FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-19

Az építész vörösfenyő háza

A Helsinki központjától keletre fekvő Laajasalo szigetén áll a CLT-nagypanelekből épített családi ház, amelyet Martin Lukasczyk építész saját családja számára tervezett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Martin Lukasczyk irodája, az ORTRAUM arkkitehdit a ház építész és belsőépítész tervezője. A német építész Berlinben ismerkedett meg finn zenész feleségével. Egy ideig ott éltek, majd Finnországban telepedtek le. Most három gyermekükkel élnek a 230 m2-es családi házban. A ház homlokzata, padlója és bútorai is szibériai vörösfenyőből (Larix sibirica) készültek. 

Sokáig tartott, amíg megtalálták az ideális telket otthonuk felépítéséhez. Az erdős területen fekvő 500 m2-es telek közel van a tengerhez. Bár Helsinkihez tartozik, mégis igazi vidéki hangulatot áraszt a környék. Az ötszobás ház közepén egy tompaszögű sarok védi a ház nyugalmát a szomszéd épületektől: itt van a nagy terasz. A nyugat felé nyíló ablakokból pedig az év téli felében, amikor a falevelek nem zavarják a kilátást, látszik a tenger. 

A földszint az északi oldalon található bejárat felől közelíthető meg. Ezen a szinten van a nyitott terű nappali, a konyha és az étkező. Az emeleten vannak a hálószobák, jelenleg három: a szülőké, és kettő a gyerekeknek. De a nagyobbikat, ha megnőnek a gyerekek, könnyen kettéoszthatják. A hálószobák között is van egy közös tér a család számára, és egy zuhanyzós fürdőszoba is helyet kapott itt. Az alagsorban van a szauna és a gépészet. A telek itt lejtős, így a déli oldalon a szaunából egyenesen a szabadba lehet kisétálni. 

A házat CLT-elemekből építették. A Finnországból származó vörösfenyőből Ausztriában, a KHL gyárában készültek a nagypanelek, amelyekbe az elektromos vezetékeket, a lámpatesteket és a szellőzőrendszer csöveit is beszerelték. A házat bő egy nap alatt állították össze a helyszínen, majd közel egy évet vettek igénybe a belső munkák. A bútorok jó részét Martin Lukasczyk maga tervezte és készítette.

Az egyedi gyártású ablakokat réz ablakpárkányok és díszlécek keretezik. A vörösfenyő homlokzat az idő múlásával szürkévé fog válni. Az épület déli részén, a terasz előtt közönséges komló (Humulus lupulus) fog fölfutni az erre a célra kialakított keretre. Ha majd megnő, a zöld fal tovább védi az ott élők nyugalmát, és árnyékolja a teraszt.

Forrás: TervLap

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.