FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-08

INForest: FAO+UNECE új, közös erdőinfó platformja

A FAO és az ENSZ-EGB INForest néven új adat- és ismeretplatformot indított el az ENSZ-EGB régióbeli erdők számára. Az új platform szerepe nem a meglévők lecserélése, hanem hogy az ismereteket a média és a nagyközönség számára felhasználóbarátabban jelenítse meg.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A FAO és az ENSZ-EGB INForest néven új adat- és ismeretplatformot indított el az ENSZ-EGB régióbeli erdők számára. Az új platform szerepe nem a meglévők lecserélése, mivel már több olyan rendszer működik, amely erdőadatokat kínál. Ahhoz azonban, hogy megtalálja a megfelelő információkat a jelenlegi platformokról, a felhasználónak tudnia kell, hogy hol keresse meg és hogyan használja ezeket a rendszereket. Ezért az INForest azzal a céllal jött létre, hogy az ismereteket a média és a nagyközönség számára felhasználóbarátabban jelenítse meg. (Megjegyzés: UNECE: United Nations Economic Committee for Europe = ENSZ-EGB: az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága, mely Genfben székel és ide tartozik a Fabizottság is.)

A fejlesztők a platformot kiállítási ablakként írják le, hogy felhívják az embereket, hogy keressenek további információkat az erdőkről. Az INForest 17 mutatót tartalmaz az erdei ökoszisztéma-szolgáltatásokról, valamint a társadalmi és gazdasági szempontokról, és az igényektől függően új mutatók adhatók hozzá. Új szolgáltatásként, összehasonlítva más platformokkal, az INForest lehetővé teszi a felhasználó számára az adatok összehasonlítását az egyes országok között.

A platform jelenleg angolul, oroszul és lengyelül érhető el, de az előrejelzések szerint a nyelvek száma várhatóan növekszik, és a felhasználókat örömmel üdvözlik a platform rendszergazdái, ha keresik velük a kapcsolatot, amennyiben hozzá kívánnak járulni a platform nemzeti nyelvükre lefordításához.

Ha többet szeretne megtudni, látogasson el az INForest webhelyére, és nézze meg az alábbi bemutató videót:

 

Forrás: CEPF

Kiegészítés:

 

Az új INForest platform Sjác Kormányának támogatásával jött létre.

Az INForest platformon megjelenő ismeretek az alábbi adatforrásokra támaszkodnak:

UNECE/FAO - Forest, Products, Wood Energy
     Erdő, fatermékek, faenergia
UNECE - General country profile
     Országjelentések
FAO FRA - Global Forest Resources Assessment
     Világ Erdőleltár
FAOSTAT - Forest products
     Fatermékek, az erdő termékei
UN SDG - Sustainable Development Goals repository
     Tartamos fejlődési célok repositórium

 

A platform nyitólapján a felvezető szöveg az albbi:

 

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb az érdeklődés az erdők és az erdőgazdálkodás iránt. Az erdők fontossága is egyre növekszik. A jól kezelt erdők számos fajnak adnak élőhelyet, forrásai az építőfának, a bútorhoz való fának és megújuló energiát kínálnak, és olyan helyeket, ahol friss levegőn lehet mozogni, vagy egyszerűen csak kikapcsolódni és lazítani az élet mindennapi nyomásából.

Ez a webhely megbízható információk forrása az erdőkről és az erdőgazdálkodásról Európában, az Orosz Föderációban, Észak-Amerikában, valamint a Kaukázus és Közép-Ázsia országaiban. Itt naprakész információkat talál arról, hogy mennyi erdő van és hogyan változott az évtizedek alatt, valamint ismeretet az erdők által kínált javakról és szolgáltatásokról, hogyan járulnak hozzá gazdasági, környezeti és társadalmi jólétünkhöz.

Bármi is érdekli Önt, reméljük, hogy a keresett ismereteket megtalálja a weboldal "Mutatók" és "Országok" részében. Az oldalak felhasználóbarát hozzáférést biztosítanak számos információhoz, de kérjük, jelezze, ha nem találhatók meg azok, amelyeket remélt. Addig is, kérjük, fedezze fel ezen oldalak kínálatát.

Az itt szereplő adatok a megjelölt nemzetközi forrásokból származnak, az adatokat nemzetközileg elfogadott meghatározások és formátumok szerint gyűjtik. Ez eltérhet a nemzeti vagy más nemzetközi adatoktól. További információk és adatjegyzetek ezeken a forrásokon találhatók.

 


 

Most jöhetne a teszt, avagy próba: miről mit, mi érdekeset lehet találni e helyen. Ez némileg időigényes lenne, így elsőre elhelyezem itt Magyarország adainak kapcsolóját. Az idősorok grafinkonként láthatóak, s egy témakör grafikonjai között ide-oda lehet kapcsolni. Az adott jellemző megtekinthető az ország idóbeni adatsor garafikonján, illetve az abban utolsó adat az UNECE térség többi országának adatával összevetve.

Az ovasó számára az adatokkal összefüggésben (ha bárkinek bármi kérdése lenne) kapcsolati pontként az Agrárminisztériumot adták meg. Adatforrások: a UNECE országjelentések, a jogszabályi környezet, szakpolitika a FAOLEX adatbázisból ismerhető meg, a nemzeti statisztikák pedig a KSH-nál érhetőek el.

Összeállította: Mőcsényi Miklós

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.