FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Munkahelyi biztonság – az erdészet jövője

Az EU-OSHA új jelentése röviden bemutatja a mezőgazdasági és erdészeti ágazatot érintő szervezeti és technológiai változásokról, valamint az ebből adódó munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kihívásokról szóló előrejelzési projektjének megállapításait.

A balesetek előfordulási aránya Európában hagyományosan ebben az ágazatban az egyik legmagasabb, mivel a munkavállalók nagy részét egyáltalán nem, vagy nem megfelelően védik a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi előírások, fokozottan érezhetők az éghajlatváltozás hatásai, a gazdaságok bevételei csökkennek, a biztonságosabb intelligens technológiák átvételének üteme lassú és hiányzik a prevenciós kultúra.

A jelentés a jövőbeli kutatáshoz és döntéshozatalhoz felhasználható ajánlásokkal zárul.

Az európai mezőgazdaság és erdőgazdálkodás terén felmerülő munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kockázatok veszélyeztetik az ágazat hosszú távú életképességét. A kiadvány az ágazatot jelenleg érintő biztonsági és egészségvédelmi nehézségeket járja körbe.

Az új és kialakulóban lévő lehetőségeket és kockázatokat vizsgálja, amelyek például az intelligens gazdálkodási technológiák és az éghajlatváltozás megjelenéséből erednek, valamint a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre gyakorolt hatásokat is taglalja. A dokumentumban szó esik a társadalmi-gazdasági kérdésekről, valamint azokról a nehézségekről, amelyekkel az ágazat a munkahelyi biztonság és egészségvédelem kezelése során, illetve a társadalmi nyomáshoz és a munkaerőpiaci fejleményekhez alkalmazkodva szembesül.

A kutatás megállapításai hangsúlyozzák, hogy foglalkozni kell az ágazatban gyakran előforduló atipikus foglalkoztatási gyakorlatokkal, a balesetek átlátható, megalapozott bejelentésének hiányával, és a megbetegedésekkel. A kiadvány végezetül számos ajánlást fogalmaz meg a feltárt problémák kezelésére, valamint az ágazat fenntarthatóságának biztosítására vonatkozóan.

A kutatás letöltése (pdf, 91 oldal, angol).

Forrás: OSHA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Osztatlan közös (erdő)tulajdon megszüntetése

Következő cikk

SUMAL 2.0 – 2021. január 31-től



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések