FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tájrehabilitáció a Šumava területén

Úgy tűnik, Közép-Európa egyik legszebb, legvadabb és legmostohább sorsú vidéke megszabadul az ember mindent átalakítani, felforgatni akaró erőszakosságától. A bajor-osztrák-cseh határnál lévő Šumava Nemzeti Parkban visszaállítják a tájat abba az állapotába, melyben évszázadokig létezett.

A Cseh-erdő soha nem volt sűrűn lakott terület, főleg német ajkú népességét a háború után elűzték. A Šumava úgy vált gazdátlanná, hogy ugyanakkor megkezdték előkészítését a „modern” mezőgazdasági munkákra. Ez első lépésben azt jelentette, hogy a kis csermelyekkel, patakocskákkal, tavakkal átszőtt terület alá csöveket fektettek, azokhoz árkokat ástak, és a vizet elvezették a területről.

A hely száradásnak indult, természetes állatvilága elhagyta, az átvonuló madarak sem találtak már itt pihenőhelyet. Mivel a tájba már azelőtt is durván beavatkozott az ember, oda nem illő, nem őshonos fafajták telepítésével, a Šumavára egy idő után rá sem lehetett ismerni.

Pedig Csehország egyik legszebb, meseszerű tájegysége volt. Megmentéséért egyre többen szólaltak fel. 1963-ban aztán megalakult a Nemzeti Park, 1990-ben az UNESCO-tól megkapta a Bioszféra-rezervátum minősítést, két éve pedig uniós támogatással és több száz önkéntes segítségével megkezdődött a Šumava élőhelyeinek visszaállítása.

Mint Iva Bufková, a park igazgatóságának munkatársa elmondta, helyreállították Šumava talán legnagyobb kiszáradt forrását a Křemelná folyó völgyében, az egykori Skelná település közelében. Három méter mélységig elzárták és feltöltötték a csatornákat, a vizet pedig visszaengedték a felszínre. Ma egy természetes patak folyik ki a forrásból egy kanyargós úton Křemelnába.

A húsz éve tartó munka eredményeként, mára sikerült 720 hektáron kiszedni a csöveket a talajból, és a táj kezdi visszanyerni természetes formáját, melynek leglátványosabb eleme a madarak visszaköltözése, az erdő besűrűsödése. A további cél az, hogy 15 egykori település határát megtisztítsák az ipari mezőgazdálkodás elemeitől, és hagyják a tájat úgy életre kapni, ahogyan jó száz éve nézhetett ki – derül ki az idnes.cz cikkéből.

forrás: travelo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ősborókás a főváros közelében

Következő cikk

Biomassza-energiatermelők jogi környezete változottStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések