FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Faipari, bútoripari és erdészeti cégek adatbázisa -> FATUDAKOZÓ
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-19

Szarvaskő példát mutat erdősítésből

Szabóné Balla Marianna polgármester asszony még 2020 tavaszán jelentette be, hogy Szarvaskő Község Önkormányzata egy önkormányzati területen, erdősítés mintaprojektet kíván megvalósítani az Agrárminisztérium által kiírt pályázati forrásból.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Még tavasszal szervezett Szarvaskőre tájékoztató fórumot a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Heves megyei területi felelőse, ifj. Jámbor Dénes. A tájékoztató fórum meghívott előadói között szerepelt Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Szendrei László a Heves Megyei NAK elnöke, Jakab Tamás a Heves Megyei NAK igazgatója, Szabóné Balla Marianna a község polgármestere és Ősz Gusztáv az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

 

Miután a meghívott előadók ismertették a kormány legújabb szándékait és törekvéseit az ország klímaváltozási stratégiájával kapcsolatban, illetve bemutatták az ezzel kapcsolatos pályázati lehetőségeket, a megjelent gazdák, termelők is feltették kérdéseiket az erdősítés lehetőségeivel kapcsolatban. Szabóné Balla Marianna polgármester asszony ezt követően bejelentette, hogy Szarvaskő Község Önkormányzata egy önkormányzati területen, erdősítés mintaprojektet kíván megvalósítani az Agrárminisztérium által kiírt pályázati forrásból.

 

A gyenge termőhelyi adottságokkal rendelkező 5,4 hektáros terület a település határában található, körbe a Bükk erdői, legelői húzódnak. Az erdősítés tervezését az Egererdő Zrt.-vel közösen végzik, melybe bevonták a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát is, annak érdekében, hogy a tájnak és a talajnak is nem idegen és honos fajok kerüljenek telepítésre ezen a nem kis területen. Szabóné Balla Marianna elmondta, hogy a céljuk a példa- és mintamutatáson túl az, hogy a gyakorlatot is adoptálják más településeknek.

 

Júniusban hosszas egyeztetést követően a Bükki Nemzeti Park jóváhagyásával megszülettek a tervek, melyet az Egererdő Zrt. szakembereivel közösen készítettek, elkészült a költségvetés, és benyújtották a pályázatot, melyet augusztusban el is fogadtak. Az őszi időszakban zajlott az talajelőkészítés és a különböző földmunkálatok, tavasszal pedig kezdődik a telepítés.

 

A projekt következtében újabb területet vonnak be annak érdekében, hogy növeljék az ország fás területeinek arányát. Hamarosan újabb bükk- és tölgyfák adnak árnyékot az amúgy is meseszép Szarvaskői környezetben.

Forrás: MNVH

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.