FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-12-05

Új utak a fatermesztésben - Letermelés előtt az energiaerdő

A SEFAG Zrt. 110 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A 200 millió forintos összköltségvetésű beruházásból egy új termesztéstechnológia kidolgozása valósult meg, mellyel a jelenleg gazdaságtalan művelésű mezőgazdasági termőhelyeket jobban ki lehet használni.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-onHazánkban a mezőgazdaságilag művelt területek aránya közel kétszerese az EU-s átlagnak, ugyanakkor a hozamok messze elmaradnak a nyugati átlagtól. A SEFAG Zrt. olyan kutatásfejlesztési munkát kezdett meg a projekt során, amely segítségével a kedvezőtlen (savanyú homoktalajok) termőhelyek mezőgazdasági hasznosításának leginkább megfelelő termesztési technológiákat dolgoznak ki.

Az öt kísérleti helyszín Nagykorpád és Szabás községek területén található. A projekt során hat fafajt, ill. fajtát hasonlítanak össze kedvezőtlen termőhelyi viszonyok között. A kísérletbe vont fajták: "AF-2" és "Monviso" ANC olasznyár klónok, "Kopeczky" magyar nemesnyár klón, "GYK" akác klón, kontrolként a megyében őshonos szürkenyár és ugyan nem őshonos, de jelentős mennyiségben megtalálható fehérakác szolgál. A projekt 136 hektár teljes területen 120 hektár üzemi méretű kísérleti területet foglal magába. A hat fajt, fajtát közel 5 hektáros parcellákban, négyszeres ismétlésben hasonlítják össze.

A megcélzott hasznosítási lehetőség a minirotációs energetikai felhasználásra alkalmas aprítékot szolgáltató fás szárú ültetvény.

A 2010 tavaszi telepítést követően az ültetvények túl vannak két vegetáción. A minirotációs ültetvény letermelésre vár. Az első aratást a SEFAG Zrt. 2011. december - 2012. január hónapokban tervezi. A betakarítást Class Jaguar erőgépre szerelt adapterrel végzik. A nyers aprítékot deponálják és a kellő szárazsági állapot elérése után erőműben hasznosul.

A projekt fő célja a K+F tevékenység, azaz a kutatás és fejlesztés e témakörben. A kutatási tevékenység főképpen a kiindulási terület jellemzőire, a telepítés, fenntartás és felszámolás során felmerülő technológiai és biológiai folyamatokra, a gazdasági eredményekre és társadalmi hatásokra terjed ki. A fejlesztés pedig egy újszerű termesztési technológia, ill. technológiák kidolgozását jelenti, mely alternatívát tud nyújtani a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlatnak jelentősebb beruházási igény nélkül. Fontos szempont, hogy az ültetvénylétesítés és fenntartás a mezőgazdaságban általánosan, többcélúan alkalmazott gépparkkal megoldható legyen. A kidolgozandó technológiának számos előnye van, például, hogy egy esetleges élelmiszer-, vagy takarmányár robbanás esetén az ültetvények könnyen és olcsón megszüntethetőek, a területet újra a mezőgazdasági termelés szolgálatába lehet állítani. Egy másik igen pozitív, méghozzá társadalmilag pozitív előnye, hogy a telepítésre alkalmas területeken valamikor mezőgazdasági termelés folyt, mely számos vidéki lakosnak adott megélhetést, akik mára munkanélküliekké váltak. Viszont ők potenciális munkaerőt jelentenek, akik ezáltal újra munkalehetőséghez, és így megélhetéshez jutnak.

 

A SEFAG Zrt. projektje pozitív előrelépést jelent az újratermelhető faalapanyagú alternatív energiaforrások termesztéstechnológiájának fejlesztésében, emellett fontos szerepe van társadalmilag is új munkahelyek teremtésében.

Forrás: SEFAG Zrt.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.