FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-03

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 55., 2021/1. adás

Visszatekintés az elmúlt esztendőre: A tél csendje / Tavaszi ébredés / Nyári teljesség / Őszi felkészülés / Szarvasbőgés / Fehér dám

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Hazaivadász "Erdei utakon Reviczky Gáborral" sorozatának a 55. azaz 2021/01. adása látható az alábbiakban.

Újévi első adásunkban visszatekintünk az elmúlt esztendőre, mégpedig azon eseményeket kiemelve, amelyek a hazai erdők-mezők háza táján történtek. Megmutatjuk - a teljesség igénye nélkül -, hogy milyen fontos mozzanatok zajlottak az év különböző időszakaiban. Kameráinkon keresztül bepillantást nyújtunk a természet éves eseménynaptárába, vagyis olyan folyamatokba, melyek esztendőről-esztendőre megismétlődnek.

 

 

A tél csendje

A tél egy kemény, ínséges időszak a vadon élő erdei állatok számára. Bepillantást nyertünk mindennapjaikba, erről mutatunk képeket.

 

 

Tavaszi ébredés

Azért, hogy mezei nyúl állománya semmilyen módon ne csökkenjen az elkövetkező időszakban, s ne tűnjön úgy el, mint a fogolyé a szakemberek szerint kiváltképpen oda kell figyelni a nyulak élőhelyének megőrzésére.

 

 

Nyári teljesség

Gondolták volna, hogy Európa szívében, odakint, a települések végét jelző táblákon túl május az egyik leghangosabb hónap? A hideg nappalok és éjszakák már csupán a múlt kellemetlen árnyaiként lebegnek az emlékezet határán, a természet, s benne minden növény és állat az életet ünnepli. Nem véletlen tehát, hogy tavaszutó idején, az ígéret havában a vidék rendületlenül zsong az élettől.

 

 

Őszi felkészülés

Augusztus második felében a Nyár - főleg az utóbbi évek egyértelmű felmelegedésének eredményeként - még változatlan hevességgel tombol, bár az idei mintha kissé csapadékosabb lenne a megszokottnál. Ez az időszak az őznász legfontosabb periódusa, a bakok már jó egy hónapja versengenek, mérkőznek a suták kegyeiért.

 

 

Szarvasbőgés

Szeptember közepe után járunk nem sokkal, s nyugodtan kijelenthetjük: eljött a szarvasbőgés fő ideje. A felajzott bikák pontos koreográfia szerint, lépésről lépésre döntik el: kit illet a tehenekkel való szaporodás ősi, de minden évben újra meg újra kivívott joga. A bőgés hangja csak az első fokozat e bonyolult kommunikációban, utána a séta, egymás méregetése következik, s csak ha végképp nem tudnak dűlőre jutni az urak, akkor következik a tényleges küzdelem.

 

 

Nincs szebb erdő az ezüsttörzsű, szeptemberi bükkösnél és nincs szebb vad a benne orgonázó magyar szarvasbikánál!" - írja Széchenyi Zsigmond, hazánk egyik legismertebb vadászírója. Gondolatvilágából egyértelművé válhat mindenki számára, hogy a gímszarvasbikák hazánk legmeghatározóbb vadjainak számítanak. A magyar erdők királyának szerelmi időszakán felhangzó bőgés mélyen megérinti a természetbe szívesen kimozduló embereket.

 

 

Fehér dám

Októberben, az őszi színek hatalmas koncertje mellett az év utolsó nagy szaporodási hangversenye is zajlik. A szarvasfélék legszebbike, a dám szaporodási időszakának ideje ez, amikor is a barcogás eseménye vonja bűvkörébe az erdőket. Hazánk területén többféle színvariációjú dámszarvas ismert. Idén nekünk is szerencsénk volt, hiszen lencsevégre kaphattunk egy igazi különlegességet: a fehér dámbikát, mely teljes erővel vetette bele magát a nőstényekért folyó küzdelembe.

 

 

A teljes adás (26:00):

- A tél csendje

- Tavaszi ébredés

- Nyári teljesség

- Őszi felkészülés

- Szarvasbőgés

- Fehér dám

 

Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.