FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-12-14

Online Számla 3.0 - kiterjesztés 2021. január 1-től

Mint ismert 2021. január 1-től tovább bővül a NAV adatszolgáltatásra kötelezettek köre, és a magánszemélyek számára kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére. A változás minden vállalkozást érint, érdemes ezért felülvizsgálni a számlázási folyamatokat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

2021. január 1-i dátum talán már minden hazai vállalkozó tudatalattijában rögzült, mert a tervek szerint ettől a naptól kezdve szinte minden számlára vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség.

 

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára korábbi tájékoztatójában közölte, hogy az újfajta adatszolgáltatás átlagosan napi több mint félmillió lakossági számlát érint. A koronavírus-válság okozta nehézségek miatt most különösen fontos, hogy a vállalkozások zökkenőmentesen tudjanak átállni az új rendszerre, amit a 2021. január 1-jétől március 31-ig tartó szankciómentes időszak biztosít számukra.

 

A gazdaságfehérítés új korszakába lépünk jövőre, oda, ahol a feketegazdaság elleni küzdelem együtt jár több, az Európai Unióban egyedülálló, a vállalkozások adózását jelentősen megkönnyítő szolgáltatással is - jelentette ki Izer Norbert. A kockázatelemzők jelenleg hétköznaponként átlagosan több mint egymillió számla adatait dolgozzák fel, a lakossági számlák láthatóvá tételével jövőre a beérkező számlák száma jelentősen nőni fog. Az online számla kiterjesztése a legnagyobb horderejű lépés a feketegazdaság elleni küzdelemben, hiszen ezáltal jövőre a revizoroknak szinte az összes kontrolladat rendelkezésére áll majd az áfabevallások valóságtartalmának vizsgálata során - jelezte. A jövőre debütáló szolgáltatások közül elsőként az áfabevallások kiajánlását emelte ki az államtitkár. Mint mondta, évente nagyjából 480 ezer vállalkozást szabadíthat meg ezzel a kormány az egyik legbonyolultabb bevallás kitöltésének kötelezettségétől.

 

Nemcsak az áfabevallások adóhivatali előkészítését biztosítja az új Online Számla rendszer, hanem még - a koronavírus-járvány idején a magas fertőzési kockázatot jelentő - papírszámlákat is kiválthatja - szögezte le. Az eladó a meghatározott számlaadatokat beküldi az adóhivatalhoz, a vevő pedig egyszerűen letölti a szükséges adatokat, így az adatszolgáltatás lehet maga az elektronikus számla. A gazdaságban leggyakrabban használt azonosítók, így például a szerződésszám is opcionálisan kitölthetők az adatstruktúrában, ezzel a számlák automatikusan és könnyen feldolgozhatóvá válnak vevői oldalon - részletezte az államtitkár.

 

Kiemelte, hogy ezekkel a szolgáltatásokkal már a számlatömb kitöltésével sem kell bíbelődnie senkinek sem jövőre. Megjegyezte, hogy az adóhivatal mobil applikációja - a teljesen ingyen használható Online Számlázó - is biztosítja majd mindezt, így ideális választás lehet a digitális számlázásra áttérő kisvállalkozásoknak is.     

Az új rendszerre, az XSD 3.0-ra való átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását - mondta az államtitkár. A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, azokat az adóhivatal sem látja - magyarázta Izer Norbert.

 

Az államtitkár szerint az új rendszer a vállalkozásokra közvetlenül is hatással van, mert sok esetben járulhat hozzá az értékesítési folyamatok digitalizáltságának terjedéséhez, ami hatékonysági tartalékokat is a felszínre hozhat.     

Annak ellenére, hogy még több mint egy negyedév van a január 1-jei rendszerindulásra, azaz minden számla adóhivatali becsatornázására, a koronavírus-válság idején mégis szükséges hosszabb felkészülési időt biztosítani a csaknem félmillió vállalkozásnak az átállásra - mondta az államtitkár. A 2021. március 31-ig tartó szankciómentes időszak alatt még használható a régi XSD 2.0 specifikáció, de április 1-jétől már csak az eggyel fejlettebb, 3.0-ás verzió lesz elérhető, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallások kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást.

 

A kellő felkészülés érdekében az adóhivatal már októberben közzétette GitHubon, illetve az onlineszamla.nav.gov.hu-n a fejlesztőknek szóló sémákat, és a műszaki változások átfogó leírását.

 

Az államtitkár emlékeztetett, hogy október 1-jétől mintegy egymillió vállalkozó összes egymás közötti ügyletének számlaadatát látja az adóhivatal. Az új korszak 2021. április 1-jén a magánszemélyek részére kiállított számlák becsatornázásával veszi kezdetét, ugyanis akkortól válik teljessé Magyarországon a számla-adatszolgáltatás.

*********************************************************

Az adatszolgáltatási kötelezettség sikeres teljesítésének feltétele, hogy a számlán minden szükséges adat pontosan szerepeljen, ezekre vonatkozóan a következő változásokra lehet számítani:

 

- Belföldi vagy közösségi adóalany vevő esetén a számlán és az adatszolgáltatásban kötelező feltüntetni a vevő nevét, címét és adószámát (közösségi vevő esetén a közösségi adószámot).

- Nem közösségi adóalany vevő esetén a nevet és címet kötelezően fel kell tüntetni a számlán, az adószámot a számlán és az adatszolgáltatásban sem kötelező szerepeltetni.

- Nem adóalany és nem magánszemély vevő esetén a név és a cím feltüntetése kötelező a számlán és az adatszolgáltatásban is. (Ebbe a csoportba tartoznak pl. a gazdasági tevékenységet nem folytató társasházak, egyesületek, alapítványok és a kizárólag közhatalmi tevékenységet folytató egyesületek)

- Magánszemély vevő esetén a nevet és címet kötelezően fel kell tüntetni a számlán, az adatszolgáltatásban viszont ezek az adatok NEM szerepelhetnek.

 

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség jelentős extra adminisztrációs terhet jelent a vállalkozásoknak, sok számlázó program azonban összeköthető a NAV Online Számla rendszerével. Ez azért jó, mert az adatszolgáltatásra kötelezett számlákat így automatikusan a számlázó program küldi be az NAV részére. 

 

Fontos tudni azonban, hogy a 2021. január 1-től életbe lépő változások miatt a számlázó programoknak és a számlát kiállító vállalkozónak mindenképpen különbséget kell tennie a magánszemélyek és nem magánszemély vevők között. 

 

Ez azért is lényeges, mert mint a fentiekből is látszik, magánszemélyek esetén az adatszolgáltatásban nem szabad szerepeltetni a vevő nevét és címét. 

 

Abban az esetben, ha a számla kiállításakor bejelölhetjük, hogy a vevő magánszemély, akkor a számlázó program az adatszolgáltatás során még akkor sem küldi meg a nevet és címet tartalmazó adatot, ha az a számlán ki van töltve. Nem magánszemély esetén ugyanakkor ezeket az információkat kötelezően tartalmaznia kell az adatszolgáltatásnak.

 

Forrás: PM sajtó; számlázóválasztó

FATÁJ kiegészítés:

Czöndör Szabolcs, a NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága főosztályvezetőjének a témát hosszabban bemutató Online Számla 3.0 című írása ide kattintva tölthető le.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.