FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-11

SUMAL 2.0 - finomítani kell a faanyag-követő rendszeren

Számos visszajelzés érkezett, amióta beindult a faanyag útjának nyomon követését biztosító román rendszer új változata. Miközben az illetékesek folyamatosan dolgoznak a problémák elhárításán, arra kérik a faipari vállalkozókat, jelezzenek valamennyi felmerülő kérdést, hibát, akadályt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Közben a cégek türelmi időt kérnek: egy ideig még ne büntessen a rendőrség.

 

E hónap elején beindult a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer új változata. Az érintettek használják ugyan a Sumal 2.0-t, de a gyakorlatban számos megválaszolatlan kérdéssel szembesülnek, ezért türelmi időt kérnek, hogy a "tanulási idő" alatt ne bírságoljanak. A Pro Wood faipari regionális klaszter online megbeszélést szervezett a napokban, ahol az új rendszerrel kapcsolatos gondokról egyeztettek. Kádár Rezső, a klaszter ügyvezetője elmondta, abban bíznak, hogy a terepről érkező visszajelzések alapján javítják a rendszert.

 

A klaszter vállalta, hogy összesíti a javaslatokat, észrevételeket, gondokat, és továbbítja azokat az erdészeti felügyelőségnek, a környezetvédelmi minisztériumnak.

A találkozón részt vett Porzsolt Levente - Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter erdészeti tanácsadója -, aki elmondta, úgy kellett életbe léptetni a rendszert, hogy már nem volt idő módosításokra. Az újdonságok az elején okozhatnak nehézséget, de a digitalizálás csökkenti a bürokráciát, ha a vállalkozók megszokják, segíti a munkájukat.

A minisztérium és a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) munkacsoportja folyamatosan dolgozik, hogy elhárítsa a hibákat.

 

Egyeztetnek a belügyminisztériummal, hogy eleinte a rendőrség ne bírságoljon, ám ehhez szükség van arra, hogy a hibákat, tévedéseket az érintettek írásban jelezzék, "maradjon nyoma".

 

Erre különben már helyi szinten is vannak kezdeményezések, miután a rendőrség a Brassó megyei Fogarason elkobozott 70 köbméter faanyagot, mert nem szinkronizálták a rendszert.

 

Nagy Dániel, a brassói területi erdészeti és vadászati felügyelőség aligazgatója elmondta, egyeztetnek a prefektúrán a rendőrökkel, hogy adjanak egy-két hónap haladékot a vállalkozóknak arra, hogy szokják a rendszert. "Mindannyiunk érdeke, hogy a Sumal 2.0 zökkenőmentesen működjön, most nem kell torzsalkodni, bírságolni" - hangsúlyozta az aligazgató. Kérte a vállalkozókat, írásban jelezzenek a felügyelőségnek minden problémát és tévedést, ezzel megelőzhetik az esetleges bírságokat, a faanyag elkobzását.

 

Sajátos helyzetben a közbirtokosságok

A megbeszélésen jelen levő vállalkozók, feldolgozók, kitermelők, erdőtulajdonosok számos akadályt, megoldatlan vetületet jeleztek. Kiderült: a minisztériumban is keresik a megoldást, hogy mi történjen, ha a fát szekérrel szállítják le az erdőből, hiszen a Sumal alkalmazásba kötelező bevezetni a kilométeróra állását.

A közbirtokosságok esetében gyakori, hogy a tagoknak szekérrel szállítják a tűzifát, azonban ezt az új rendszer már nem teszi lehetővé.

Paul Onose, a brassói felügyelőség főtanácsosa elmagyarázta, hogy 12 hónap alatt legtöbb 20 köbméter faanyag szállítása még nem "Sumal-köteles", viszont az érintettek szerint a közbirtokosságok ennél sokkal több fát osztanak ki a tagoknak.

Az sem megoldás, ha régi traktorral szállítanak, mert annak sincs kilométerórája.

Az is felmerült, mekkora felelősség terheli az erdészt, ha olyan járműre rakják fel a fát, amely nincs a rendszerben. Paul Onose javasolta, keressenek más járművet, hiszen a magántulajdonban levő gépkocsit is lehet regisztrálni, de azt is mondta, ha sok erre vonatkozó kérés lesz, találnak megoldást, hogy szekérrel is szállítani lehessen. Bonyodalmakat okoz az is, ha a közbirtokossági tag más településen élő családtagjának adja a tűzifáját, ilyen esetben a szállításhoz az erdésznek kell jegyzőkönyvet kiállítania.

 

A cégeknek sem egyszerűbb

A rendszer új változatában a szállítóknak is regisztrálniuk kell. A faipari vállalkozók felhívták a figyelmet, hogy a fuvarosok ódzkodnak: arra hivatkoznak, hogy nem bonyolítják ezzel feleslegesen a dolgukat, vagy ha mégis, magasabb árat számláznak. Paul Onose szerint ezt a vetületet már nem a törvény, hanem a piac alakítja: ha szállítók megértik, nem kerül nekik semmibe az alkalmazás telepítése, egyszerű a használata, akkor megteszik ezt a lépést, hogy ne veszítsék el az ügyfeleiket.

Viszont a külföldi szállítókat nem kötelezik a Sumal használatára, tehát ezek akadálytalanul fuvarozhatnak.

 

Felmerült az is, hogy a vásárló faipari cég a rendszer szabályai szerint először a saját munkapontjaira köteles szállítani a vásárolt rönköt, miközben lehet, hogy valamelyik partnercégéhez vinné. Jelezték, hogy akadozik a rendszer, hátráltatja a munkát - erre az volt a válasz, hogy naponta többször is frissíteni kell. Útbaigazítást várnak a fűrészpor, a bontásból származó faanyag szállítására vonatkozóan is. A hatóságok képviselői azt javasolták az érintetteknek, tanulmányozzák a jogszabályokat, útmutatókat, és azt ígérték, ha a kezdeti hibákat kijavítják, megtapasztalják majd a rendszer előnyeit.

 

Forrás: kronikaonline.ro

Kapcsolódó:

SUMAL 2.0 - 2021. január 31-től (2021-01-27)

Pár nap múlva indul a SUMAL 2.0 (2021-01-21)

Sumal 2.0 - két hónap múlva teljes átállás (2020-12-01)

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.