FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Argentína pusztító erdőtüzei

Argentína északi részén fekvő Corrientes tartományban az elmúlt napokban nyolc különálló tűzvész pusztított közel 800 000 hektáron a hatóságok szerint. A tűzzel érintett területek a tartomány mintegy 10-%át teszik ki.

Argentínában az emberek abban bíznak, hogy a hétvégén kezdődött enyhe esőzés segít a tűzoltóknak megfékezni a lángoló erdőtüzeket, amelyek az elmúlt hetekben farmokat, legelőket és vadon élő állatokat pusztítottak az ország északi részén.

Tüzek Argentína Corrientes tartományában. A piros pontok a műhold által 2022. február 13. és 16. között észlelt hőt jelzik. NASA/FIRMS/NOAA.

A fojtogató füst miatt a nappal éjszakának tűnt, miközben a lángok naponta mintegy 30 000 hektárt (74 130 hektár) emésztettek fel, elpusztítva a mezőgazdaságtól függő régió akár 9 százalékát.

“Ez atipikus, történelmi. Ilyen még soha nem történt. Soha nem éltünk még át ilyesmit” – mondta Jorge Ayala helyi lakos. “Teljesen le vagyunk terhelve. Ez az, amit most elmondhatok. Ez egy csapás a tartomány számára”.

Az erős szél, az alacsony páratartalom és az aszály okozta szárazság táplálta a január közepén kezdődő tüzeket. Az előrejelzők szerint a vasárnap kezdődött enyhe esőzések várhatóan a héten is folytatódnak, ami enyhülést ígér a rendkívüli hőségtől és szárazságtól szenvedő régiónak. A Paraguayjal határos, főként vidéki gazdaságokból, tanyákból és erdőkből álló tartományban általában bőséges esőzések szoktak előfordulni.

Luis Candia egyike volt azoknak a lakosoknak, akik a tűzoltókkal együtt dolgoztak a Corrientesben keletkezett erdőtüzek eloltásán. Egy vízzel teli csomaggal a hátán és az arcát a füsttől és a lángoktól védve elmondta a Reuters hírszolgálatnak, hogy a régió a jövőjéért küzd.

“Az igazság az, hogy a tartomány katasztrófát él át ezekkel a tüzekkel” – mondta Candia, miközben szünetet tartott a tűzoltásban, amely mezőgazdasági területeket és vadon élő állatokban gazdag vizes élőhelyeket égetett fel.

“Rengeteg állat és növény veszett oda, a flóra és fauna jelentős része. Ráadásul ez volt a munkánk forrása. Ha ezt elveszítjük, mi lesz velünk holnap?” – mondta.

Tűzoltók, rendőrök és önkéntesek hetek óta próbálják eloltani a tüzeket, amelyek a La Niña éghajlati jelenséghez kapcsolódó szárazság közepette kaptak lábra, mivel a hőmérséklet világszerte emelkedett.

“Minden összejött: a másfél éve tartó szárazság, a magas hőmérséklet, az eső hiánya és a hidraulikus stressz, ami már a növényeket, sőt magát a talajt is megviselte” – mondta Josefina Piñeiro, Corrientes egyik lakója a Reutersnek.

Charred land is seen following a wildfire that has spread over more than 500,000 hectares in the northern province of Corrientes, in Cambyreta, Argentina February 8, 2022. Picture taken with a drone. Sebastian Navajas/Rewilding Argentina/Handout via REUTERS

A területről készült képek nagy kiterjedésű, leégett földeket, fák füstölgő gyökereit, elpusztult vagy a tűz elől menekülő állatokat és kimerült tűzoltókat mutatnak. A tűzoltóegységek Argentína, Brazília és Bolívia minden szegletéből érkeztek.

szerk: Tóth János, forrás: ALJAZEERA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

LOSZ Év Lakberendezője 2021

Következő cikk

PEFC: pályázni lehet a főtitkári / ügyvezető igazgatói posztra




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version