FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Faipari, bútoripari és erdészeti cégek adatbázisa -> FATUDAKOZÓ
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-29

Újabb erdőterületet vásárolt az IKEA

Az USA Georgia államában terjeszkedő svéd bútorlánc fenntartható fakitermelést folytat a területein, de vannak, amelyek szabadon látogathatóak. Legutóbb Georgiában vett a cég 4.452 ha (11.000 acre) erdőt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Egy több, mint 44 négyzetkilométeres erdőt vett az IKEA Georgiában, az Altamaha folyó közelében - írta a Greenmatters.com.

 

Az erdőt egy amerikai nonprofit szervezettől, a The Conservation Fundtól vásárolta a cég, vállalva a terület fenyőinek illetve az ott élő üregteknős populáció megóvását és a fenntartható erdőgazdálkodást.

Ameddig be nem fejeződik a tranzakció, bárki szabadon látogathatja az erdőt (ezt egyébként nagyon sok magán-erdőtulajdonos nem teszi lehetővé).

Nem ez az egyetlen IKEA-erdő: a vállalat majdnem 2500 négyzetkilométernyi erdőt vett már meg az Amerikai Egyesült Államok mellett például Észtországban, Litvániában, Lettországban és Romániában is.

 

FATÁJ kiegészítés: A nagyságrendet jól mutatja, hogy az IKEA cégcsoport tulajdonában lévő 248 000 hektár erdő a magyarországi összes erdőterület 12,4%-ával megegyező terület.

Forrás: hvg.hu

 

Az IKEA az elmúlt években sok erőfeszítést tett annak érdekében, hogy fenntartható vállalattá váljon, és legfrissebb erőfeszítései egy mintegy 4.386 hektár (10.840 acre) kiterjedésű erdőt jelentenek az Altamaha folyó közelében, Georgia állam délkeleti részén. Pontosabban, az Ingka Group, az IKEA-t képviselő holdingtársaság megvásárolta a földet a The Conservation Fund-tól, amely nonprofit szervezet, amely több mint 8 millió hektár amerikai földet védett.

Az Ingka Group-hoz tartozó Ingka Investments fogja kezelni az erdőt, a The Conservation Fund előírásait követve. Például az IKEA-nak meg kell védenie a földet, helyre kell állítania azon a hosszútűs fenyvest, és meg kell védenie a georgiai üregteknős (gopher tortoise) élőhelyét. Az IKEA sajtóközleménye szerint mindaddig, amíg az Ingka Investments le nem zárja az alkut, az erdő nyitva lesz a nagyközönség előtt - amit az erdőtulajdonosok többsége nem enged meg.

A Jó Hírek Hálózata (Good News Network) szerint ez a vásárlás segít megóvni az erdőt a fejlesztők kezéből. A természeti területek fenntarthatatlan fejlesztése erdőirtáshoz vezet, amely az éghajlati válság egyik vezető oka.

"A jól gondozott erdők alapvető előnyöket nyújtanak, beleértve a tiszta vizet és a vadon élő állatok fontos élőhelyeit, valamint enyhítik az éghajlatváltozást" - mondta Larry Selzer, a Természetvédelmi Alap (The Conservation Fund) elnök-vezérigazgatója az IKEA-nak adott nyilatkozatában. "Ezeknek a földeknek az Ingka Investments részére történő átruházása befejezi a Working Forest Fund folyamatunkat, amelynek révén fontos, veszélyeztetett magánerdőket azonosítunk és vásárolunk; fenntartható fakitermelési és helyreállítási terveket dolgozunk ki; állandó védelmet biztosítunk az elaprózódás és a fejlesztés megakadályozása érdekében; majd eladjuk az már konzervált erdőt magán- vagy állami vevőnek." [Szerk: A szövegben a development=fejlesztés szó az erdőval kapcsolatban mint negatív, elítélendő szerepl, ugyanakkor, amit ők tesznek: "develop sustainable harvest"= a tartamos fakitermelés kifejlesztése, létrehozása pedig pozitív színben tűnik fel.]

Tehát míg az IKEA új erdőjének egyes részeit megnyitja a nagyközönség előtt, a hatalmas földterületet arra is felhasználja, hogy fenntarthatóan nyerje a fát bútoraihoz. Az IKEA-tól elvárják, hogy kövesse a fenntartható erdőgazdálkodás elveit, vagyis a csapatnak meg kell találnia az egészséges egyensúlyt a fák kivágásában és újak ültetésében, a környezet és a helyi élővilág védelme, valamint az erdőirtás elkerülése mellett.

"Elkötelezettek vagyunk az erdőink fenntartható kezelése mellett, miközben teljesítjük üzleti céljainkat" - tette hozzá Krister Mattsson, az Ingka Investments ügyvezető igazgatója. "Minden ingatlanunkban különös figyelmet fordítunk a környezetvédelem biztosítására, ezért örömmel látjuk, hogy a felelős erdőgazdálkodással kapcsolatos erőfeszítéseinket látják és megbíznak bennünk.

Az IKEA világszerte több mint 600 000 acre (243 ezer ha) erdővel rendelkezik.

Ez nem az IKEA egyetlen erdeje - 2021 januárjában az Ingka Group az Egyesült Államokban és négy európai országban: Észtországban, Lettországban, Litvániában és Romániában mintegy 248.000 hektár (613.000 acre) erdőterülettel rendelkezik és azon "felelősségteljesen gazdálkodik". Ebből 55.000 hektár (136.000 acre) található öt USA államban, melyek: Alabama, Georgia, Oklahoma, Dél-Karolina és Texas.

Az IKEA 2018-ban vásárolta meg első USA-ban lévő erdejét, egy 25.000 acre (10.125 ha) méretű erdőt Alabama Lowndes megyében, azzal a céllal, hogy saját USA eredetű, felelősségteljes forrású faanyagot termeljen ki be az erdőből.

Forrás: greematters.com
amire a hvg hivatkozott

Észrevétel:

 

A mintegy negyed millió ha erdő nyilván nem tudja kiszolgálni az IKEA éves faanyag igényének csak egy részét. Érdekes lenne tudni, hogy ez hány százalék. Ugyanakkor jó biztosítéka lehet annak, hogy biztonságosabb legyen a cég és beszállítóinak faanyag ellátása. No meg persze - ahogy a fentiekből is kiolvasható - kiváló kommunikációs hátteret biztosít a cég arculatának kedvező színben feltüntetéséhez.

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.