madárodút vagy sünlakot.

További információk a gépekkel kapcsolatban: stihl.hu

 

További profi kertápolási tippek a stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek weboldalon és a STIHL KertÉRTŐK podcast epizódokban.

STIHL KertÉRTŐK a SPOTIFY-on

STIHL KertÉRTŐK a SOUNDCLOUD-on

STIHL KertÉRTŐK az ITUNES-on

STIHL KertÉRTŐK a Youtube-on


A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

(x) Andreas Stihl Kft.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.