FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-11

Konzultáció az EU 2011-2020. közti Biodiverzitás Stratégiája megvalósulásának értékeléséről

A ma megnyitott online konzultáció célja, hogy információt és visszajelzést gyűjtsön az érdekelt felektől és a szélesebb nyilvánosságtól a biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2020-ig teljesítendő uniós stratégia végrehajtásáról és az idegenhonos inváziós fajokról szóló uniós rendelet alkalmazásáról.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Tehát az EU 2011-2020. Biodiversitás Stratégiájában kitűzött célok megvalósulását kellene áttekinteni. Ennek érdekében az EU ma online konzultációt kezdeményezett, aminek keretében - brüsszeli idő szerint - 2021. április 5-én éjfélig lehet bárkinek észrevételeit megtennie.

 

 

A célközönség (a véleményezők):

A konzultációban minden érdeklődő köz- vagy magánszervezet vagy magánszemély részt vehet. Különösen számítunk a biológiai sokféleség kezelésével, helyreállításával és védelmével foglalkozó, vagy a biológiai sokféleségre vonatkozó uniós politika különböző aspektusai által érintett szervektől vagy magánszemélyektől, például a kormányzat és az irányító hatóságok valamennyi szintjétől, a nem kormányzati szervezetektől, a tudományos köröktől, a tanácsadóktól és területgazdálkodási szakemberektől, a tervezőktől és a fejlesztőktől, illetve az ipar, az üzleti és a pénzügyi ágazat képviselőitől érkező visszajelzésekre.

 

A konzultáció célja:

A konzultáció célja, hogy információkat és visszajelzéseket gyűjtsön az érdekelt felektől és a szélesebb nyilvánosságtól

- a biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2020-ig teljesítendő uniós stratégia végrehajtásáról és

- az idegenhonos inváziós fajokról szóló uniós rendelet alkalmazásáról.

Ezen információk beépülnek majd a kötelező érvényű uniós természetvédelmi helyreállítási célokra vonatkozó bizottsági javaslat alapjául szolgáló hatásvizsgálatba.

A konzultáció a biológiai sokféleséggel kapcsolatos három különböző uniós szakpolitikai kezdeményezésre terjed ki:

1. A biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2020-ig teljesítendő uniós stratégia (2011-2020) értékelésére,

2. A 2020-as stratégia 5. célkitűzése tekintetében az idegenhonos inváziós fajokról szóló uniós rendelet alkalmazásának felülvizsgálatára,

3. A jogilag kötelező érvényű uniós természethelyreállítási célok kidolgozására, ami a biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2030-ig teljesítendő uniós stratégia egyik kulcsfontosságú kötelezettségvállalása.

Ezek a szakpolitikai kezdeményezések összekapcsolódnak egymással. A biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2020-ig teljesítendő uniós stratégia meghatározza az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos szakpolitikai keretét a 2011 és 2020 közötti időszakra. A stratégia értékelése folyamatban van.

Az idegenhonos inváziós fajokról szóló uniós rendeletet a biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2020-ig teljesítendő uniós stratégia 5. céljának végrehajtása keretében fogadták el.

2020 májusában a Bizottság közzétette a biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2030-ig teljesítendő stratégiát. A stratégia egyik alapvető kötelezettségvállalása, hogy 2021 végéig javaslatot tesz egy jogilag kötelező erejű eszközre, amely uniós célokat határoz meg a károsodott ökoszisztémák 2030-ig történő helyreállításának tekintetében.

 

MEGJEGYZÉS: Ez egységes kérdőív, amely elérhető a 2020-ig teljesítendő stratégia értékelés honlapján, illetve a jogilag kötelező erejű uniós természethelyreállítási célokról szóló kezdeményezés weboldalán is. Kérjük, csak egyszer töltse ki a kérdőívet.

 

A konzultációs kérdőív kitöltése

Ha részt kíván venni a nyilvános konzultációban, kérjük, töltse ki az online konzultációs kérdőívet. Ha nincs módja használni az online kérdőívet, akkor lépjen velünk kapcsolatba az alábbi e-mail-címen.

A kérdőívek az EU egyes hivatalos nyelvein vagy az összes uniós hivatalos nyelven elérhetők. Ön az EU bármelyik hivatalos nyelvén beküldheti válaszait.

A nyilvános konzultációkban részt vevő szervezetek és vállalatokat felkérjük, hogy az átláthatóság biztosítása érdekében regisztrálják magukat az átláthatósági nyilvántartásban.

 

Frissítés 2021-01-12.: Tóth János felkutatta, megtalálta, íme itt a kérdőív magyarul, amire április 5-ig válaszolni lehetne. (pdf. 45 oldal) Érdemes pusztán tájékozódásként is áttekinteni, megismerni, hogy mik a kérdések.

 

 


 

Eddig az EU véleményadásra felhívó szövege, mely teljesen azonos az említett két helyen. Most következne a kapcsoló, amely a kérdőív kitöltéséhez vezet, de ezt a kapcsolót itt technikailag nem tudom megosztani. Kérem válassza a fenti MEGJEGYZÉS utáni két kapcsoló egyikét és a megnyíló oldalon lejjebb görgetve lesz elérhető a gomb a kérdőív kitöltéséhez.

Persze ha ilyen véleményezéshez valaki még nem regisztrált, akkor először regisztrálnia kell, illetve szervezet, vállalat esetén annak szerepelnie kell az EU átláthatósági nyilvántartásában, mely eljárást először végig kell csinálni.

