FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-05

Duplájára nőhet a készházpiac

A tavalyi negatív után az idén pozitív rekordot írhat a készházak iránti kereslet az ismételt áfacsökkentés és az új csokos kedvezmények hatására.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Száznyolcvan fokos fordulatot vett az új évben (2021.) a készházpiac, a január elsejével életbe lépett új otthonteremtési program októberi bejelentése nyomán leálltak a kifizetések, és a szerződéskötések is elmaradtak, mert a megrendelők az új kedvezményekre vártak. Az idén 27-ről 5 százalékra csökkentett újlakás-értékesítési áfa és a csokosok áfa-visszaigénylési lehetősége miatt a cégek kénytelenek voltak önerőből vagy abból a tartalékból finanszírozni a folyamatban lévő kivitelezéseket, amelyet a múlt év végéig az áfaemelés elkerülése végett előre kifizetett, de csak most elvégzett megrendelésekért kaptak - összegezte a helyzetet a Világgazdaságnak Kárpáti József, az ÉVOSZ-Makész környezettudatos és szerelt technológiás szakmai tagozatának elnöke. A készházas cégek 2020-as éve mindezek következtében pénzügyileg meglehetősen furcsán alakult, hiszen az év első kétharmadában a frissen kivezetett kedvezményes áfa, a végén pedig a visszatérő kedvezményes áfára váró megrendelők fizetési stopja miatt nem volt számottevő bevételük.

 

Fotó: VG

 

Bár a szakmai érdekképviselet kérte a pénzügyi kormányzatot, hogy a vállalkozások folyamatos bevételszerzése céljából tegye lehetővé az áfakülönbözet utólagos visszatérítését, ez elmaradt.

Tavaly feleannyi szerződést kötöttek készházakra, mint korábban, az idén viszont a felpörgő kereslet miatt a 2019-es csúcsot meghaladó, több mint kétezer új lakóépület is készülhet nem hagyományos technológiával - véli Kárpáti József a tagcégektől kapott előrejelzésekre alapozva.

Az újlakás-építések több mint fele hagyományosan családi ház, úgyhogy az idén épülő, várhatóan 22-25 ezer új lakásból 12-15 ezer lesz családi ház, ezek közül pedig több mint kétezer lehet könnyűszerkezetes, illetve készház-technológiás.

Jelentős változás, hogy míg 2010. előtt a 120 négyzetméter feletti készházakra szóltak a megrendelések, újabban a 80-120 négyzetméteres kategória jelenti a tömegpiacot. A Covid megjelenése után megélénkült a 40-60 négyzetméteres házak iránti kereslet, a 120 négyzetméter felettiekre ezzel egyidejűleg jelentősen csökkent. A modern kor elvárásainak megfelelő, már az új - a januárról júliusi bevezetésre halasztott - épületenergetikai követelményeknek is megfelelő könnyűszerkezetes épületekre 350-400 ezer forintos induló áron lehet kulcsrakész átadással szerződni.

A felpörgő kereslet és a jelentős importanyaghányad miatt meghatározó euró-forint árfolyam mozgása az anyagköltséget az idén 5-10 százalékkal emeli meg, amit tovább tetézhetnek az év közbeni csúszó áremelések. Hasonlóan emelkedő munkaerőköltségekkel is számolnak a vállalkozások a hirtelen megugró rendelésállomány miatt törvényszerűen jelentkező kivitelezői kapacitás- és szakemberhiány nyomán - tájékoztatott Kárpáti József. Mindeközben félő, hogy ismét megjelennek a kókler kivitelezők, akik silány munkájukkal ártanak a készházak jó hírének.

A legokosabban azok a cégek jártak el, amelyek nem álltak le, hanem merték és tudták finanszírozni saját működési költségeiket az év végén - mondta a tagozatvezető -, mert így tompíthatták a most torlódó megrendelések miatti nyomást és a költségemelkedést. Van olyan cég, amelyik több százmilliós kintlévőséggel zárta 2019-et. Sokan hitelt vettek fel, mások az államkötvényeiket tették pénzzé, és a fejlesztésre szánt megtakarításaik fedezetét, hogy kifizessék a szakembereket, és egyben tartsák a csapatukat. A készházas cégek 60 százaléka folyamatosan dolgozott, és most bizakodva várja az új évet, amely sorsdöntő lesz a következő évek vonatkozásában is, hiszen az otthonteremtési csomag ideiglenes kedvezményeket tartalmaz. Más kérdés, hogy a mérlegben látható tavalyi pénzügyi hullámvölgyet hogyan ítélik majd meg a pénzintézetek, amelyek - mint Kárpáti József hangsúlyozta - egyébként is sokszor idegenkednek az erősen hullámzó teljesítményt mutató építőipari ágazat vállalkozásainak finanszírozásától.

 

Új év, új feltételek

Az új építésű ingatlanok esetében 2021. június 30. utáni használatbavétel esetén kell megfelelni a közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigény előírásainak. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló korábbi kormányrendeletet két nappal az életbelépése előtt módosította a kormány. Ugyancsak új, hogy veszélyhelyzet idején a hat lakást és ezer négyzetméter hasznos alapterületet meg nem haladó lakóingatlan is egyszerű bejelentés alapján építhető.

Forrás: vg.hu
Kárpáti József fotója az ő FB oldaláról

Kérdés:

 

Aki a főleg fából készülő készházat megveszi, talán annak berebdezése esetén is előnyben részesíti a fát más anyagokkal szemben. A kérdés, hogy e "fa-tudatos" vevőkör épületeibe hogyan lehetne minél több, a hazai erdők fájából, a hazai faipar által készített faterméket beépíteni, felhasználni?

 

Kapcsolódó:

 

KNE - közel nulla energiaigényű épületek - fél év haladék FATÁJ, 2021-01-05

Szerk: MM

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.