FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-27

SUMAL 2.0 - 2021. január 31-től

Romániában az új SUMAL 2.0 2021. január 31-én élesre vált. Gelu Puiu erdei ügyekért felelős államtitkár sajtóközleményt olvasott fel a SUMAL 2.0-ra átállás részleteiről.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

"Gyorsan közelítjük a január 31-i dátumot, azt a pillanatot, amikor - amint azt már bejelentettük - a faanyagok nyomon követésére szolgáló új, mindenki számára ismert SUMAL 2.0 élesre vált. A rendszer új változatának fő célja az illegális erdőirtás lehetőségének csökkentése, a faanyagok nyomon követhetősége.

Jelenleg már több mint 10 000 felhasználó működik a SUMAL 2.0-ban. A román erdészeti ágazat minden szereplőjének felhasználónevet és jelszót kell kérnie ahhoz, hogy tevékenységét a hatályos jogszabályi előírások tiszteletben tartásával folytathassa.

 

Minden érintettet támogatni fognak, lehetőséget adnak arra hogy megismerkedjen az új számítógépes rendszer használatával. Célunk minden kellemetlenség megelőzése, nevezetesen olyan helyzetek megelőzése, amelyekben az erdészeti ágazat alkalmazottai nem férnek hozzá - az új rrndszer okán - a feladatok elvégzéséhez.

Bármely tevékenység, amelyet nem regisztráltak a SUMAL 2.0-ban - TILOS!

Nyomatékosan kérünk minden érintettet, hogy azonnal kezdjék meg működésüket az új rendszerben. Ismert előírás, hogy február 1-jétől bármilyen akciót akarnak meg akarják csinálni, csak akkor tudják megtenni, ha szigorúan ebben a számítógépes rendszerben működtetik"- mondta Gelu Puiu.

 

"A leendő felhasználók képzéséhez mind magyarázó videó anyagokat, mind közvetlen kommunikációs vonalakat biztosítottak a megvalósítási csoporttal, ők minden kérdésre valós időben válaszolnak. A SUMAL 2.0 megvalósításához telefonközpont áll rendelkezésre, amelyet az erdészeti szakhatóság 36 embere szolgál ki, akik 7:30 és 20:30 között válaszolnak a felhasználók kérdéseire.

A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium a SUMAL szolgálat munkatársain keresztül felügyeli a telefonos központban végzett tevékenységet, és az esetleges technikai problémákat továbbítja a fejlesztőnek "- mondta Gelu Puiu. Valószínűleg ezek a kijelentések megnyugtatják az üzemeltetőket, akik azzal vádolták a minisztériumot, hogy nem adott nekik útmutatást a szoftver használatához.

 

"A digitalizáció korában vagyunk. A SUMAL 2.0 működtetésével hatékonyak lehetünk és csökkenthetjük az erdészeti ágazat összes alkalmazottjának terhelését "- mondta Gelu Puiu, aki az informatikai rendszert a terület átláthatóságának fontos elemeként nevezte meg.

 


Gelu Puiu

"Maximális intenzitással dolgozunk a SUMAL új verzióján, január 31-én el is indítjuk. Bár nem varázslatszerűen, de csökkenteni fogja az erdőlopást. Az erőfeszítések ellenére, valószínűleg ebben a rendszerben is lesznek hiányosságok az elején, mint minden új számítógépes rendszerben, de betartjuk a január 31-ei határidőt" - fejtette ki Tánczos Barna a múlt héten Craiován.


Tánczos Barna

A SUMAL segítségével ellenőrizni lehet, hogy mennyi fát vágtak ki, hová szállítják, milyen raktárba kerül a faanyag, és amikor az ágazatban tevékenykedő minden felhasználó - erdészetek, erdészek, szállítók, fűrésztelepek és fafeldolgozók - köteles lesz a rendszert használni, a nagyméretű falopás lehetősége jelentősen le fog csökkenni, magyarázta Tánczos, aki szerint ez az egyetlen megoldás, amellyel ellenőrizni tudják a helyzetet.

 

Hozzátette, a január elsején hatályba lépett törvény, amely 10 évre megtiltja a rönkfa exportját az Európai Unión kívüli országokba, örvendetes, azonban nem jelent varázslatos megoldást, tekintve, hogy nem az export ritkította úgy az erdőket, hanem az illegális fakitermelés.

 

Rámutatott, a nagy romániai vállalatok óriási mennyiségű faanyagot importálnak feldolgozás céljával Németországból, Lengyelországból és más országokból, mivel ezekben az országokban alacsonyabbak az árak, mint Romániában.

 

A környezetvédelmi miniszter szerint növelni kell az újrahasznosítás mértékét, mert ennek révén csökkenni fog a fakitermelés is.

 

Forrás: news.ro; hírmondo.ro

Kapcsolódó:

Pár nap múlva indul a SUMAL 2.0 (2020-01-21)

Sumal 2.0 - két hónap múlva teljes átállás (2020-12-01)

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.