 

Hogy könnyebb legyen megtalálni, miről is kell véleményt mondani:

 

1. Biológiai sokféleség

 

A biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2020-ig teljesítendő stratégia az EUR-Lex-ben (EU hivatalosan közzétett joganyagai) az EU-ban használatos nyelveken, így magyarul is. E helyen az összefoglaló, a 6 cél tömör bemutatása található, illetve tovább lehet lépni a stratégia teljes anyagához az EU több nyelvén is, köztük magyarul is. (A magyar nyelvű pdf 20 oldal.)

Készült 2011-ben magyarul is 6 oldalas pdf a 6 célt és annak 20 intézkedését szépen tördelt színes anyaggal mutatja be.

 

A Biológiai Sokféleség Egyezmény magyarországi honlapja és azon belül az EU Biodiverzitás Stratégia 2020 bemutatása. Itt a lap alján a stratégiához vezető kapcsoló hibaüzenethez vezet.

 

2. Idegenhonos

 

Az Európai Parlament és a Tanács 1143/2014/EU rendelete ( 2014. október 22. ) az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről.

Az EU összes nyelvén, azon belül magyarul. (pdf, 21 oldal.)

 

3. A jogilag kötelező érvényű uniós természethelyreállítási célok

 

Erről az EU 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiájában van szó. A 26 oldalas anyag magyarul pdf-ben.

 


 

Ha magamtól, személyemben kellene véleményt mondanom, annak lényege annyi lenne, amit erdő esetén az erdőgazdálkodók a hatályos jogszabályok és szakmai tanulmányaik, napi tapasztalataik alapján mint tartamos (fenntartható) erdőgazdálkodást tettek, az éppen a az erdei biodiverzitás legjobb védelme. Nyilván a kérdőív ennél azért alaposabb és részletesebb választ vár, de ez a lényeg. Minden esetre az EU 2030-ig szóló Biodiverzitás Stratégiájával kapcsolatban számos szervezet hasonló véeményt adott, amint az alább felsorolt FATÁJ cikkekből is kiolvasható.

 

Az alábbi FATÁJ cikkek az EU 2030-ig szóló Biodiverzitás stratégiájával, illetve különböző szervezeteknek ezzel kapcsolatos váleményével foglalkoznak.

 

ErdőBiodiverzitás Több EU szakmai szövetség ma közös platformot nyitott annak bemutatására: hogyan segíti a biodiverzitás megőrzését a tartamos erdőgazdálkodás. FATÁJ (2020. 10. 12.)

 

Az unió Biodiverzitás Stratégiájának erdészeti vonatkozásai Az EB 2020. május 20-án hozta nyilvánosságra az Európai Zöld Megállapodásban előirányzott, a természet megőrzését és helyreállítását célzó, 2030-ig tartó időszakra szóló Biodiverzitás Stratégiát. A Stratégia számos erdészeti vonatkozású megállapítást, célkitűzést, illetve intézkedési tervet tartalmaz. FATÁJ (2020. 07. 03.)

 

Biodiverzitás a mezőgazdasági területeken Az Európai Számvevőszék 13/2020. számú, mai különjelentése: Biodiverzitás a mezőgazdasági területeken: a közös agrárpolitika mindeddig nem tudta megállítani a hanyatlást. FATÁJ (2020. 06. 05.)

 

Finn államerdészeti vélemény az EU Biodiverzitás Stratégiáról Antti Otsamo, a finn állami erdőket kezelő cég tartamos erdőgazdálkodás igazgatójának kérdése: Az EU Biodiverzitás Stratégiája folyamatban van - javulni fog a biodiverzitás? FATÁJ (2020. 06. 01.)

 

A Svéd Erdőipari Szövetség az EU Biodiverzitás Stratégiájáról A Svéd Erdőipari Szövetség szerint az EU 2030-as Biodiverzitási Stratégiája akadályozhatja, hogy az erdők hozzájáruljanak a fenntartható fejlődéshez. FATÁJ (2020. 05. 29.)

 

Kérdések és válaszok az EU Biodiverzitási Stratégiához Az EB Sajtósarok helyén 10 kérdés és az arra adott EB válasz található az EU Biodiverzitási Stratégiához, hogy a sajtó és akár mások is könnyebben megérthessék miről is van szó. FATÁJ (2020. 05. 24.)

 

AM: az európai mezőgazdaság halálos ítélete is lehet, ha Brüsszel az EB javaslatai alapján hajtja végre a Green Deal rendelkezéseit Megoldhatatlan feladat elé állítja a gazdákat az EB Termőföldtől az asztalig, valamint Biodiverzitás stratégiája. Nem csak, hogy nem teremtenek lehetőséget a gazdáknak, de egyenesen az európai mezőgazdaság jövőjét fenyegetik. Előzetes elemzések szerint a javasolt intézkedések az európai mezőgazdasági termelés 15 százalékos csökkenéséhez vezetnek majd - mondta az MTI-nek Nagy István agrárminiszter. FATÁJ (2020. 05. 22.)

 

Elfogadhatatlannak nevezte a Bizottság új stratégiáját az Agrárkamara FATÁJ 2020-05-21

 

Az Európai Magánerdő Szövetség az EU Biodiverzitás Stratégiájáról FATÁJ 2020-05-21

 

CEPI véleménye a Biodiverzitási Stratégiáról FATÁJ 2020-05-20

 

Az EU Biodiverzitási Stratégiája 2030-ig FATÁJ 2020-05-20

 

EUSTAFOR az EU 2030-ig szóló biodiverzitási céljairól FATÁJ 2020-05-19

Forrás: A fent hivatkozott kapcsolók szerintiek.
Szerkesztette: MM

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.