FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

14 szintes fa-hibrid-magasház

A kép forrása: https://pws.eu/projekt/carl-holz-hybrid-hochhaus

Németországban Pforzheimben (Stuttgarttól nyugatra) épül a 14 szintes fa-hibrid-magasház. Az alépítmény és a központi mag (lépcsőház) beton, s erre “öltöztetik rá” a fa födémeket, külső falakat és egyéb fa szerkezeteket. A 2021. októberében elkezdett építés várhatóan 2023. novemberére fejeződik be.

Az Ed. Züblin AG mint fővállalkozó és a Züblin Timber kulcsrakészen megvalósítja a “Carl” elnevezésű fa-hibrid magasépületet Pforzheimben. A 14 emeletes új épület magassága kb. 45 m lesz, és markáns homlokzati struktúrájával építészeti látványt nyújt.

A faépítésen túl a lakóprojekt magában foglalja két szomszédos, négy-, illetve hatemeletes épületblokk kulcsrakész kivitelezését, valamint egy közös mélygarázs építését is. A Züblin szerződése így összesen 29,2 millió euró értékű. A három részből álló új épületegyüttes tervét a pforzheimi Peter W. Schmidt építésziroda készítette.

Az ünnepélyes alapkőletétellel 2021. október végén megkezdődtek az Arlinger kerületben, a Carl-Hölzle-Straße-ban található projekt építési munkálatai. A tervek szerint 2023 novemberére készül el, jó két év építési idő után. Az épületegyüttesben a mélygarázzsal együtt összesen 73 új lakás mellett egy napközi otthon és egy pékség is helyet kap, nappali kávézóval.

Az építőelemek hazai fából készülnek.

“Számunkra a Carl fa-hibridmagasház olyan belső vállalati csapatmunka-projekt, amelyhez a magas- és mélyépítés különböző területein szerzett széleskörű szakértelmünkkel tudunk hozzájárulni” – magyarázza Michael Jäger, a Züblin karlsruhei igazgatóságának kulcsrakész építési egységének projektfelépítés-menedzsere. Az egység a Züblin karlsruhei építőmérnöki részlegével és a Züblin Timber faépítési szakértői csapatával együtt fogja megvalósítani az építési projektet.

A hibrid építési módszer a magasépítési projekt építési folyamatának különleges jellemzője: Mivel az alapokat, az alagsort, a földalatti szintet és a lépcsőházat statikai és tűzvédelmi okokból vasbetonból építik, Andre Essig projektmenedzser szerint “az épület végleges magassága viszonylag hamar, már három hónappal a szerkezetépítési munkálatok megkezdése után látható lesz”. Ennek oka: ahelyett, hogy emeletenként épülne, mint a klasszikus épületépítésben, itt először csak a lépcsőház magját építik meg csúszó építési módszerrel. Csak ezután kezdődnek meg a kiterjedt faépítési munkálatok. Az Aichachban a Züblin Timber cégnél helyi faanyagból előregyártott épületelemeket néhány hónap alatt, 2022 februárja és októbere között kell teljesen összeszerelni. A 14 emeleten többek között kb. 2900 négyzetméternyi BSH-ból (CLT) készült Leno födémmodult, kb. 1500 négyzetméternyi, integrált építő-bükk felhasználásával készült favázas külső falat és jegenyefenyőből készült homlokzati elemeket, valamint további közel 1000 négyzetméternyi, BSH-ból (angolul: CLT) és gipszrostlemezből készült Leno lakás válaszfalat építenek be.

Energiahatékony a KfW 55-ös szabványa szerint

Nemcsak a fa mint klímasemleges építőanyag széles körű használata teszi a fa-hibrid-magasházat különösen fenntartható épületté. Az építési mód különösen hatékony hőszigetelést is biztosít: a KfW 55-ös szabvány szerinti energiahatékony épületként az Arlinger építőszövetkezet új projektje a hagyományos referenciaépület energiaigényének mindössze 55 százalékát igényli. A Carl timber hibrid magasházról további részleteket talál a projektről készült videóanimációban és a carl.arlinger.de oldalon.

Forrás: mikado-online.de

Kiegészítés: Továbbiak a leendő épületről itt találhatóak: https://pws.eu/projekt/carl-holz-hybrid-hochhaus/

Előző cikk

Németország: lombosfa dilemma

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 105., 2021/51. adás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version