FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Megjelentek a 2021. évi LIFE pályázati felhívások

Közzétette az idei LIFE pályázati felhívásokat az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége. Az új LIFE program néhány változást is hoz az eddigiekhez képest.

Az egyik újdonság, hogy négy alprogramra bővült:
– a Körforgásos gazdaság és életminőség,
– a Természet és biológiai sokféleség, valamint
– az Éghajlatváltozás mérséklése és alkalmazkodás alprogramok mellett megjelent
– a Tiszta energiára való átállás alprogram is. 

A teljes LIFE program összköltségvetése a 2027-ig tartó időszakra 5,4 milliárd euró. A hagyományos programok mellett továbbra is lehet pályázni stratégiai integrált projektekre. A hagyományos környezetvédelmi témájú pályázatokra a Körfogásos gazdaság és életminőség alprogram keretében idén összesen több mint 100 millió euró pályázati forrás áll rendelkezésre, míg a Természet és biológiai sokféleség alprogram 2021. évi költségvetése több mint 135 millió euró.

Az általános maximális európai uniós támogatási arány 60%, de a természetvédelmi pályázatok egyes esetekben 67%-os vagy a 75%-os támogatást is kaphatnak. A 2021-2027-es időszakban először a Magyar Kormány lehetőséget biztosít a programban pályázók számára az önerő-támogatás mellett előkészítési költség támogatás igénylésére is.

A pályázati folyamat több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. A hagyományos pályázatok esetén az eddig kétfordulós pályázás idén egyfordulós lesz. A teljes felhívás az Európai Bizottság egységes gyűjtőportálján érhető el, és a pályázat benyújtására is ezen a felületen van lehetőség. Szintén újdonság, hogy a korábbiaktól eltérően a pályázati űrlap külön is letölthető.

 2021-től új kezdeményezésként a Magyar Állam által létrehozott Magyar Fejlesztésösztönző Iroda is segíti brüsszeli irodáján keresztül a magyar pályázói érdekek érvényesítését, továbbá pályázati tanácsadást nyújt és támogatja a partnerkeresés folyamatát, valamint a pályázatok megírását.

Forrás: AM Sajtóiroda

FATÁJ megjegyzés: A körfogásos gazdaság a a fakitermelés, fafeldolgozás, faanyag újrahasznosítás természetes velejárója. Természet és a biológiai sokféleség nélkül lényegében nincs is erdőgazdálkodás, a tartamos erdőgazdálkodás ennek záloga erdő esetén. Az erdő növekedése közben CO2-ot köt le, az erdő léte jelentősen javítja a helyi klímát a hőmérséklet csökkentése és a nedvesség megtartása által. A felhasznált, beépített faanyag, fatermék hosszú távon köti le, tárolja a szenet, a szén-dioxidot. Faanyaggal (mely részek másra már nem hasznosíthatóak) tiszta energiát lehet előállítani. A felsorolt mind a négy főtéma céljaihoz a tartamos erdőgazdálkodás és a fafeldolgozás, fahasznosítás jelentősen hozzá tud járulni. Az ezzel foglalkozóknak tehát különösen érdemes lehet alaposan tanulmányozni az új LIFE EU-s pályázati lehetőségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Warka torony - fügefát mintázó vízgyűjtő

Következő cikk

Fűrészáru export-korlátozása elleni fellépésStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések