FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-19

Összefogás a klímaváltozásnak ellenálló erdőkért

A közelmúltban indult CLIMAFORCEE LIFE projekt célja éppen az, hogy olyan klímabarát erdőkezelési megoldásokat dolgozzon ki és osszon meg, amelyek hozzájárulnak erdeink ellenálló-képességének javításához.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Közép- és Kelet-Európa erdei (is) fontos természeti erőforrások. Jelentőségük a közeljövőben tovább nő majd, nem csak a faanyag iránti növekvő igények miatt, hanem az általuk nyújtott egyre népszerűbb egészségügyi és jóléti szolgáltatások miatt is. Az erdők által biztosított nyersanyagok, az élhető és védelmező környezet azonban egyre inkább veszélybe kerül a klímaváltozás miatt. Magyarországon közepes időtávon számos független nemzetközi klímamodell alapján a nyári csapadék mennyisége legalább 25 százalékkal csökken, miközben az éves középhőmérséklet 2,5°C-kal, a nyári átlag pedig legalább 3,5°C-kal emelkedhet. Az Erdők Nemzetközi Napján fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az erdőgazdálkodás gyakorlatát ezekhez a várható kihívásokhoz kell igazítani. A közelmúltban indult CLIMAFORCEE LIFE projekt célja éppen az, hogy olyan klímabarát erdőkezelési megoldásokat dolgozzon ki és osszon meg, amelyek hozzájárulnak erdeink ellenálló-képességének javításához.

A klímaváltozás következtében az elmúlt 300 év során alkalmazott erdészeti módszereknek változniuk kell. Számos tudományos kutatás előrejelzése szerint az erdei vegetációs zónák eltolódnak, ami hatással lesz a gazdaságilag jól hasznosítható fajokra, mint a tölgyek, a bükk és a luc. A következő ötven év során sok, jelenleg gazdálkodás alá vont terület már nem lesz alkalmas hagyományos erdőgazdálkodásra, sőt ezeken a területeken bármilyen fásszárú növény termesztése sikernek minősülhet. Egyelőre még nem tudjuk, hogy az őshonos fafajok milyen mértékben tudnak majd alkalmazkodni a megváltozott természeti környezethez. Tapasztalatok azt mutatják, hogy az őshonos fafajok számos esetben képesek az alkalmazkodásra, és kiváló genetikai alapot nyújtanak a jövő erdei számára.


Jégtörés a János-hegyen, fotó: Gálhidy László

Az Európai Unió Klíma Akció Alprogramja finanszírozásával megvalósuló "Klímatudatos Erdőgazdálkodás Közép- és Kelet-Európában" (CLIMAFORCEE) nevű LIFE projekt (LIFE19 CCA/SK/001276) 2020 szeptemberében indult, és hét éven át, 2027 végéig tart. A projektben öt országból (Bulgária, Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia) vesznek részt partnerek: négy WWF iroda (Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia), a Délnyugat-Bulgáriai Állami Erdőgazdaság, a Cseh Élettudományi Egyetem, a magyarországi Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége és Szlovák Állami Erdőgazdaság.

A projekt során a klímaváltozás szempontjából megvizsgáljuk a Közép- és Kelet-Európában alkalmazott erdészeti módszereket, és a klímaváltozáshoz való sikeresebb alkalmazkodást segítő klímabarát erdészeti eljárásokat fogunk javasolni, továbbfejleszteni. A kidolgozott módszereket három országban (Bulgária, Magyarország és Szlovákia) több projekthelyszínen alkalmazzuk, és értékeljük a gazdasági megvalósíthatóságukat és környezeti hatásukat a hagyományos erdészeti eljárásokhoz képest.

"A kelet-közép-európai régió szakemberei előtt nagy kihívás áll: szakmailag felkészülten kell kezelni a klímaváltozás által támasztott kihívásokat. Erdeink megóvása alapvető létkérdése a társadalmunknak, mint sokan mondják - nemzeti kincs. A benne menedéket találó védett növény- és állatfajok, a természeti értékek megvédése is kulcsfontosságú, amire a WWF Magyarország kiemelt hangsúlyt fektet. Nagy reményt fűzünk hozzá, hogy partnereinkkel eredményesen segíthetjük erdeink és a szakemberek felkészülését a klímaváltozás kihívásaira, az azokhoz való alkalmazkodásra" - mondta Bódis Pál, a WWF Magyarország Erdő programjának szakértője.

A projekt keretében a Magyarországon magánerdő-gazdálkodók bevonásával alakítunk ki olyan gyakorlatokat, amelyek ellenállóbbá tehetik az erdőiket, és példaként is bemutathatók a magyarországi erdész szakemberek számára. A projekt nemzetköziségét kihasználva a szakmai tapasztalatcserének széles teret ad, valamint komoly figyelmet szentel a klímabarát erdőgazdálkodással kapcsolatos ismeretterjesztésre és tudásmegosztásra a szakmai és laikus közönség számára egyaránt.

"A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége célja, hogy a program keretei között eljuttassa a klímát megőrző jó erdőgazdálkodási gyakorlatokat a magyar erdők 45 százalékát kezelő magán erdőgazdálkodókhoz. Ennek érdekében a WWF Magyarország közreműködésével a gazdálkodók számára tájékoztató előadásokat, bemutatókat szervez, és a program eredményeit széles körben megismerteti a gazdálkodókkal" - tette hozzá Duska József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke.


Mátrai széldöntés, fotó: Gálhidy László

A projektben azon is dolgozunk, hogy a klímabarát erdészeti eljárások bekerüljenek a helyi és országos szintű erdő- és természetkezelési tervekbe, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap programozási dokumentumaiba is.

Forrás: MEGOSZ

Kapcsolódó:

 

Összefogás a klímaváltozásnak ellenálló erdőkért origo.hu

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.