FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-06-06

Emlékkeresztet és székelykaput avattak a Budakeszi Arborétumban

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából II. János Pál pápának állítottak emlékkeresztet és a látogatókat fogadó székelykaput avattak fel a Pilisi Parkerdő Budakeszi Arborétumában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Menczer Tamás, a Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott, valamint Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója. Az emlékkeresztet és a székelykaput főtisztelendő Spányi Antal, megyés püspök áldotta meg.

Az esményen elsőként az arborétum bejáratánál felállított székelykaput, Kádár Ferenc, Pátyon élő operaénekes, képzőművész, fafaragó alkotását avatták fel. A kapu díszítőelemei között szerepel a Pilisi Parkerdő Zrt. jelképe, a Duna fölé magasodó hegyeken álló holló - utalva Mátyás királyra - valamint a Budakeszi Arborétum logója is. A látogatókat a kapura faragott, "Ittenjáró embertársam, ha erényes kebeled, akkor nyíljon Neked kapunk s legyen Isten Teveled" mondat üdvözli.

 

 

Menczer Tamás államtitkár arról beszélt, hogy "Büszkék lehetünk magunkra, mert többet adtunk ennek a világnak, mint amit kaptunk tőle" és bár sokan örültek volna annak, ha a magyarság eltűnik, "még mindig itt vagyunk és itt is maradunk".

Az idén 62. évébe lépett, Budakeszi és Telki között fekvő Budakeszi Erdészeti Arborétum a Budai Tájvédelmi Körzet legdélebbi egységeként 1978-ban védett, mára fokozottan védett státuszt kapott. Az arborétum nyugalmat árasztó környezete természetes közege a szellemi-lelki elmélyülésnek, így a Pilisi Parkerdő a helyi közösség kezdeményezését felkarolva, tölgyfa keresztet állított fel az egyik tisztáson, bensőséges, természetközeli helyet teremtve az elcsendesülésre, imára, hálaadásra vágyóknak. A kereszt talapzatán elhelyezett tábla emlékeztet az idei Eucharisztikus Világkongresszusra, valamint II. János Pál pápa születésének 100. évfordulójára.

 

 

Soltész Miklós államtitkár megemlékezett a Nemzeti Összetartozás Napjáról, idézve a Nemzeti Összetartozás melletti tanuságtételről szóló törvény preambulumából. Összegezte a Magyarországot ért veszteségeket, hangsúlyozta a nemzeti összetartozás megerősítésének fontosságát, II. János Pál pápára emlékezve idézte a pápa szavait: "Ne féljetek!"

 

 

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az eseményen elmondta: "a Pilisi Parkerdő hivatása a természet és az ember igényeinek összehangolása, olyan erdőkezelés megvalósítása, amely mind a két szempontra tekintettel van. Az emlékkereszt és a székelykapu felállítása ezt az elkötelezettséget teszi hangsúlyossá, az ember és az erdő, a teremtett világ eltéphetetlen kapcsolatát, egységét fejezi ki."

 

A Budakeszi Arborétum

Az erdészeti arborétumi funkció első alkalommal 1958-ban fogalmazódott meg: a településeket övező, közjóléti használatra is nyitott erdők megfelelő alakjának kutatásához keresett területet az Erdészeti Tudományos Intézet. Így kezdődött 1959-ben az erdőtelepítés átalakítása erdőszerűen nevelt gyűjteménnyé. 1970-re az alapító Galambos Gáspár (1900-1980) erdőmérnök és munkatársai elkészültek a telepített 1.060 fajta növény részletes értékelésével, felmérték és katalogizálták az állományt. 1978-ban az arborétum a Budai Tájvédelmi Körzet legdélebbi egységeként védett, mára fokozottan védett státuszt kapott. Hatvan év az arborétumok életében általában rövid időszaknak számít: sok esetben akár száz év is eltelik, mielőtt elérkezik a megnyitás ideje. De látva az egyre növekvő érdeklődést, a Budakeszi Erdészeti Arborétum kapui ennél jóval előbb megnyíltak: 2016. nyara óta szabadon látogatható. A különleges természeti környezetet nyújtó, 36 hektár területű arborétum megnyitása óta több mint 40 000 látogatót fogadott, ennek ellenére továbbra is őrzi különleges báját, a nyugalom szigete a zsibongó nagyváros mellett. A cél, hogy ez így is maradjon.

Forrás: Parkerdő Zrt.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.