FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-15

Az erdőbirtokossági társulat hatályos és igényelt szabályozása

A magán-erdőgazdálkodás szerveződéseinek és szakirányításának új jogszabályi kereteiről szóló online fórumsorozat 2020. október 8-i rendezvényén az erdőbirtokossági társulatokról és azok várható jövőjéről volt szó.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Ha egy vagy több önálló erdőgazdálkodási egység tulajdonosai az erdőgazdálkodást közösen, társult erdőgazdálkodás formájában kívánják folytatni, akkor ezt egy erre a célra kialakított, a gazdálkodási terület és a tagság változásaihoz megfelelő alkalmazkodást biztosító speciális gazdálkodó szervezet, az erdőbirtokossági társulat alapításával tehetik meg.

 

Az erdőbirtokossági társulat elsődlegesen az alapszabályának mellékletét képező földrészlet-jegyzékben szereplő erdőkben (társulati erdő) gazdálkodik.  Tagjai - bár a változások jelenleg társulati döntést is igényelnek - a társulati erdők mindenkori tulajdonosai. Az erdőbirtokossági társulatokra vonatkozó szabályozást a már sok szempontból elavultnak számító 1994. évi XLIX. törvény tartalmazza.

 

A korábbi fórumokon a közelmúltban megjelent, illetve hatályba lépett jogszabályokról is esett szó. Az erdőbirtokossági társulatokról szóló törvény megújítása viszont még várat magára, ezért a tájékoztató rendezvényen a hatályos szabályozást részletesen nem ismertetették, inkább a résztvevők megosztották az erdőbirtokossági társulatok működésével kapcsolatos tapasztalataikat, valamint a szabályozási javaslataikat. A téma fontosságát jelzi, hogy igen aktív párbeszéd alakult ki a résztvevők között. Abban mindenki egyetértett, hogy az erdőbirtokossági társulatról szóló törvény megújítása elengedhetetlen, és nagyon fontos, hogy lehetőség szerint erre minél előbbi sor kerüljön.

 

A jövőbeni szabályozás kapcsán felmerült:

-    hogy az új feltételek (pl. osztatlan közös tulajdon felszámolására biztosított új egyszerűsített lehetőség, valamint az osztatlan közös tulajdonú erdők tulajdonosi hasznosítását biztosító új erdőhasználati jogcímek) mellett várható-e érdemi érdeklődés a társult tulajdonosi erdőgazdálkodás, illetve az erdőbirtokossági társulati forma iránt, és ha igen, akkor kik részéről, milyen területi léptékekben, és milyen feltételekkel?

-    hogy megfogalmazódik-e olyan erdészetpolitikai szempont, ami az erdőbirtokossági társulatok előtérbe helyezését eredményezheti az állam részéről?

 

Nagyrészt ugyanis e felvetések határozzák meg azt, hogy az új szabályozás milyen irányt vegyen.

 

Az elhangzottak alapján feltételezhető, hogy a tulajdonosok részéről az egyszerű feltételek melletti társult erdőgazdálkodásra az igény megvan (ezzel várhatóan sok esetben az ingatlan megosztásokat is el lehetne kerülni), illetve a jól működő erdőbirtokossági társulatok további működését is biztosítani szükséges.

 

A fórumon az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályának képviselője is részt vett és röviden ismertette az erdőbirtokossági társulati törvény megújítása kapcsán eddig felmerült szempontokat és kérdéseket. A szaktárca kérése, hogy a szakmai szervezetek állítsanak össze a részükre egy egységes javaslatcsomagot a szabályozáshoz.

 

A mostani és a korábbi fórumokról készült videofelvételek és előadásanyagok a fórumsorozat pdf rendezvénynaptárjában (234 KB) érhetők el.

 

A soron következő, 2020. október 15-én 15 órától kezdődő fórum témája a magán-erdőgazdálkodás integrációs lehetőségei, továbbá abban a magánerdészeti vállalkozások szerepe lesz. A fórumra a rendezvénynaptárban foglaltak szerint regisztrálni szükséges.

 

Forrás: NAK

Kiegészítés:

 

Íme a hatodik online fórum (2:05:54):

 

 

Kapcsolódó:

5 - A magánerdők használatba adása 2020-10-08

4 - Az erdők tulajdonosi használatának változatai 2020-09-30

3 - Az erdőgazdálkodási megbízási szerződések kivezetése 2020-09-23

2 - Az osztatlan közös tulajdon felszámolása erdők esetében 2020-09-15

1 - Az erdészeti szakirányításról szólt a NAK online fóruma 2020-09-10

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.