FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szlovák nemzeti parkok reformja

A parlament kedden este jóváhagyta a természetvédelemről szóló törvénymódosítást, vagyis a nemzeti parkokat érintő reformot. A reformjavaslatot 76 jelenlévő képviselőből 75 támogatta. A javaslat ellen volt az ellenzék, valamint a Sme rodina és az OĽANO képviselője is.

A törvény a nemzeti parkokban lévő, a 3. és annál nagyobb védettségi szintbe tartozó állami erdőket a mezőgazdasági tárca hatásköréből a környezetvédelmi tárca hatáskörébe utalja. Az állami kézben lévő terület mintegy 180 ezer hektár, ami a teljes területnek mintegy felét teszi ki.

A módosítás értelmében a nemzeti parkok jogi szubjektummá alakulnak és az irányításuk alá fognak tartozni azok a védett területek, amelyek eddig a Szlovák Erdőgazdaság (Lesy SR) és az Állami Erdők (TANAP) jogkörébe tartoztak. A törvény a nemzeti parkokban található 3. és annál nagyobb védettségi szintbe tartozó állami erdőket a mezőgazdasági tárca hatásköréből a környezetvédelmi tárca hatáskörébe utalja. A nemzeti parkok állami kezelésben lévő területei tehát az állami természetvédelemhez kerülnek. A változás január helyett április elsején lép érvénybe. Egy módosító javaslatnak köszönhetően azonban a harmadik védettségi szintű területeket csak azt követően érinti a változás, hogy végbement a zonáció, ami egyértelmű szabályokat szab az érintett felek számára. A nemzeti parkok felosztása a szakértők szerint elengedhetetlen, és pozitív hatással van azokra a területekre, ahol a beavatkozásmentesség elve érvényesül.

„A szlovák erdők kifosztásával oligarchák és befolyásos üzletemberek érvényesítették érdekeiket a szlovák állampolgárok és a természetvédelem rovására. Ennek a gyakorlatnak véget vetünk a nemzeti parkokban” – mondta Ján Budaj környezetvédelmi miniszter.  A nemzeti parkok reformját értékelte Eduard Heger kormányfő is. „Kormányunk nemcsak kormányozni akar, hanem konkrét eredményeket hozni az emberek számára. A nemzeti parkok reformja – az uniós helyreállítási terv más reformjaihoz hasonlóan – a szlovákiai lakosság életszínvonalának emelését célozza” – tette hozzá Heger.

A tárca emlékeztetett, a 9 nemzeti park összesen 317 ezer hektárnyi területet jelent, melyből 172 ezer hektár van az állam tulajdonában, de a klímaváltozás idején az egész társadalom számára hatalmas érték. „Szlovákia kiszárad, a fiatalok elhagyják a régiókat. A működő nemzeti parkok, valamint az ellenálló erdei ökoszisztémák hozzájárulnak a klímaválság hatásainak mérsékléséhez, az ivóvíz védelméhez, és egyúttal lehetővé teszik a régiók társadalmi fejlődését” – hangsúlyozta Budaj.

A javaslat ellen elsősorban az erdészek tiltakoztak, mivel ezzel feltehetően nehezebbé válik a fakitermelés a védett területeken. Tartanak azonban a változástól a régiókban lakók is, akik ugyancsak attól félnek, hogy nehezebbé válik az erdőgazdálkodás a védett területeken, és ezzel munkahelyek szűnhetnének meg.

A természetvédelmi minisztérium ugyanakkor állítja, hogy az erdészetek minden munkatársát átvenné, ezek ugyanis a természetvédelmi felügyelőségbe olvadnának be. Azt ugyanakkor elismerik, hogy a fakitermelés háttérbe szorulhatna a szigorúbban védett területeken, viszont az erdészeknek találnának más munkát, nem kell félniük az elbocsátástól.

A reform kérdésében a koalíció sem volt egységes. A Sme rodina mozgalom korábban bejelentette, hogy nem támogatja azt.

forrás: parameter.sk, ÚjSzó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Solid Wood Summit

Következő cikk

Szociális tűzifa - Gyulaj Zrt. kiszállításai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések