FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-25

Hangszerkészítés szívvel-lélekkel

Ádám Zsolt népi iparművész több mint húsz éve foglalkozik hangszerkészítéssel. Asztalosnak tanult, majd bútorok gyártásával és restaurálásával foglalkozott. Zala megyében született, jelenleg Csepel-Királyerdőn él és dolgozik.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Főként ütős- és fúvós hangszereket, valamint konyhai eszközöket készít. A népművészet szeretete, az alkotás tisztelete jól tükröződik munkáin. A zeneiskolák egyik legnépszerűbb hangszeréből, a furulyából készít a legtöbbet, amelyen maga is kiválóan játszik, akárcsak a kavalon.

"Családom kötődik a zenéhez, nagyapám hobbi szinten citerázott, gyermekkoromban én is pengettem. Tizenévesen először egy kiszáradt lopótökből farigcsáltam dobot. Az első fából készült kézműves hangszerem pedig egy furulya volt. Mindennek már legalább harminc éve" - meséli Zsolt.

"Vonzódom a zenéhez, különösen a népzenéhez, amely több ezer éve csiszolódik. A honfoglalás kori hangszerekből néhány csontfurulya maradt meg, megrendelésre készítek keveset. Citerával is próbálkoztam, de a megmunkálása nehézkes. Hangszereim cseresznye, dió és jávor fából készülnek, a keményebbek kőrisből.

Legnépszerűbbek a népi furulyák, de keresettek még a tilinkók, a moldvai kavalok, a somogyi hosszúfurulyák, fuvolák, ír furulyák, regős sípok és az ikerfurulyák is. A gyerekeknek pedig szívesen készítek madár, dió vagy vonatsípot, melyeket a vásárokon ki is próbálhatnak" -magyarázza Zsolt. És, hogy miért éppen Csepelen kötött ki, egyszerű a válasz:  "A 77 magyar népmesén nőttem fel. Vidéki gyerekként egy kicsiny faluból elvágyódtam szerencsét próbálni. Úgy gondoltam, a fővárosban több lehetőség adódhat. Azért költöztem Csepelre, mert imádok horgászni. Ezt a szigetet jobbról is, balról is a Duna veszi körül, a természetközelség pedig vonzott.

25 éve járom az országot, az évek alatt sokan megismertek. Szeretem a vándoréletet, a közvetlen kommunikációt, a találkozásokat az emberekkel. Az iskolai megrendelések mellett hangszerüzletekbe is szállítok, főként furulyákat, néha dobokat. Nagyon szeretek főzni, ezért közel hat éve belevágtam a konyhai eszközök gyártásába is. Ezek főleg serpenyős, tepsis ételekhez, vokhoz használható fakanalak, lapátok, főző alkalmatosságok, csipeszek. Igyekszem ezeket az eszközöket is úgy kialakítani, hogy a praktikum mellett esztétikai élményt is nyújtsanak" -mondja Zsolt.

"Most egy fülesbagoly formájú vágódeszkán dolgozom és saját tervezésű pizzalapátot készítek. Szeretem az új ötleteket, csak a rajztervek utána állok neki a megmunkálásnak. Fontos, hogy jól eltaláljam az arányokat. Termékeimbe ligatúrát égetek, az összevont betűk a nevemet jelzik. Bár az elmúlt év kissé nehéz volt, a legfontosabb, hogy örömömet leljem, abban, amit csinálok, megtérüljön a belefektetett energia.  Alkotóműhelyem nyitott, előzetes egyeztetés után, bárki kedvére válogathat, vásárolhat"- tette hozzá Zsolt.

A hangszerek és a konyhai eszközök itt megtekinthetők.

Forrás: CsepeliHírmondó

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.