FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Valóban környezetbarát alternatíva lehet a fatüzelésű fűtés?

A fával való fűtésről a köztudatban nem éppen az a kép él, hogy környezetbarát fűtési mód. Ezen nem is kell meglepődni, hiszen Magyarországon az elavult fűtőrendszereknek és a nem megfelelő minőségű fűtőanyagoknak köszönhetően igen magas a fatüzelésből keletkező károsanyag-kibocsátás. Lehetne másképp is csinálni? Igen. Lássuk, hogyan!

képek forrása: freepik.com
A fa nem csak megújuló energiaforrás, de karbonsemleges is

A kivágott fa pótolható, helyére új csemete ültethető. Így a fa (és az összes belőle készült tüzelőanyag) megújuló energiaforrásnak tekinthető.  Ráadásul a faanyag elégetése során ugyanannyi szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit életében elnyelt, így tehát karbon-, azaz széndioxid semleges is. Ha pedig megtörténik az újratelepítés, akkor a facsemete újra elkezdi felvenni a légkörben található szén-dioxidot.

A fenti ábrán jól látható, hogy a folyamat gyakorlatilag egy körforgás. Mármint az lenne, ideális esetben. Hazánkban ugyanis a fő probléma, hogy a fűtéshez vásárolt fa nem legális forrásból származik. Azon kívül, hogy így a vásárlók elég gyakran válnak átverések áldozatává, a fenti körforgás is megszakad. Ha a fa nem felelős erdőgazdálkodásból származik, akkor nem ültetik újra, és így nem tud sem megújulni, és szén-dioxid sem fog elnyelődni. Éppen ezért a környezettudatosság első lépése, hogy mindig legális forrásból származó tüzifát vásároljunk

A korszerű fűtőberendezés rendkívül fontos

Hazánkban a másik nagy probléma, hogy a több évtizede használt elavult fűtőrendszerek alacsony hatásfokon és magas károsanyag kibocsátással fűtenek. Bár a jelenlegi szabályozás szerint 65%-os hatékonyság alatti fűtőberendezést már nem is engedélyeznek, sajnos rendkívül sok a még használatban lévő 50% hatásfokot sem elérő rendszer. Ez ráadásul nem csak a környezet szempontjából, de az üzemeltető  pénztárcájának is rendkívül megterhelő, hiszen a hőenergia jó része szó szerint füstbe megy.Ma már az olcsóbb vegyestüzelésű kazánok is 80%-os szezonális hatásfok körül mozognak, a faelgázosító és pelletkazánok ennél jóval többet is tudnak. Érdemes ezen kívül az új fűtési rendszert egy puffertartállyal kiegészíteni. Így még jobban csökkenthető a szükséges tüzelő mennyisége, ami még kevesebb kibocsátást, költséget, és egyúttal jelentős időmegtakarítást is eredményez, hiszen kevesebbszer kell megrakni a kazánt.

Figyeljünk a jó minőségű tüzelőanyagra is! 

Hiába a modern fűtőberendezés, ha nem megfelelő tüzelőt használunk. Jó választás lehet a keményfa brikett,a pellet és a megfelelő méretre hasogatott, légszáraz tűzifa is. A tűzifával kapcsolatban két dologra érdemes mindenképpen odafigyelni. Egyrészt a fa fajtájára, másrészt a nedvességtartalmára.

Ami a tűzifa fajtáját illeti, fűteni kizárólag keményfa fajtával érdemes. Tökéletes tüzelő a bükk, cser, gyertyán és a kőris. Bár hazánkban igen elterjedt az akác használata, érdemes tisztában lenni vele, hogy ennek a fűtőértéke a többinél alacsonyabb. 

A másik fontos tényező a fa nedvességtartalma. A fűtésre alkalmas légszáraz tűzifa nedvességtartalma ugyanis 15-20% közötti. Az ennél magasabb nedvességtartalom jelentősen rontja a fűtőértéket, hiszen a keletkezett hőenergia egy jó része a nedvesség elforralására megy el. Ráadásul a keletkezett korom károsítja a környezetet, eltömíti a kéményt és a fűtőberendezést is tönkreteheti.

Ahhoz, hogy elérjük a megfelelő nedvességtartalmat, érdemes legkésőbb nyár elején, de akár 1 évre előre megvásárolni a tüzelőt. A fát kiszállítás után azonnal fel kell aprítani, és így tárolni jól szellőző, csapadéktól védett helyen. Akkor is van megoldás, ha nem szeretnénk ezzel vesződni, hiszen már számos kereskedő, például a BioNova Kft. kínál légszáraz, felaprított konyhakész tűzifát

A fentiek alapján levonható a tanulság, hogy a fatüzelés valóban lehet környezetbarát, ha megfelelő minőségű, ellenőrzött forrásból származó tüzelőanyagot vásárolunk, és modern berendezéssel fűtünk. Így a fűtés tervezésekor még új ház építésénél is valós alternatíva lehet a fatüzelés.

(x) fakupacBioNova Hungary Kft.
EUTR: AA5841682

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A fatelepeken csökkenhet az ár?!

Következő cikk

Faipari gépek lízingelési lehetősége önerő nélkül




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version