FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-28

Az unokáikra gondolva ültetnek fákat

Nádszeg, Szlovákia: két kampány is zajlik egyszerre a községben azért, hogy szebbé tegyék a környezetet. Az egyik a faültetés, a másik a szemétgyűjtés.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: Soproni Egyetem

Komoly faültetési kampány zajlik Nádszegen. A temető köré száz akácfát ültettek ki az egyik oldalon, a szemben lévő oldalon, illetve a temetőben pedig ötven tölgyfát az elmúlt hetekben. Kacz Éva polgármester elmondta, tisztában vannak vele, hogy az akác invazív faj, de vállalják annak kockázatát, hogy nehéz lesz kiirtani, mert most az a cél, hogy a gyorsan növő fákkal a határ felől erősen fúvó szelet megtörjék.

 

"Előnye, hogy nem okoz allergiát és hogy a veszélyben lévő méhek szempontjából is hasznos. A legkeresettebb méz éppen akácból készült. Az sem volt mellékes szempont, hogy ha majd évek múltán ki kell vágni az akácfákat, akkor valamire fel lehessen használni, mivel keményfa. Ezen kívül a hulladékgyűjtő udvar körül is ültettünk fákat, illetve az öreg temetőben pótoltuk azokat, amelyek kipusztultak. Az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából 2018-ban száz fát ültettünk el, de nem éledt meg mind, ezeket pótoltuk most" - tudtuk meg Kacz Évától.

Gesztenye helyett tölgy

 

A nádszegi templom mellé két hársfa került, az épület bejáratához vezető járda mellett pedig platánfasort szeretnének kialakítani, így kilenc nagyobb méretű platánt ültettek. Az iskolaudvaron az 1981-ben elültetett, elöregedett tuják helyébe a tervek szerint tölgy-, platán- és díszcseresznyefák kerülnek.

 

"Az utóbbival kicsit szeretnénk a gyerekeknek is kedveskedni, hiszen a japán cseresznye tavasszal gyönyörű rózsaszín virágba borul, akkor, amikor a tanulók figyelme már kezd a tanulás helyett minden másra terelődni, így reméljük, örömet szerez majd nekik, hogy szép virágos fákkal körülvett iskolába érkezhetnek. A tölgyre azért esett a választásunk, mert a faluban sok gesztenyefa volt, illetve van, amelyek nagyon szépek, de szintén elöregedtek, kipusztultak vagy betegek. Szerettünk volna a helyükbe ültetni, de szakemberek arra figyelmeztettek, hogy sajnos az éghajlatváltozás, illetve a globális felmelegedés miatt nem tanácsos a gesztenyét választani. Az elmúlt évtizedekben 2-3 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, amely ennek a fajtának nem kedvez. Lehet ugyan ültetni, de nagyon sok törődést igényel és általában mire megnő, tönkre is megy a számára kedvezőtlen éghajlati feltételek miatt. A temetőben van még néhány, több mint százéves gesztenyefa, azokra nagyon vigyázunk. A tölgyből hasonló monumentális példányok lehetnek, tehát az unokáinknak ültettük" - részletezte a polgármester.

A fák egy részét az állami erdészet Nádszegen működő fiókvállalata adományozta, a többit a falu költségvetéséből vásárolták. Kacz Éva szerint ezek olyan kiadások, amelyek évek múltán térülnek meg. A kampány célja, hogy évtizedek múlva is legyen hol hűsölni a faluban. A faültetésbe a község alkalmazottain kívül önkéntesek is bekapcsolódtak. A falu lakosságát is felszólították, hogy aki teheti, otthon is ültessen fát. Mindazok, akik így csatlakoztak a kampányhoz, emlékplakettet kaptak a községtől. A polgármester hozzátette, nagy örömére tavaly és tavalyelőtt is sok emlékplakettet tudtak kiosztani.

 

Siess, mert elfogy a szemét

 

Nádszegen, akárcsak bármely más településen, nagyon sok az utcán és a falu környékén eldobált szemét. A karanténszabályok miatt tavaly nem tudtak nagyobb gyűjtést szervezni, és idén is úgy tűnt, meghiúsul ez a terv, de mégis találtak rá megoldást.

"Verseny formájában hirdettük meg a hulladékgyűjtést, úgy, hogy azok a családtagok, kisközösségek, amelyek tagjai egyébként is együtt élnek, dolgoznak, együtt menjenek ki szemetet gyűjteni. Az egyes csapatokat a községi hivatalban regisztráljuk, mindenki zsákot és kesztyűt kap, majd elkezdheti a gyűjtést, amely egészen április 21-ig tart. A hulladékgyűjtő udvaron kell leadni a begyűjtött szemetet, ahol lemérik és felírják, ki milyen típusút és mennyit gyűjtött össze. Április 22-én, a Föld napján tartunk kiértékelést.

Mindenki, aki csatlakozott, kap valami figyelmességet, illetve a legszorgosabbak díjakra is számíthatnak" - fejtette ki Kacz Éva. Elmondta, hogy több osztály is jelentkezett a versenybe az alapiskola felső tagozatáról, illetve pedagógusok, képviselők, polgári társulások, baráti társaságok, családok is regisztráltak meglepően nagy számban.

 

A Nádszegi Környezetvédelmi Bizottság facebook oldalán folyamatosan tudósít a témához kapcsolódó történésekről.

Forrás: ÚjSzó.com

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.