FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-29

Az egészséges erdők kulcsfontosságúak a "jobb visszaépítéshez"

A FAO csatlakozik az erdőirtás visszafordítására irányuló globális cselekvési felhíváshoz az ENSZ Erdészeti Fórumán. A lényeg: csökken az erdővesztés üteme és közzétették a Globális erdészeti célok 2021 jelentést.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A hasonló eseményeknél és iratoknál mindig fontos arra figyelmeztetni, hogy a világ összes erdejére általában érvényes megállapítások és teendők nem minden földrész vagy térség és ország esetében igazak. Így például míg más földrészeken jelentős az erdővesztés, ezzel szemben Európában az elmúlt évszázadban nőtt az erdőterület (Magyarországon megduplázódott) és az erdők fatömege is.

 


 

 

Yurumangua erdeje, Cauca völgy, Colombia.

 

Az egészséges erdők kulcsfontosságúak a "jobb visszaépítéshez" - mondta QU Dongyu, a FAO főigazgatója április 26-án az Egyesült Nemzetek Erdészeti Fórumának (UNFF, 2021. április 26-30.) magas szintű kerekasztalához intézett video beszédében.

Megjegyzéseiben a főigazgató nagyra értékelte az erdők számos erényét, többek között az emberek élelmezésbiztonságának és jövedelmének biztosítását, a szén tárolását, az energia és a tiszta víz biztosítását, valamint a Föld szárazföldi biodiverzitásának legnagyobb részét. Különösen kiemelte az erdők kiemelkedő szerepét a soha nem látott éghajlati, egészségügyi és gazdasági válságok idején, reményt adva az embereknek, a környezetnek és a gazdaságnak.

Figyelmeztetett azonban arra, hogy az erdőirtás és az erdőpusztulás továbbra is pusztító hatással van a környezetre és az emberek életére.

A FAO 2020. évi globális erdőforrás-felmérése (Global Forest Resources Assessment = FRA) szerint a világ évente 10 millió hektár erdőt veszít erdőirtás révén. Ezenkívül a földromlás csaknem 2 milliárd hektár területet érint, amely terület nagyobb, mint Dél-Amerika. [FATÁJ: A teljes FRA2020 pdf dátuma 2020. novemberi, ugyanakkor a kulcsmegállapítások (összefoglaló) pdf fájlja 2020. júliusi.]

Ezzel kapcsolatban a főigazgató kifejtette a FAO elkötelezettségét az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása, és az ENSZ főtitkárának az "Erdőirtási áradat megfordítása" című kezdeményezésének elősegítése iránt. "A növekvő népesség táplálása érdekében a mezőgazdasági termelés növelése és az erdőirtás leállítása nem zárják ki egymást" - jegyezte meg. A megoldás részeként a főigazgató hangsúlyozta az erdőbe beruházások növelésének és a globális partnerségek mozgósításának szükségességét, mondván: "Együtt kell működnünk az összes érdekelt féllel, beleértve a kormányokat, a magánszektort, a helyi közösségeket, a nőket, az ifjúságot, valamint az őslakos népekkel, akik a világ föld felszínének mintegy 28 százalékát kezelik".

 

Magas szintű részvétel

 

A magas szintű kerekasztalon részt vett Munir Akram, a Gazdasági és Szociális Tanács (ECOSOC) elnöke; Volkan Bozkir, a Közgyűlés elnöke; Amina J. Mohammed, az ENSZ főtitkárhelyettese és Elizabeth Maruma Mrema, a Biológiai Sokféleség Egyezményének (CBD) ügyvezető titkára.

Az ECOSOC elnöke hangsúlyozta az emberek közötti egyenlőség és a természettel való egyensúly helyreállításának szükségességét, valamint meghatározta azokat a tudományos prioritásokat, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a COVID-19 járványból felépülés útján. A Közgyűlés elnöke megjegyezte a vita időszerűségét, hivatkozva arra, hogy az erdők megvédése a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás. A főtitkárhelyettes a maga részéről rámutatott az erdő helyreállításához szükséges beruházások feloldásának szükségességére. Elmondta, hogy itt az ideje a tárgyalások korszakáról a cselekvés évtizedére lépni. A CBD ügyvezető titkára visszhangozta ezeket a megjegyzéseket, mondván, hogy be kell lépnünk az ökoszisztéma helyreállításának évtizedébe a trendek megfordításával, a természetre, az éghajlatra és a biológiai sokféleségre összpontosítva. A COVID-19 járványból való jobb helyreállításhoz szükséges programoknak ezért erős környezeti biztosítékokat kell tartalmazniuk - tette hozzá.

 

Az ENSZ Erdészeti Fórumának 2021. évi jelentése (UNFF 2021 report)

 

A magas szintű kerekasztal során közreadták az ENSZ Gazdasági és Szociális Igazgatósága (ECOSOC) Erdészeti Fórumának titkársága által készített első kiemelt kiadványt.

A "The Global Forest Goals Report 2021" (Globális erdészeti célok 2021 jelentés*) című kiadvány áttekintést nyújt mind a hat globális erdészeti cél megvalósítása felé tett lépésről. A világ erdeinek 75 százalékát képviselő új jelentés a több mint 70 önkéntes nemzeti jelentésből származó nemzeti adatra és információra épít, valamint a FAO globális erdészeti erőforrás-felméréséből (FRA2020) származó, biofizikai adatokkal kiegészített hozzájárulásokra.

[*FATÁJ: ezt a kapcsolót az eredeti sajtóanyagból kifelejtették, pedig talán nem lényegtelen, sőt ez a jelentés lehetett az ülés lényege.]

Ezen értékelés főcímeinek egyike, hogy az erdővesztés lassul, de közel sem elegendően az erdőkkel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségek teljesítéséhez. Ezért a közös fellépés fokozása elengedhetetlen az erdőirtás és a biológiai sokféleség csökkenésének megállításához. Ezenkívül a jelentés számos sikertörténetet tartalmaz, amelyek bemutatják a bevált gyakorlatokat, amelyek szolgálhatják a döntéshozatalt, a megfelelő és megismételt megoldást.

A FAO főigazgató-helyettese, Maria Helena Semedo a fórumnak tartott videohívásában üdvözölte a jelentést, kiemelve a tudásbeli hiányosságok pótlásának szükségességét az erdőgazdálkodás átalakításának elindításához a COVID-19 járvány és más kihívások fényében. Az új jelentést "a sikeres együttműködés kiváló példájaként" megemlítve megerősítette, hogy a FAO támogatja az országokat az erdészeti adatok gyűjtésében, elemzésében és felhasználásában a világ erdőinek fenntartható kezelése érdekében. "Az információ, az ismeretek megosztása és a közös munka létfontosságú" - mondta Semedo.

 

A FAO erdészeti prioritásai

 

Az erdők és azok helyreállítása szerves részét képezi a FAO COVID-19 reagálási és helyreállítási programjának, amely a tudomány, a technológia, az adatok, az emberi vállalkozás és a kreativitás kiaknázását szolgálja a jobb visszaépítés érdekében.

A FAO adja az elnökét az Erdőkkel Foglalkozó Együttműködési Partnerségnek (CPF), amely 15 nemzetközi szervezetet tömörít és azon dolgozik, hogy támogassa az országokat erdőik védelmében, helyreállításában és fenntartható kezelésében.

Ezenkívül a FAO az UNEP-vel közösen vezeti az ENSZ Ökoszisztéma helyreállítási évtizede (UN Decade on Ecosystem Restoration) végrehajtását, amely lendületet ad a világ erdeinek helyreállításához és hozzájárul a fenntartható fejlődés célkitűzéseihez.

Forrás: FAO 2021-04-26
Róma/New York
SzF: MM

Kapcsolódó:

 

Globális Erdészeti Célok 2021 jelentés (GFGR2021) FATÁJ 2021-04-29

A GFGR21 hat pontban írja le, a világ ereivel kapcsolatos legfontosabb teendőket 2030-ig és hogy melyik terén mit sikerült már elérni és milyen további akcióra lehet szükség.

 

Az Erdőkkel Foglalkozó Együttműködési Partnerség (CPF), 2021-04-27-én a UNFF előkészítéseként tette közzé közös (15 szervezet) állásfoglalását az Erdővesztés megfordításának lehetőségeivel kapcsolatos kihívásokról. (19 oldal, pdf, angolul) Az ezzel kapcsolatos sajtóanyag pedig itt érhető el.

 

INForest: FAO+UNECE új, közös erdőinfó platformja FATÁJ 2021-04-08

A FAO és az ENSZ-EGB INForest néven új adat- és ismeretplatformot indított el az ENSZ-EGB régióbeli erdők számára. Az új platform szerepe nem a meglévők lecserélése, hanem hogy az ismereteket a média és a nagyközönség számára felhasználóbarátabban jelenítse meg.

 

Lassul az erdőirtás mértéke, terjedőben a fenntartható erdőgazdálkodás FATÁJ 2020-05-07

2015 óta 10 millió hektár erdőt számoltak fel, szemben az előző időszak 12 millió hektáros veszteségével - vagyis bár az erdőirtás nem szűnt meg, mértéke csökkent - tette közzé az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ötévente megjelenő kiadványában.

 

Megnyílt az új eszköz a világ erdőleltárának összeállításához FATÁJ 2018-03-06

Az új eszköz (online felület) segíti az országokat, hogy jobb adatokat szolgáltassanak és növeljék az átláthatóságot. Mindez együttműködésben a Google-val.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.