FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Racionalizálni a termékszerkezetet

Adamik Péter 2014 augusztusában érkezett Franciavágásra, Weibl László kérte fel arra, hogy művezetőként erősítse a csapatot. Fél évvel később már megbízott fűrészüzem-vezetőként dolgozott, majd a termelésirányítás szervezése, a karbantartás támogatása idegen nyelvvel is a feladatai közé tartozott. 2020 novemberében nevezték ki a Franciavágási Fűrészárugyár igazgatójának.

Adamik Péter

– Úgy érzem, tudatosan arra készültünk mindketten, hogy Weibl László nyugdíjba vonulását követően váltani fogom. Ő tanított engem, én pedig tanultam tőle. Sokat köszönhetek neki. Az élet úgy alakult, hogy ez a váltás korábban következett be. (FATÁJ szerk: Weibl László azóta a cég központjában, a műszaki osztályt erősíti.)

Amikor a felé irányuló elvárásokra kérdeztünk, Adamik Péter jelezte, a termékszerkezet átalakítását eszközként használjuk a költséghatékony, illetve az eredményjavító pozíciók megszerzéséhez. A termékszerkezet-váltás magával hozza a vevőkör átalakítását, illetve a technológiai átalakulást is. Ezekben a Bakonyerdő Zrt. vezetésének a támogatását élvezzük. A cél: minél magasabb profit és minél jobb eredmény!

– Mivel már régebb óta itt dolgozom, alakult ki kép arról, hogy mit csinálnék másként. Kialakult egy többfrontos változtatási elképzelés, ami érinti a termékszerkezetet, a termelési adminisztrációt és számvitelt, valamint a technológiát és gépészetet. A termékszerkezetet átalakítani és nagy részben egyszerűsíteni szeretnénk, ez befolyásolja a technológiát, és segíteni fogja a számvitelt és a digitális termelésirányítás bevezetését.

A gyár életében annyi változás történt még, hogy a kereskedelmi munka immár az egység irányítása alá került. Prugberger Csilla személyében ügyes és agilis kereskedő dolgozik Franciavágáson. Gosztola Júlia a központból került ki főkönyvelő beosztásba. Olyan csapat áll rendelkezésre, amelyre lehet támaszkodnia a franciavágási menedzsmentnek.

A termékszerkezet egyszerűsítése 2017-ben elkezdődött, de ezt folytatni kell. Ha kisebb méretű alkatrészeket gyártunk, akkor egy köbméternyi anyaggal a fajlagos munka sokkal nagyobb. Ezért az apróbb termékek helyett a nagyobb termékek irányába kívánunk elmenni.

Stratégiai termékünk a fűrészelt furnér, amely a parkettagyártás alapanyagaként szolgál, eddig célzottan a BEFAG Parkett Kft. részére gyártottuk a 2,21 méter hosszú, négy milliméter vastag falemezeket. Ezeknek nagyon magas a minőségi igényük és a technológiai fegyelmük. Erre olyan szintű piaci igény van, hogy az eddig lefolytatott üzleti tárgyalások eredményeként a 2020-as mennyiségnél jelentősen többet tudunk majd értékesíteni. Éppen ezért ennek a kapacitását tovább növeljük.

Bükkpiacunkat újabb vásárlókkal szeretnénk bővíteni. Kínában óriási a felvevőigény. A másik célállomás a Közel-Kelet, ahol Egyiptom hatalmas famennyiséget vásárolna.

– Több pozíciónak a feladata jött össze ebben a két hónapban, emiatt jó nagy leterheltséget érzek. Élvezem ezt az állapotot! Duplaakkora fordulatszámon kell menni, de bírom ezt a pörgést. Tetszik nagyon. Az év utolsó két hónapjában jelentős piaci igény mutatkozott a termékeink iránt, ami nemcsak rám, hanem az egész csapatra pluszfeladatokat rótt. És ez a készletgazdálkodásnak is jót tett.

– Mivel lenne elégedett 2021. december 31-én?

– Mivel a fafeldolgozásnak hosszú termékciklusai vannak, a kereskedelmi kapcsolatok is viszonylag lassan érnek be. 2-3 év kell egy teljes struktúraváltáshoz. A jelentős eredményjavulás mellett azzal lennék leginkább elégedett, ha a piaci átalakulást igénylő folyamatok letisztulnának, látnánk, hogy hova tartunk. Az eddigi vevőkörből ki tudjuk emelni azokat a partnereket, akik nem fizetik meg az árat, és helyettük olyan stabil vevőket szerezzünk, akik viszont többet fizetnek a fűrészáruért.

A cikk kivonat a Bakonyerdő Zrt 2020/4. vállalati újságjából, melyet itt lehet letölteni.

Hírt adnak benne többek között az eredményes évükrül, az országfásításról, az új franciavágási igazgató terveiről, a ‘Mi fán terem az erdő?’ kampányról, a sárosfői csukaállományról, arról, hogy milyen VR élménnyel lehet találkozni a Természet Házában, de olvashatnak arról is, hogy volt kollégájuk Élatfa Emlékpakettet kapott a bakonyi bükkösök természetes felújításáért.

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Sopron környéki erdők megújítása

Következő cikk

Erdészeti ágazati érdekérvényesítési lehetőségek BrüsszelbenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések