FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A környezetbarát fatüzelés alapja az öko-tűztér és minőségi tüzelőanyag

A fatüzelésnek ma már nem minden esetben van környezetszennyező hatása. A károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez viszont minőségi tüzelőanyagra, korszerű fűtőberendezésre, modern technológiára, illetve ezek együttes használatára van szükség. Az Európai Unióban már több kezdeményezés is született arra, hogy fával való fűtés esetén a modern öko-tűztérrel kivitelezett készülékek alapértelmezettek legyenek.

Miben mutatkozik meg az öko-tűztérrel rendelkező fűtőberendezések hatékonysága?

Az öko-tűztérrel kialakított készülékek napjaink legmodernebb fűtőberendezéseinek számítanak. Használatuk közben (azaz a fa égése során) lényegesen kevesebb, szinte elhanyagolható a károsanyag-kibocsátás. A berendezések nem rendelkeznek rostélyokkal és hamuajtóval, csupán egy égéselosztó dobozzal, amiből az oxigén el tud jutni a dupla tűztérfal réseihez.

Ez meggátolja az égéstér lehűlését, ami sokkal tökéletesebb égést és egyben alacsonyabb károsanyag-kibocsátást eredményez. Nem véletlen, hogy a konstrukció hatékonyságát felismerve az EU-ban évek óta nagy erőkkel szorgalmazzák az öko-tűztérrel rendelkező fűtőberendezések kizárólagos gyártását és forgalmazását.

Hogyan kapcsolódik ehhez a tüzelőanyag minősége?

A tüzelőanyag minősége több szempontból is fontos alapja a környezetbarát fatüzelésnek. Minőségi tűzifának a keményfa fajták számítanak: ilyen például a gyertyán, cser, kőris és a bükk. 

Ezen kívül kritikus fontosságú a fa nedvességtartalma: a fűtésre alkalmas tűzifa nedvességtartalma ugyanis 15-20% között van.

Ha ez az érték magasabb, akkor romlik a fűtőérték. Az így keletkező hőenergia a nedvesség elforralása közben elhasználódik, ráadásul a tökéletlen égés melléktermékeként rengeteg korom kerül a környezetbe.

Tehát környezetkímélő módon fűteni 20%-nál alacsonyabb nedvességtartalmú, azaz száraz tűzifa nélkül nem lehet. Ezért jó, hogyha a rönkök nem közvetlenül a fűtési szezon előtt, hanem:

kerülnek beszerzésre. 6 hónap alatt szinte biztos, hogy a fatüzelésre szánt alapanyag elég száraz lesz.

A fa is megújuló erőforrás, ha legális forrásból származik

Kevesen tudják, hogy a fa is megújuló erőforrás. Ennek feltétele azonban, hogy megfelelő körülmények közül, legális forrásokból kerüljön megvásárlásra, ahol gondoskodnak a kivágott fák újraültetéséről. Ilyen legális források a felelős erdőgazdálkodások, illetve a tőlük vásárló kereskedők.

Az is fontos tudnivaló, hogy a fatüzelés karbonsemleges. Ez azt jelenti, hogy a fa elégetésekor ugyanannyi szén-dioxid kerül a légkörbe, amennyit a fa az élete során elnyel. Az újonnan telepített facsemete pedig újra felveszi a szén-dioxidot, aminek köszönhetően egy környezetkímélő körforgás veszi kezdetét. 

Megbízható tűzifavásárlás segíti a környezetbarát fatüzelést

A környezetbarát fatüzelésnek a korszerű öko-tűztérrel rendelkező fűtőberendezés ugyanannyira része, mint a megbízható forrásból származó, jó minőségű tűzifa. Aki tehát szeretné jól csinálni, annak nem csak egy korszerű készüléket kell vennie, de a tűzifa beszerzési telephelyének működéséről is meg kell bizonyosodnia.

A BioNova Hungary Kft.-nél a tűzifát tüzelésre kész (száraz, megfelelő nedvességtartalmú) állapotban és kedvező tűzifa árak mellett lehet megvásárolni. A cég kizárólag legális erdőgazdálkodásból szerzi be az alapanyagot, így jelenleg az egyik legjobb lehetőséget kínálja a megfelelő fűtőanyag beszerzéséhez.

Képek forrása: freepik.com

(x) Bionova Hungary Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Növekvő erdőterületek Pest és Nógrád megyében

Következő cikk

Magán erdőgazdálkodók, erdészeti szolgáltatók a számok tükrében 2021.




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version