Különleges vadászat! – sólyommal és kutyával / Nemzeti Kincsünk az Erdő – A hazai erdők minősége / Magyar facsemeték a marokkói Rabatban / Erdő Ernő bácsi meséi – Hogyan ültessünk fát? / Vadvilág – Decemberi vaddisznó és muflon forgatag / Gasztro percek – Nyírségi gombócleves
Különleges vadászat! – sólyommal és kutyával
Egy izgalmas és érdekes vadászati mód bemutatásával kezdjük mai adásunkat. Egy bakonyi helyszínen fogunk fácánra vadászni, méghozzá egy sólyom és két vadászkutya segítségével.
Nemzeti Kincsünk az Erdő – A hazai erdők minősége
Az erdőgazdálkodás lényege, hogy immár nincsenek elhanyagolt, kezeletlen, úttalan rengetegek, ahol a fák egyszerűen megöregszenek és meghalnak, kivéve a kutatási célú erdőrezervátumokat.
Magyar facsemeték a marokkói Rabatban
A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének segítségével magyar tölgy, fehér akác és atlaszcédrus csemetéket telepítettek Marokkó, Közép-Atlasz hegységi helyszínére. A klímaváltozástól erősen sújtott területen, a magyar erdészek aktív közreműködésével nemcsak a természeti fejlődés kaphatott új lendületet, hanem a két ország tudományos együttműködése is megerősítést nyerhetett.
Erdő Ernő bácsi meséi – Hogyan ültessünk fát?
Az erdészek irányításával nagyon sok fát ültetnek el minden tavasszal. A faültetésnél kellően fontos, hogy megfelelő időben és megfelelő helyre ültessük a csemetét, semmiképpen se száraz vagy fagyott talajba.
Vadvilág – Decemberi vaddisznó és muflon forgatag
December második hetében erdőlakó vaddisznóinkat és muflonjainkat látogatjuk meg a határban. Mindkét faj számára bőven tartogat kihívásokat az egyre zordabbá forduló időjárás, bár tény, még csak a tél elején járunk. A későbbiekben sem kell azért félteni őket, hiszen a vadgazdálkodók is felkészültek téli etetésükre.
Gasztro percek – Nyírségi gombócleves
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon dinszteljük, majd beletesszük a húst, és tovább sütjük a hús fehéredéséig. Fűszerezzük és beledobjuk a répát, gyökeret, karalábét, majd felöntjük vízzel és 1,5 órán át főzzük. Közben megcsináljuk a gombócokat. A krumplit sós vízben megfőzzük és egy tálban összenyomjuk, ráütjük a tojást, megsózzuk és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy keményebb masszát kapjunk. A gombát feldaraboljuk és a borsóval beletesszük a levesbe. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor a levest lehúzzuk a tűzről és pár perc múlva hozzá adjuk a főzőtejszínt és fél citrom levét. Vizes kézzel gombócokat formálunk a krumplimasszából, a levesbe tesszük és 10 percig főzzük.
A teljes adás (26:00)
– Különleges vadászat! – sólyommal és kutyával
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – A hazai erdők minősége
– Magyar facsemeték a marokkói Rabatban
– Erdő Ernő bácsi meséi – Hogyan ültessünk fát?
– Vadvilág – Decemberi vaddisznó és muflon forgatag
– Gasztro percek – Nyírségi gombócleves
Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM