FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-05

Lamello: formatervezés és technológia

A Biesse innovatív megoldásai segítik a gyártásfejlesztést Magyarország egyik legnagyobb tömörfa design bútor gyártójánál.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Nagyvonalúnak tűnik a fenti cím, de igaz. Amikor ellátogattunk a cég kaposvári központjába, igencsak elcsodálkoztunk. Ilyen, a teljes gyártási folyamatot felölelő vállalkozás, ahol a rönk kiválasztásától a tervezés és gyártás teljes folyamata, valamint az értékesítési koncepció utolsó eleméig minden a helyén van, szóval nem sok ilyen vállalkozás van ma Magyarországon.

 

Az igazi kérdés azonban, amire a választ kerestük az az, hogy milyen értéket képvisel ez a fajta gondolkodás és cégfelépítés ma az európai piacon.

Egy biztos, az a komplex tudás és szakértelem, amit a cég és a Lamello menedzsmentje képvisel, biztonságot és egyben nagy fokú függetlenséget jelent, de legfőképp garanciát a minőségre.

A cég 100%-ban családi vállalkozás. 1993-ban alapították és a kezdetektől fogva a bútorgyártásra fókuszáltak. A család minden tagja ma is a vállalkozás keretein belüll tevékenykedik. A tudatos építkezés nemcsak az infrastruktúra és a technológia fejlesztése, hanem az új generációk képzése terén is mindvégig meghatározó volt. Faipari mérnökök szakértelme, építész látásmód és általában a mérnöki diszciplínák mentén formálódott a cég az elmúlt 3 évtizedben. A mérnöki szemlélet és az értékesítés felől érkező igények egyensúlyba tartása érződik a portfólió minden egyes darabján.

 

A kilencvenes években induló vállalkozás víziója most is bátornak számít, anno pedig talán még inkább az volt. Érteni és felügyelni a teljes gyártási folyamatot, majd felépíteni egy független, önálló értékesítési koncepciót, mindezt úgy, hogy a formatervezés és a design feladatok egy része is házon belül zajlik, összetett és nagy szakértelmet igénylő feladat.

 

Ma közel 100 fővel dolgoznak, saját bemutatóterem, webshop és a tömörfa design bútor területén idehaza egyedülálló kínálat jellemzi a márkát. Hazai és külföldi tervezőkkel kooperálva az európai piacon is jól értékesíthető, tudatosan felépített termékpaletta folyamatosan bővül és színesedik.

 

Látogatásunk során Dévai Miklós, az értékesítésért és a gyártás zökkenőmentes működéséért felelős cégtárs vállalta a házigazda és egyben az idegenvezetői feladatokat.

 

Szerencsére Somogyban jó minőségű alapanyag, általunk nagy mennyiségben használt tölgy fűrészárú beszerzése talán könnyebben megoldható, mint az ország más vidékein. Ennek ellenére, mi saját magunk intézzük az alapanyag kiválasztást, szelektálást, fűrészárú készítését és ami talán a legfontosabb a szárítás koordinálását is. Élő anyaggal dolgozunk a faanyag ismeret, nem mellesleg a feldolgozási és szárítási tapasztalat ezen a területen kiemelten fontos.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen alapanyag készlet stabil hátteret ad és nagyon meggyőző az ügyfelek számára is, de ezzel együtt rengeteg plusz munka és hatalmas befektetés. Megéri?

Ez a fajta holisztikus látásmód a kezdetektől fogva jellemző a vállalkozásunkra. Nyilván ebben édesapámnak, mint a cég alapítójának és ügyvezetőjének döntő szava van. Valóban erős és likvid vállalkozást követel meg egy nagy volumenű alapanyag készlet fenntartása, de a folyamatos magas minőségű gyártásnak ez előfeltétele.

 

A fűrészárú szárítást követően az alapanyag konfekcionálása frízek és a táblásított anyagok előkészítése következik. Egyszerre van jelen a nagy szakértelmet igénylő kézi munka és a legmodernebb technológia.

Mennyire látod fontosnak ezt a folyamatot?

A jó minőségű alapanyag a tömörfa design bútor gyártás során elengedhetetlen. Azok a munkatársak, akik a válogatást az anyagok összeforgatását, minősítését végzik, több évtizedes tapasztalattal és rutinnal teszik ezt. Magyarán hiába a kiváló technológia, a magas szintű gépesítés, ha hiányzik a szaktudás. Kényesen figyelünk erre az egyensúlyra a gyártás minden területén.

 

Ma a tömörfa megmunkálás már elképzelhetetlen CNC gépek nélkül. Ezen a téren és általában a technológia fejlesztés során milyen kiválasztási szempontok dominálnak a Lamellonál?

Az adott területen a legjobb, pontosabban az adott feladathoz optimális megoldást keressük.

A megmunkáló gépek nagy része BIESSE. Egyszerűen a mi stílusunkhoz, a nálunk elvárt minőséghez a Formance Kft. szolgáltatásai és portfóliója az ideális. Több mint két évtizedes múltra tekint vissza a két cég együttműködése.

 

A gyártásfejlesztés terén már a vízió megfogalmazásakor segítséget kapunk tőlük és minden esetben közösen keressük az optimális válaszokat. A tömörfa megmunkálásra visszatérve elmondhatom, hogy húsz éve vásároltuk az első CNC gépünket, egy Biesse Rover megmunkáló központot.

 

Ma már öt BIESSE Rover segíti a gyors és magas minőségű gyártást, ebből három 5 tengelyes gépünk van.

Azt gondolom ez országosan is kiemelkedő potenciált jelent és tökéletesen mutatja azt a mentalitást, amit mi kerestünk és a Formance csapatánál találtunk meg.

Nem szeretnék közhelyeket puffogtatni, de ma már senki sem csak gépet akar vásárolni, hanem megbízhatóan működő gépet, probléma esetén segítséget, gyors alkatrészutánpótlást. Azt láttuk, hogy a Formance az évek folyamán elképesztő energiát fektetett a bemutatótermébe, a szervízkollégák képzésébe, és az alkatrészraktárba. A gépeknél egyre inkább fontosak az őket működtető szoftverek. A Biesse szoftverei könnyen kezelhetőek, felhasználóbarátok és a támogatás a Formance részéről nagyon hasznos a számunkra.

Külsős designerrel való kooperáció, vállalaton belüli tervezés egyaránt jelen van a termékfejlesztésben. Az ár-érték viszonya a termékeiteknek az európai piachoz igazított. Mennyire látod érettnek a hazai piacot erre a minőségre?

Jelen vagyunk Európa számos országában, ennek ellenére mi is tudjuk és érezzük, hogy a hazai piac sok szempontból nehezebb.

Elkötelezetten hiszünk a minőségi bútorgyártásban és úgy látjuk, hogy nő az igény a tömörfa design bútorok iránt.

Azt is látjuk, hogy van egy szűk szegmens, ahol releváns lehet a mi kínálatunk, de nagyon jól irányzott marketing munka nélkül nem lehetünk sikeresek.

Nekünk fontos volt, hogy konstruktív partneri viszony legyen köztünk és a technológiai fejlesztést segítő cég között. Felület előkészítés, korpusz összeállítás, CNC megmunkálás, sorolhatnám még azokat a területeket, ahol a felmerülő feladatokra kínálnak nekünk megoldásokat.

 

Apropó marketing. Talán a cím úgy lett volna igazán helytálló, hogy a "rönktől a bemutatóteremig.".

Igen ebben is egy kicsit a piactól eltérően, külön utakon járunk. Arra törekszünk, hogy az értékesítés, az ügyfelekkel való kapcsolattartás is olyan legyen, amilyennek mi szeretnénk. Fontos, hogy a bútoraink valós értékeit tudjuk megmutatni. Nemcsak azért, mert büszkék vagyunk rá, hanem mert máskülönben nem eladható. Ezért alakítottuk ki bemutatótermünket és ezért hoztuk létre a webshopunkat is. A vásárlóknak tudnia kell, mit kap a pénzéért. Nem lehet mindenki faipari mérnök, nem feltételezhetjük, hogy "érti" a mögöttes tartalmat. A korrekt tájékoztatás tehát a mi feladatunk. Generációkon átívelő formavilág és anyaghasználat mindezt kiváló minőségben, ezt szeretnénk üzenni bútorainkkal.

(x) FORMANCE Kft. - Forrás: RobinWood

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.