FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-11-22

Elmozdult a holtpontról a Falco és a lakók közötti vita

Két malomban őröltek pénteken a lakók és a Falco ZRt. a cég által szervezett fórumon. A forgácslapgyár beismeri, hogy éjszaka a hatósági előírásoknál nagyobb mértékű a zaj. A lakók viszont egyáltalán nem fogadják el a vállalat azon álláspontját, hogy a porkibocsátás a megengedettnél alacsonyabb.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Összecsapás, beszólogatás, végül egy apró lépés a kompromisszum felé a Nyitra utcai ÁMK-ban.

A pénteki lakossági fórum összegezhető két mondatban: a Falco - egy kivételtől eltekintve, amit el kezdett már orvosolni - a törvényi előírások keretein belül működik; eközben a környéken élők számára a jelenlegi (tehát az előírásokat betartó) por- és zajkibocsátás elfogadhatatlan mértékű. A probléma valójában az lesz, hogy e két különböző elvárásrendszert miként terelik közös útra a felek.

Egyáltalán nem irigylésre méltó a Pick-telepen élők helyzete. Gondolja csak meg a nem ott élő olvasó, hogy a nyári melegben mennyire jól esik, ha jár a levegő otthonában. A Zanati út mellett élők azonban egy szellőztetéssel port és bűzt is engednek lakásukba. Nem is csoda, ha a lakossági fórum néhány felszólalója egy ingyenes nyári estét ajánlott pick-telepi otthonában az igazgató uraknak.

Novák Tibor, a vállalat igazgatósági tanácsának elnöke diavetítéssel elemezte a helyzetet. Elmondta, hogy egy 200 millió forintos beruházást kezdtek el, melynek négy lépcsőjében zajvédő burkolattal látják el leghangosabb gépeiket. Nem ez volt azonban mondandójának igazi lényege: ha itt folyamatosan megbüntetik a gyárat, akkor nem fejlesztenek, ez pedig a gyár bezárását eredményezi. A jelenleg Szombathelyen gyártott termék ugyanis elavult technikával készül, és egy idő után senki nem fogja megvásárolni. Ezzel a csavarral jutunk el tehát az új gépsor beszerzésének kérdésétől a lakossági panaszokhoz: pedig a két témának nem lenne egymáshoz túl sok köze.

Barátságtalan lépés Öntől, hogy a gyár bezárásával indította mondandóját - ezt az elsőként felszólaló Marton Zsolt, alpolgármester jelentette ki. Az emberek tapsolnak, az igazgató pedig megjegyzi, hogy ő maga is a gyárban alszik, ha városunkban éri az éjszaka. (Ezzel a zajt felemlegető bekiabálásokra reagált - a szerk.) Az általános felzúdulás nem marad el akkor sem, amikor a cégvezető újra kijelenti: törvényesen működnek, ennél többet nem tehetnek.

Hamarosan megtudhatjuk, hogyan zajlik egy környezetvédelmi hatósági ellenőrzés. Az úgynevezett pontforrások kibocsátását vizsgálják. Akkreditált cégek végzik a mérést, és a mérést ellenőrzi egy másik hatóság. Az ellenőrzéskor működnie kell a gyárnak, különben nem érvényes az eredmény. A cég felajánlja, hogy a lakosság képviselői jelen lehessenek a következő alkalmakkor.

Összesen 38 kibocsátó pont működik a forgácslapgyárban. Az egyik legtöbbet emlegetett P127-es óránként másfél kiló port enged a szabadba. A összes pontforrásból majdnem öt kiló port engednek a levegőbe - teszi hozzá a cégvezetés. És ne legyünk meglepve - folytatják, de ez kevesebb, mint tizede a megengedettnek. (4,7 kiló óránként, az egy éjszaka - 8 óra - alatt 37,6 kiló. Ahhoz, hogy egy autó láthatóan nagyon poros legyen, talán még fél kiló por sem kell. - a szerk.)

Az indulatok felülkerekednek, mindenki beszél, de azért kivehető, hogy talán a takarítás hiánya is hozzájárul, hogy időnkén tíz centis szálkákat szednek fel az útról a környékbeliek. A Falco szerződéses szállítói is szóba kerülnek. Az út mellett vizelnek, a szemetüket más kertjébe dobják. A cég ez ügyben is - ígéri - mindent megpróbál.

A lakossági fórum utolsó öt perce volt a legkonstruktívabb. Egy idősebb férfi szerint közös érdek, hogy a terület visszakapja kisvárosias besorolását, ezért mindent meg is tesznek. Kéri a képviselőt, Szakács Dávidot, hogy intézkedjen. Szakács Dávid lapunknak elmondta: az emberek mellett áll, mindent megtesz annak érdekében, hogy megnyugtató véget érjen az ügy. A képviselő azt is hozzátette, hogy addig nem tárgyalnak a Falcoval semmiről, amíg ezt a problémát le nem rendezték.

A fórum végén megállapodnak arról, hogy az érintett lakosok képviselőket választanak, akik folytatják a tárgyalásokat. Nem ért véget az ügy, nem is volt komolyabb előrelépés, de legalább elmozdultak a holtpontról.

Forrás: Frisss.hu

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.