FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtelepítők figyelem!

brown trees on green grass field during daytime
Photo by Johannes Plenio on Unsplash

A 15 hektárnál nagyobb területű erdőtelepítések esetében az egységes területalapú támogatás (SAPS) + zöldítés igénylésekor a zöldítési elem jogosultsági feltétele, hogy a létesített telepítés területét az egységes kérelemben EFA elemként jelöljék.

Az Egységes Kérelemben a SAPS igénylése a zöldítési támogatás igénylésének is minősül. Az erdőtelepítések területére a külön jogszabályokban rögzített jogosultsági feltételek fennállása esetén mindkét támogatási összetevő igényelhető.

A zöldítési támogatás egyik fontos feltétele az ökológiai jelentőségű területek (közismert néven EFA területek) megfelelő arányú jelölése, ami az erdőtelepítések területalapú támogatásának igénylése esetén el szokott maradni. Ennek általában nincs következménye, de 15 hektárnál nagyobb támogatási terület esetén a zöldítési támogatás elutasításával járhat.

A vonatkozó szabályozás, azaz a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet 13. § (1) szerint szerencsére a támogatással (EMVA MgTe, VP Erdősítés) létesített erdőtelepítés területe, ha az egységes területalapú támogatás vonatkozásában az 2008. évben támogatható területnek minősült, jelölhető EFA elemként.

Javasoljuk a kifizetési kérelmeket a fentiek figyelembevételével összeállítani. A 2021-ben erre már csak adatváltozás keretében van lehetőség.  

Forrás: NAK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fakitermelés robottal

Következő cikk

Fűzfát használnak a biogáz előállítására



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések