FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Faipari, bútoripari és erdészeti cégek adatbázisa -> FATUDAKOZÓ
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-09

A Magyar Fészek+ mintaház sikerei

Nagy sikert aratott a Solar Decathlon 2019 egyetemi innovációs építészeti világversenyen a pécsi és miskolci egyetemek konzorciumában felépített, természetes megújuló energiákat hasznosító és innovatív mérnöki megoldásokat ötvöző Hungarian Nest+ mintaház, amely iránt a Dubai Expo szervezői is érdeklődnek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A közelmúltban egyedüli magyar résztvevőként online előadás keretében mutatták be a projektet, illetve annak továbbfejlesztését a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) munkatársai a világ legnagyobb kiállításának előrendezvényén. A pécsi egyetemistákból és oktatókból álló csapat a tavalyi sikert követően már a 2022-es wuppertali Solar Decathlonra készül szintén egy alacsony költségvetésű plusz energiás passzívház tervezésével, amelynek legfőbb ismertetőjegye, hogy a fenntarthatóság nemcsak az üzemeltetésnél, hanem már az építkezésnél is abszolút kiemelt figyelmet kap.

 

A 2019-es Solar Decathlonon debütált, természetes megújuló energiákat hasznosító és az innovatív mérnöki megoldásokat ötvöző Hungarian Nest+ projekt esszenciája egy alacsony költségvetésű passzív, nemzeti elemek energiahatékony beépítésével megfogalmazott épületfelújítás és egy ezt kiegészítő technológiai tudással ötvözött plusz energiás új épület tervezése volt. 

 

A magyar csapat már elkezdte a felkészülést a Covid miatt 2022-re tolódott wuppertali Solar Decathlonra, ahol a korábbi tapasztalatokat egy új projektben szeretnék hasznosítani. Ezúttal a városi környezet egészségessé tétele áll a fókuszban egy olyan ház megtervezésével, amelyet a Pécsett maradó, egyetemet végzett fiatalok laknának be, egyben saját vállalkozásukat is ott működtetnék. A projekt tervezői szerint ugyanis a város gazdaságának a mostaninál erősebben kellene támaszkodnia az egyetemre, hogy az ipar világában is jelenjenek meg azok a kiművelt kútfők, amelyek Pécs kulturális életében már jelen vannak. A terv egy olyan épületet fogalmaz meg, amelynek a belső magja zöld környezetté formálható, és nemcsak a gazdasági megélhetést támogatja, hanem egyben ökoszemléletű, egészséges életteret is ad a fiatalok számára.

 

Mivel a kutatók arra jutottak, hogy ma a társadalom legnagyobb hátránya az elszigetelődés, az általuk megálmodott társasház a lakószintek mellett közösségi teret és munkára alkalmas helyet is magában foglal. Ökológiai szempontból pedig plusz energiás házról van szó, ami az emisszióját tekintve nullás vagy negatív. A csapat igen jelentős kihívást állított maga elé: megkísérli azt az állapotot elérni, hogy ez ne csak az épület üzemeltetésére legyen érvényes, hanem az egész életciklusra, amibe az építkezés is beletartozik. Tehát fenntartható módon szerezzék be az építőanyagokat, valósítsák meg az építkezést, majd az üzemeltetést, a felújítást, esetleg az újrahasznosítást - amit eddig talán még senkinek sem sikerült megvalósítania.

 

"Kutatások bizonyítják, hogy a hazai városok belvárosaiban a korszerűtlen fűtés és az autóforgalom miatt magas a károsanyag-kibocsátás mértéke, viszont kevés a zöldfelület, ami ezt kompenzálná. Ezért az általunk tervezett épülettel szeretnénk egyfajta tüdőt adni, zöldet belopni a belváros életébe. Emellett a házunk alkalmas a szétesett társadalom tagjainak összekapcsolására, mintegy protézisként köti össze az elszigetelt embereket. Reméljük, hogy a versenyre való felkészülés alatt számos olyan know-how, innovatív szabadalom születik, amelyek később az ipari forgalomban hasznosíthatók. Ez is az egyik célunk" - foglalja össze a projekt küldetését a PTE MIK hallgatói csapatának szakmai vezető párosa, dr. Kondor Tamás és dr. Kósa Balázs építész oktatók. 

 

Forrás: TervLap

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.