FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-25

Ásotthalma - az erdészképzés egyik fellegvára

Szakmát tanulhatnak és érettségi vizsgát tehetnek azok a diákok, akik a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumba jelentkeznek továbbtanulásra. Ásotthalmon az erdészeti képzésnek pártalan hagyományai vannak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A Bedő gyökerei 1883-ig nyúlnak vissza. Ásotthalom az erdészképzés legősibb fellegvára Magyarországon. Az iskola tízhektáros parkban helyezkedik el, itt található a kollégium. Kollégiumi elhelyezést minden diákunk számára biztosítunk. Számos szakmai és szabadidős programot kínálunk a korcsolyázástól az úszáson át a szakkörökig - kezdte az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bemutatását Andrésiné Ambrus Ildikó igazgató, majd a képzési lehetőségekről beszélt.

 

A Bedő technikuma

A technikumon belül öt év alatt érettségi vizsgát lehet szerezni, illetve az ötödik év végén erdésztechnikus végzettséget erdőgazdálkodás szakmai iránnyal. A tizenkettedik évfolyam végén előrehozott érettségit lehet tenni magyarból, történelemből, illetve matematikából.

A tizenharmadik évfolyam végén az angol nyelvű érettségivel, valamint a technikumi, szakmai vizsgával együtt technikusvégzettséggel és érettségivel hagyhatják el a diákok az iskolát. Kilencedik évfolyamtól ösztöndíjban részesülnek a tanulók. Tizenegyediktől az iskolában, vagy duális partnereknél teljesítik a szakmai gyakorlatot.

 

A szakképző évfolyam

A másik képzési forma a szakképző iskola, ami hároméves. A szakképző évfolyamon tanuló diákok szintén ösztöndíjat kapnak, ami tizedik osztálytól tanulószerződés vagy munkaszerződés lehet, ami magasabb összegű ösztöndíjat jelent. A harmadik év végén mindhárom szakmában szakmai vizsgát tesznek. Ha ezt sikeresen teljesítik, pályakezdési ösztöndíjban is részesülhetnek.

- Nálunk három szakmára lehet jelentkezni: a hagyományos erdőművelő fakitermelő, a gazda lovász szakma iránnyal, illetve a kertész szakképesítésre - sorolta Andrésiné Ambrus Ildikó. Az erdőművelő fakitermelő szakirányon megtanulják az erdő ültetését, ápolását, nevelését és a kitermelését. Megtanulnak motorfűrészt kezelni, traktort vezetni, rakodógépet kezelni. Ezekkel a gépkezelési jogosítványokkal akár önálló vállalkozóként is munkát vállalhatnak, vagy vállalkozást indíthatnak a szakmai végzettség megszerzését követően.

 

Várják a látogatókat

Akik ezeken a szakmákon gondolkodnak, és szívesen ellátogatnának az iskolába, előre bejelentkezve a 62/291-522-es számon, vagy az iskola e-mail-címén, a járványügyi szabályok betartásával megtehetik - tette hozzá az igazgató.

 

Diákok mondták

Süli Kristóf 10/B: Azért szeretek ebbe az iskolába járni, mert a tanárok segítőkészek, jó fejek, jól el lehet velük beszélgetni. Az iskola rengeteg mindent kínál, a szakmásoknak rengeteg jogosítványt: traktor, motorfűrész, targonca. Jó a társaság, a kollégiumi kaja tökéletes, mindenben segít az iskola a vajdasági tanulóknak, például hogy a határtól az iskolába el tudjanak jutni. Én csak ajánlani tudom ezt az iskolát minden leendő diáknak.

Kuncz Salamon 10/B: Az iskolában jó a közösség, sok barátom van. Maga a hely is jó, a természetben van az iskola, szeretek reggel a felkelés után kinézni a kollégium ablakán, ahonnan az erdőt láthatom.

Forrás: délmagyar

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.