FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

3,1 hektáron telepített erdőt a Hatvanezer Fa Egyesület

Szombaton délután adták át hivatalosan a Hatvanezer Fa Egyesület által telepített Ancsin-erdőt Békéscsaba külterületén. A 3,1 hektáros, elkerített területen mintegy 50-60 ezer csemete kelt ki hektáronként.

Tizenkét mázsa csertölgy és kocsányos tölgymakkot ültetettek el önkénteseink ezen a területen – fogalmazott Ulbert Zoltán, a Hatvanezer Fa Egyesület elnöke. Kiemelte, hogy Magyaroszágon Békés megye az a terület, ahol a legkevesebb erdőt, illetve fát tartanak számon, ezért céljuk az, hogy minél több és minél nagyobb területen ültessenek fákat, ezzel is harcolva a klímaváltozás ellen.

– Nagyon örülünk, hogy ezen a nagy területen tudtunk erdőt telepíteni, hiszen nekünk minden fa számít. Ezen a területen kívül van még az egyesületünk patronálásában öt földterület, amelyek a 800 négyzetmétertől a fél hektárig terjednek és további hektárokat is próbálunk majd birtokba venni, hiszen az a célunk, hogy a jövő generációja és az azt követő generáció számára élhető környezetet teremtsünk – árulta el a behir.hu kérdésére Ulbert Zoltán.

Az Ancsin-erdő a terület tulajdonosáról, Ancsin Istvánról lett elnevezve, aki őstermelő és családi gazdaságot vezet. Mint mondta: nagyapja korábban telepített erdőt Békéscsabán, ezért követve a példáját, szeretett volna olyat teremteni, amelyből a következő generációk profitálhatnak.

– Nagyapám példája lebegett a szemem előtt és szerettem volna én is a jövő generáció számára maradandót alkotni. Az állatvilágtól kezdve a növény, illetve fafajtákon át itt olyan biodiverzitást hozhatunk létre, ha jól sikerül, hogy szerintünk ez akár a békéscsabaiak, akár a családjaink javára válhat – emelte ki Ancsin István.

(FATÁJ kiegészítés: Riport Ancsin Istvánnal a hivatalos átadó előtti napon.)

A termőhely feltárási szakvélemény alapján kocsányos tölgymakk és csermakk elegy lett elvetve a területen – ezt már Frankó Róbert Békés megyei erdőfelügyelő és erdőmérnök mondta a behir.hu érdeklődésére.

– A későbbiek során a csemeték elegyítése magyar kőrissel, mezei juharral, mezei szillel, illetve vadkörtével történik majd. Jelen pillanatban csertölgy és kocsányos tölgy makk volt elvetve, egészen pontosan tizenkét mázsa, amelyből hektáronként 50-60 ezer csemete kelt ki – részletezte a szakember. 

Hozzátette: az Ancsin-erdőben elültetett makkokból 80-100 éven belül hektáronként közel 300-400 egészséges, nagy lombú tölgyfa lesz.

Forrás: BEHIR

Előző cikk

Kiss László az OEE elnöke

Következő cikk

Állami erdőgazdálkodók a számok tükrében - 2019.Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések