FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-26

Erdő dióhéjban

Fedezze fel az Erdők Nemzetközi Napján néhány kedvenc étele mögötti kevésbé ismert történetet! Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának cikke dióról, manduláról, fenyőmagról, stb. magokról jó videóval.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A korai történelem nagy részében az emberek táplálékukat vadászattal és a vadon élő növények gyűjtésével szerezték füves vidéken és erdőkben. Napjainkban az erdőterületek mezőgazdasági földterületté alakítása az erdőirtás egyetlen legnagyobb hajtóereje világszerte*, amely soha nem látott mértékben járul hozzá az éghajlatváltozáshoz és a biodiverzitás csökkenéséhez. Az erdők integrálása a föld egyéb felhasználási módjaival - ideértve a mezőgazdaságot is - elengedhetetlen az élelmezésbiztonság eléréséhez, az egészséges táplálkozás biztosításához és a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. (*FATÁJ megjegyzés: Európában és abban Magyarországon ennek ellenkezője érvényes: nő az erdők területe és fatömege több mint egy évszázada.)

Az erdei ökoszisztémák emberi táplálkozás szempontjából betöltött fontosságának tudatosítása és az 2021-es erdők nemzetközi napjának megünneplése érdekében az ENSZ-EGB és a FAO videót készített, amely elmagyarázza, hogy a fenntarthatóan kezelt erdőkből és az agrárerdészetből származó, felelősségteljes eredetű diófélék hogyan gazdagíthatják étrendünket, és hozzájárulhatnak-e egészségünkhöz és jólétünkhöz. Az "Erdők dióhéjban" kevésbé ismert történetet mesél el az erdőkről: az egyik olyan helyről, amely fontos tápláló és egészséges táplálék-szolgáltató, amely képes az élelmiszer-rendszereket a fenntartható fejlődés mozgatórugóivá alakítani szerte a világon.

 

 

A korszerű élelmiszer-ellátási láncok gyakran elfedik azoknak az ételeknek az eredetét, amelyeket minden nap asztalunkra teszünk. Így könnyen el lehet felejteni, hogy a tápanyagokban leggazdagabb összetevők némelyike a nem-fa erdészeti termékekből származik, beleértve a vadhúst, bogyókat, gombákat és különféle növényeket. Az erdei és az erdőn kívüli fák diója különösen megdöbbentő példája az ősi erdei ételeknek, amelyek mély hatással voltak a globális étrendre, kultúrákra és nyelvekre.

A "dió" szónak például több nyelven* van hasonlósága - az utazók és kereskedők történelmi öröksége, akik gondosan szedték, kereskedték és szállították a legjobb minőségű dióféléket a közép-ázsiai erdőkből a saját országukba, és ismertté tették azokat helyi ételekhez. Ma e még meglévő értékes dióerdők egyike - a kirgizisztáni Arslanbob hegyvidéki falu környékén - kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy élelmiszer- és megélhetési forrást biztosítson emberek ezreinek, köztük a vidéki közösségekben élő nőknek és fiataloknak. (*FATÁJ: Itt a walnut angol szó más nyelvekben párjaitól van szó, pl. németül Walnuss. A magyar dió szóra ez lehet hogy kevésbé igaz.)

Amint a videó mutatja, sok helyen az erdőkből származó dió egész élelmiszerláncnak építőeleme. Szibéria távoli részein a helyiek fenyőerdőket szüretelnek tápláló dióikért (toboz), amelyeket salátákhoz, gabonafélékhez adnak és különféle helyi ételekhez használják. Oroszország távol-keleti hatalmas erdeiben a cédrusfenyő számos erdei állat táplálékforrása, beleértve az őzeket és a vaddisznókat is. Az őzek és a vaddisznók maguk is imádkoznak a veszélyeztetett szibériai tigrisért, amely csak néhány százat számlál a vadonban.

Az "Erdők dióhéjban" bemutat más fa dióféléket (csonthéjasokat) is - ideértve a pekándiót, a mandulát, a pisztáciát és a mogyorót -, amelyek világszerte sok ember számára a rendszeres étrend részét képezik, ami még fontosabbá teszi fenntartható forráshoz jutást és fogyasztást. Az ellenőrzött, biogazdálkodás számos országban növekszik: a francia mandula kisüzemi termelésétől kezdve az olaszországi helyi mogyorós gyümölcsösökig, mindkettő válasz a dió (csonthéjasok) iránti kereslet közelmúltbeli növekedésére. Amint a világ népessége növekszik, sürgősen meg kell változtatni az élelmiszer-előállítás és -fogyasztás módját annak érdekében, hogy mindenki számára elérhető legyen egészséges, tápláló élelmiszer - és az erdőknek fontos szerepe van ebben a folyamatban.

Az 2021. évi Erdők Nemzetközi Napjának legfontosabb üzenetei: "az egészséges erdők egészséges embereket jelentenek", "az erdei táplálék egészséges étrendet biztosít".

 

További részleteket is megismerhet a nem-fa erdei termékekkel kapcsolatos munkánkról itt. (33 oldal, angolul, pdf, 2017-ben készült irat)

 

Ha fel szeretne iratkozni a UN-ECE heti hírlevelére, azt itt teheti meg:

unece_info@un.org

Forrás: un-ece.org

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.