FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-12

ErdőBiodiverzitás

Több EU szakmai szövetség ma közös platformot nyitott annak bemutatására: hogyan segíti a biodiverzitás megőrzését a tartamos erdőgazdálkodás.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A CEPI (EU Papírszövetség), a CEPF (EU Magánerdő Szövetség), az EUSTAFOR (EU Állami Erdőgazdálkodók Szövetsége) a Copa-Cogeca (EU Mezőgazdálkodók és Mezőgazdasági Szövetkezetek Szövetsége), a CEI-Bois (EU Faipari Szövetség) és az ELO (EU Földtulajdonosok Szövetsége) közös új platformot (honlapot) indított forestbiodiversity.eu néven.

 

 

"Hallgassa meg az EU erdőgondnokait, értse meg a helyszíni cselekedeteiket, tanuljon tapasztalataikból, és lépjen túl a közhelyeken!" Néhány szóval ez az új #ForestBiodiversity nevű figyelemfelkeltő kampány üzenete, amelyet ma Brüsszelben indított az Európai Erdőgazdasági Szektort képviselő 6 szakmai szövetség.

 

A kampány-vieó angolul. (2:14)

 

Mivel a biodiverzitásról és az erdőstratégiákról folytatott vita még soha nem volt ennyire napirenden, ez a közös kezdeményezés az erdőtulajdonosoknak és az erdőgazdálkodóknak ad szót videofájlok révén, amelyek elérhetőek a Forestbiodiversity.eu elnevezésű platformon. Az interjúk konkrétan azt mutatják, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás koncepciója részeként különös figyelmet fordítanak a biológiai sokféleség megőrzésére és az éghajlathoz alkalmazkodásra - ez az erdőtulajdonosok és az erdőgazdálkodók két alapvető célja az erdőgazdálkodás során.

A fenntartható erdőgazdálkodás egyensúlyt teremt a biodiverzitás megőrzése, az éghajlatvédelem és a társadalmi-gazdasági életképesség között, amelyet a helyi szereplők, erdőtulajdonosok és -gazdálkodók nap-mint-nap biztosítanak. Az erdőgazdálkodásnak ezt a sokdimenziós jellegét néha félreértik.

A jól kezelt erdő a biológiai sokféleség otthona a természeti zavarok és a változó éghajlat idején. A jól kezelt erdő képes nagyobb mennyiségű CO2-t elnyelni az erdők fájában és a hozzájárulni a fatermékek szén-dioxid-tárolásának növeléséhez, valamint a fosszilis alapú anyagok és energia helyettesítésére. A jól kezelt erdő az értéklánc első láncszeme abban az értékláncban, amely közel 4 millió zöld európai munkahelyet biztosít, ugyanakkor megőrzött teret kínál mindenki számára.

Csak az ellenálló és egészséges erdő képes továbbra is összetett ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtani, ideértve a biológiai sokféleség megőrzését is. A biológiai sokféleség megőrzése és növelése a fenntartható erdőgazdálkodás középpontjában áll.

Forrás: a fenti 6 szervezett mai
közleménye a CEPI hírlevele által

Kiegészítés:

 

Most 4 videó érhető el a Forestbiodiversity.eu honlapon, s nyilván idővel számos újat is készítenek. Ha valaki szeretné ezeket magyarra is átültetni, bizonyára megkaphatóak a jogok ehhez a fenti 6 szervezettől. Ugyanakkor sok jó ötlet is meríthető e videókból hasonló, a tartamos erdőgazdálkodás és a biodiverzitás kapcsolatát bemutató hazai videók készítéséhez is.

SzerkFord: Mőcsényi Miklós

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.