FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Faipari, bútoripari és erdészeti cégek adatbázisa -> FATUDAKOZÓ
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-17

Évszázados tölgyfákat keres Franciaország a Notre Dame torony újjáépítéséhez

A 2019-es tűzben elpusztult 96 méteres torony helyreállításához közel 1.000 darab, 150-200 éves fára lesz szükség.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az ácsok középkori elődjeik készségeit követve újra elkészítették tavaly a Notre Dame székesegyház tetőszerkezetének egy részét. Fotó: François Mori/AP

 

Francia szakértők évszázados tölgyekért fésülik át az ország erdőit, hogy újjáépítsék a tűz által elpusztított Notre Dame tornyot.

A 2019 áprilisában bekövetkezett heves tűz a katedrális 96 méteres (315 láb) ólom- és fa-tornyát, a párizsi láthatár nevezetességét, a födém kőből készült boltíveire döntötte.

Közvetlenül ezután Emmanuel Macron azt mondta, hogy a 850 éves székesegyházat 2024-re újjáépítik, de felvetődött, hogy az Eugene Viollet-le-Duc építész által 1859-ben ráépített tornyot "kortárs szellemben" reprodukálják-e ahogy az elnök utalt erre.

Tavaly júliusban Macron bejelentette, hogy a tornyot pontosan úgy rekonstruálják, ahogy volt. Ehhez várhatóan közel1.000 darab 150-200 éves tölgyfa szükséges. A fáknak [a fák törzseinek] egyenesnek, 50-90 cm átmérőjűnek és 8 és 14 méter magasnak kell lenniük. Már március végéig, a nedvkeringés megindulása előtt ki kell vágni azokat, különben a fa túl nedves lesz. Mielőtt gerendákra vágnák, a rönköket közel 18 hónapig száradni hagyják.

Dominique de Villebonne, az Országos Erdészeti Hivatal (ONF) igazgatóhelyettese a Le Parisiennek elmondta: "Ősi erdészeti örökségről van szó, nem 20 éves fákról, hanem azokról, amelyek nagyon régiek, ideértve a hajóépítéshez, francia flotta nagyságának biztosításához szükséges, egykori királyok által elrendelt ültetvényeket is."

Hozzátette: "Amikor más fákat sokáig állni hagyunk, újakat is ültetünk, hogy a jövő generációi saját kivételes alkotásaikat elkészíthessék."

Számos magánerdő tulajdonos felajánlotta, hogy fákat adományoz az újjáépítési projekthez. "Büszkeség lesz, ha egyes fáinkat a Notre Dame-hoz használják" - mondta Jean-Paul Mével, aki 250 hektáros (620 acre) erdővel rendelkezik Bretagne-ban. "Ez azt is megmutatja, hogy az erdeinket mennyire jól kezeljük, és ezek vagyon az ország javára."

Philippe Gourmain, a France Bois Foret erdészeti szakembercsoportból, aki a megfelelő tölgyek felkutatását koordinálja, kijelentette: "Franciaország történelmének egy részét felhasználjuk majd ennek a történelmi fa szerkezetnek az újjáépítéséhez."

 

Lángok és füst gomolyog a székesegyház tetejéről 2019 áprilisában. Fotó: Chesnot/Getty Images

 

A katedrális helyreállításának munkálatai várhatóan csak 2022 elején kezdődnek. Az ács szakemberek szerint a Notre Dame újjáépítése 2.000 köbméter fát igényel, amelyhez körülbelül 1.500 tölgy kivágása szükséges. A székesegyház teteje annyi fagerendát tartalmazott, hogy la foret (az erdő) nevet viselte. A tető alátámasztása 25 háromszög alakú, 10 méter magas és a tövénél 14 méter széles szerkezet volt, a hajó kőboltozatai fölé helyezve.

2019 óta a munka a szerkezet stabilizálására és a torony körüli - a tűz idején a felújítást szolgáló - állványok eltávolítására összpontosult, amelyek összeomlottak és összeolvadtak az alatta lévő kőszerkezettel.

Forrás: theguardian.com

Kiegészítés:

 

Ugyanez az MTI közleményében (ami kicsit pontosabb és szakszerűbb):

 

Jelképesnek is tekinthető, hogy miközben a katedrális boltozatának stabilizálása még nem fejeződött be, a conches-i erdőben az erdészek már elkezdték a huszártorony helyreállításához szükséges tölgyfák kiválasztását.

Francois Hauet, az erdőmérnökök normandiai egyesületének alelnöke a France Inter közrádióban elmondta: egyelőre a huszártoronyhoz szükséges ácsolathoz válogatják ki a fákat a megfelelő méretek (magasság, minőség, átmérő) alapján. A fák 50-90 centiméter átmérőjűek, és 8-14 méter magasak. Conches-ban 15-20 fát választanak ki, de március végéig mintegy ezer fát vágnak ki országszerte.

"Legalább százéves fákról van szó, de van, amelyik 200 éves, sőt egy kicsit még régebbi is" - mondta Philippe Gourmain, a Notre-Dame felújításának fakivágási koordinátora a közrádióban. "A fákat ki kell szárítani, azaz fel kell fűrészelni, és 12-18 hónapig pihentetni kell, hogy kiszáradjanak" - tette hozzá.

Az erdők egy részét, amelyekből a tölgyfákat kivágják, még a francia királyok telepítették az egykoron grandiózus francia hajóflotta folyamatos megújításához.

Az erdészeti szakemberek szerint ősszel újabb hasonló folyamat kezdődik, akkor majd a katedrális tetőszerkezetéhez szükséges tölgyfák kiválasztásával. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a francia erdők bőséggel rendelkeznek a megfelelő méretű tölgyfákkal.

Philippe Gourmain elmondta: Franciaország mintegy 600 millió köbméter tölgyfával rendelkezik, ami több mint egymilliárd fát jelent, 5 centiméterestől az egyméteres átmérőjűig. A tartalék évente 14 millió köbméterrel nő, és a tartaléknövekedésnek alig a felét használja fel évente az ország.

Emmanuel Macron tavaly júliusban engedélyezte, hogy az eredeti formájában állítsák helyre a leomlott huszártornyot, jóllehet a francia elnök eleinte azt szerette volna, ha kortárs építészeti tervek szerint, a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát magán hordozva épült volna újjá a katedrális.

Miután a tervek szerint 2024-re be kell fejeződnie a helyreállításnak, sürgőssé vált a helyreállításhoz szükséges minden fa kivágása. "Az erdészeti ágazat már a tűzvész után jelezte, hogy felajánlja a szükséges fákat és a hozzá tartozó munkálatokat, így a fűrészelést a huszártorony és a tetőszerkezet eredeti helyreállításához" - emlékeztetett Philippe Gourmain.

Az ország minden régiójából érkező fákat és a hozzá tartozó munkálatokat ingyenesen adják az erdők a katedrális helyreállításához.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Tavaly befejeződött a tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzat elbontása, és ezzel elhárult az omlásveszély, szabad utat adva a tényleges felújítás megkezdésének.

Forrás: OEE

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.