FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tisztújítás volt a PEFC-nél

Az új elnök: Eduardo Rojas Briales, két új elnökségi tag: Sara El Kadri és Guy Gleysteen az összesen 14 tagú PEFC elnökségben.

November 17-én volt a PEFC 26. közgyűlése – melyet a vírus miatt online tartottak meg -, ahol megtartották a soron lévő tisztújítást is. A 14 tagú elnökségből leköszönt az előző elnök, megválasztották az új elnököt és két új elnökségi tag is belépett a csapatba, a többieket pedig újraválasztották.

Eduardo Rojas Briales

Az új elnök a 2021-2024. időszkra: Eduardo Rojas Briales, aki a FAO vezérigazgató helyettese és az Erdészeti Igazgatóság vezetője és az ENSZ Erdők Együttműködési Partnerségének elnöke volt. PEFC elnökké megválasztása utáni gondolata: “Bár a PEFC fő eszköze a tanúsítás, küldetése és alapértékei sokkal szélesebbek, és sokkal messzebbre mennek. A PEFC gerincét a családok, közösségek vagy bennszülött népek, valamint más magán- és állami szereplők által végzett alulról építkező, helyi erdőgazdálkodás jelenti. Nincs még egy olyan szervezet a világon, amely integráltan képviselné az erdészeti közösséget, mint a PEFC.”

Ben Gunneberg, a PEFC ügyvezető igazgatója: “Erdőtulajdonosok képviselőjeként, nemzetközi erdészeti politikát oktató egyetemi tanárként és a FAO korábbi főigazgató-helyetteseként Eduardo magával hozza azt a tudást és készséget, amely a mai politikai vitákban szükséges ahhoz, hogy felerősítse a fenntartható erdőgazdálkodás szerepét bizonyos problémák kezelésében a társadalom legnagyobb éghajlati kihívásai közt.”

Eduardo mellett két új tagot üdvözöltek az elnökségben: Sara El Kadrit és Guy Gleysteent, és három elnökségi tagot újraválasztottak, Gerald Pfiffingert, Dradjad Wibowót és Fatimah Mohammadot. A teljes PEFC elnökség összesen 14 tagú.

Az előző elnök tíz éven át Peter Latham volt. 2011-ben csatlakozott a PEF elnökséghez és 2016-tól volt az elnök. Elnöksége alatt a PEFC tagországok száma 43-ról 55-re nőtt Ázsiából, Afrikából és Európából.

Említést érdemel még, hogy a PEFC központi irodáját augusztusban Brüsszelbe, az Európai Erdészeti Házba költöztette, mert onnét jobban tudja képviselni tagságát és közelebb van más, hasonló érdeklődésű szervezethez. Az Európai Erdészeti Házat [European Forestry House (EFH)] 2007-ben a CEPF (magánerdő) és az EUSTAFOR (állami erdő) alapította.

Forrás: PEFC és a szervezet honlapjáról
a tisztújítással kapcsolatos és
a fenti további híranyagok

Kiegészítés:

A magyarországi PEFC tanúsítási rendszerről itt tájékozódhat. 2017. szeptember 1-től Magyarországon is elérhető a PEFC által elismert erdőtanúsítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Újabb WorldSkills sikerek

Következő cikk

Adomány lesz az elkobzott bútorból



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések