FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nyír rétegelt-lemez dömpingellenes vám kivetése

Magyarul is elérhető az EURÓPAI BIZOTTSÁG (EU) 2021/940 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2021. június 10.) az Oroszországból származó nyírfa rétegelt lemezek behozatalára vonatkozó ideiglenes dömpingellenes vám kivetéséről.

A FATÁJ június elején írt a 2020. augusztusában indult eljárásról, melyben dömpingellenes vámokat javasoltak az Oroszországból származó nyírfa rétegelt lemez behozatalára vonatkozóan.

A vizsgálat által érintett termékről ezt írja a rendelet: a jelenleg az ex 4412 33 00 KN-kód (TARIC-kód: 4412330010) alá besorolt, Oroszországból származó, kizárólag egyenként legfeljebb 6 mm vastagságú furnérlapokból álló rétegelt lemez, amelynek – a 4412 33 alszám alá tartozó – külső rétegei közül legalább az egyik nyírfából készül, bevonattal vagy anélkül (a továbbiakban: az érintett termék).

A nyírfa rétegelt lemez olyan faanyag, amelyet fafurnér-rétegeket ragasztóval összepréselve állítanak elő nagyméretű lapok formájában. Számos alkalmazási területen használják, például az építőiparban, a csomagolóiparban és a bútoriparban.

Az eljárás során számos, a termelésre, annak költség-szerkezetére vonatkozó adatsort megvizsgáltak 2017-től kezdődően, érdemes és tanulságos ezeket a rendeletben tanulmányozni.

A Bizottság végül a következő ideiglenes vámtételek kivetését rendelte el:

(1)   A Bizottság ideiglenes dömpingellenes vámot vet ki a jelenleg az ex 4412 33 00 KN-kód (TARIC-kód: 4412330010) alá besorolt, Oroszországból származó, kizárólag egyenként legfeljebb 6 mm vastagságú furnérlapokból álló rétegelt lemez behozatalára, amelynek – a 4412 33 alszám alá tartozó – külső rétegei közül legalább az egyik nyírfából készül, bevonattal vagy anélkül.

(2)   Az (1) bekezdésben meghatározott és az alább felsorolt vállalatok által gyártott termék vámfizetés előtti, nettó, uniós határparitáson megállapított árára alkalmazandó ideiglenes dömpingellenes vámtételek a következők:

VállalatIdeiglenes dömpingellenes vámTARIC-kiegészítő kód
Sveza csoport, amely a következő hét exportáló gyártóból áll: JSC „SVEZA Manturovo», JSC „SVEZA Novator», Tyumen Plywood Plant Limited, JSC „SVEZA Ust-Izhora», JSC „SVEZA Uralskiy», JSC „SVEZA Kostroma», JSC „SVEZA Verhnaya Sinyachiha”15,9 %C659
Syktyvkar Plywood Mill Ltd.15,0 %C660
Zheshartsky LРK LLC15,3 %C661
A mellékletben felsorolt egyéb együttműködő vállalatok15,7 % 
Minden más vállalat15,9 %C999

(3)   A (2) bekezdésben megjelölt vállalatok esetében meghatározott egyedi vámtételek alkalmazásának feltétele olyan érvényes kereskedelmi számla bemutatása a tagállamok vámhatóságainak, amelyen szerepel a számlát kibocsátó vállalat név és beosztás szerint azonosított tisztségviselője által keltezett és aláírt következő nyilatkozat: „Alulírott igazolom, hogy az e számla tárgyát képező, az Európai Unióba történő kivitelre értékesített (mennyiség) nyírfa rétegelt lemezt a(z) (vállalat neve és címe) (TARIC-kiegészítő kód) állította elő Oroszországban. Kijelentem, hogy az e számlán szereplő adatok hiánytalanok és megfelelnek a valóságnak”. Ha ilyen számlát nem mutatnak be, a minden más vállalatra alkalmazandó vámot kell alkalmazni.

(4)   Az (1) bekezdésben meghatározott termék Unión belüli szabad forgalomba bocsátásának feltétele az ideiglenes vám összegével megegyező vámbiztosíték nyújtása.

Forrás: EUR-LEX
szerk: Tóth János, FATÁJ

Előző cikk

Amit birtokolsz, birtokba vesz

Következő cikk

Éltető erdő - természetfotó pályázat




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version