FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűz közeli közösségek védelme

Amikor az erdőtüzek füstös állapota napokig, hetekig vagy hónapokig tart, a közösségek tanácsot kérnek a közegészségügyi fenyegetés csökkentésére vonatkozó hivatalos tervek kidolgozásához.

Az expozíció csökkentése mindenki egészsége szempontjából fontos – különösen a sérülékenyebbek, például a gyermekek, az idősek, valamint a szív- vagy tüdőbetegségben szenvedők egészsége szempontjából. Más közösségeket érinthet a szezonálisan tervezett földgazdálkodási célú égetés, amely szintén füsttel kapcsolatos egészségügyi problémákat okozhat.

Az USA Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) kutatói megállapították, hogy tanulmányozni kell azokat a jellemzőket, elemeket, hálózatokat, kapcsolatokat és folyamatokat, amelyek hozzájárulnak egy hatékony, füstölésvédelmi tervhez a közegészség védelmére. A kutatócsoport a partnerekkel együttműködő megközelítést alkalmaz az együttműködés folyamatának, valamint a befolyásoló tényezőknek és a korai eredményeknek a tanulmányozására, amelyek ezzel a megközelítéssel kapcsolatosak lehetnek. A kutatási eredményeket közegészségügyi szakemberek, katasztrófaelhárítási szervezetek, levegőminőség-menedzserek és mások használhatják fel, hogy segítsék a közösségeket a füstre való felkészülés tervének kidolgozásában. A füsttel sújtott közösségek a közegészségügy javát szolgálják a beltéri és kültéri levegő minőségével kapcsolatos közösségi szintű intézkedések összehangolásával. Tényeken alapuló stratégiáik vannak a futótűz füstjére adott válaszok irányítására. Egy sor felkészülési tevékenység megfelelő lehet, és a közösség jellemzőitől függően változhat. Ezenkívül az EPA és más szövetségi ügynökségek erőforrásokat fejlesztettek ki, hogy segítsék a közösségeket a füstre való felkészülésben. Ez magában foglalja a Wildfire Smoke (Erdőtűz füst) útmutatót a közegészségügyi tisztviselőknek, amely azt ajánlja, hogy a füstesemények veszélyének kitett közösségek mérjék fel előre sebezhetőségüket, tervezzék meg a megfelelő válaszlépéseket, tegyenek lépéseket tűz esetén, és vegyék figyelembe a múltbeli füsteseményekből levont tanulságokat a jövőbeli válaszlépések erőfeszítéseiben.

Kutatási projekt az EPA a Smoke-Ready Communities Research Project-et megyei szintű közegészségügyi és környezet-egészségügyi osztály partnereivel folytatja, hogy támogassa az erdőtüzekre és a tervezett égetésre való felkészülésre vonatkozó hatékony tervek kidolgozását. A célok a következők: Támogassa a megyei partnereket azon erőfeszítéseikben, hogy növeljék a közegészségügyi felkészültséget az erdőtüzek füsteseményeire egy helyi füstelhárítási terv összeállításán keresztül. Járuljon hozzá olyan empirikus bizonyítékokhoz, amelyek szélesebb körű útmutatást nyújthatnak a helyi vezetőknek a hatékony és átfogó füstelhárítási kommunikációs tervek kidolgozásához. Nyújtson betekintést abba, hogy a helyi füstvédelmi csapatok hogyan használják a meglévő eszközöket és erőforrásokat, amelyek célja a helyi készenlét támogatása. Járuljon hozzá a tűztudományhoz, az együttműködésen alapuló kormányzással, a közösségi kapacitással és a közösség ellenálló képességével kapcsolatos tudásbázishoz. A füsttel veszélyeztetett közösség felkészült és felhatalmazott arra, hogy a tűzzel kapcsolatos füstesemények során bizonyítékokon alapuló, helyileg releváns információkkal lássa el lakóit, és tegyen javaslatokat a füst közegészségügyi hatásainak csökkentésére. A futótüzek előre jelzett kockázatától, a füsthatások gyakoriságától és súlyosságától, a tűzeset jellegétől (erdőtűz, tervezett tűz, lakossági faégetés), a helyi lakosság mögött meghúzódó sebezhetőségektől függően számos felkészülési tevékenység lehet megfelelő.

A Smoke-Ready Communities Research Project egy multidiszciplináris és ügynökségek közötti együttműködés, amelyet az EPA és az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata vezet. A projekt egy sor interaktív műhelyre épül, és célja, hogy növelje a helyi felkészültséget és javítsa a közegészségügyi reagálást az erdőtüzek füsteseményeire. A helyi csapatok megismerik a problémát, és közösen dolgoznak azon, hogy közegészségügyi füstelhárítási tervet készítsenek közösségük számára.

Kutatási megközelítés és hatások

A kísérleti tanulmány kutatási terve integrálja az állampolgári ismeretek és a közösségi alapú részvételi kutatás (CBPR) elveit. Ez a fajta kutatás összehozza a kutatókat és a közösségeket, hogy együttműködjenek a vizsgálati célok megvalósításában, a közösségi vezetők és szervezetek aktív bevonásával és részvételével a folyamat során. A kutatók tudományos megközelítést biztosítanak a helyi erdőtűzvédelmi tervek kidolgozásához minden megyei partnerrel a Wildfire Smoke: Útmutató közegészségügyi tisztviselőknek című dokumentum ajánlásait követve. Az egyes partnerségek megközelítését a megye azonosított érdekei, szükségletei és elkötelezettsége alapján személyre szabják.
A partnerség konkrétan a következőkre irányuló erőfeszítéseket foglalja magában: Támogassa a megyei vezetőket egy helyi füstcsapat létrehozásában A csapattagok, valamint a csapat és más helyi érdekelt felek közötti kapcsolatok ápolása havi találkozók és kapcsolódó átmeneti tevékenységek révén. Növelje a problémákkal kapcsolatos tudatosságot és elkötelezettséget egy olyan oktatási műhelysorozaton keresztül, amelyek a helyi közegészségügyi felkészültséggel és az erdőtűz füstjével szembeni ellenálló képességével kapcsolatos témák széles skáláját fedik le. Hozzon létre egy megyei specifikus erdőtűz-elhárítási közegészségügyi tervet. Gyűjtsön kutatási adatokat a helyi védelmi tervezési folyamatról. Potenciálisan együttműködhet a jövőbeli közösség által bevont kutatásban. A kutatási projekt folyamatban van, és 2022 őszéig zajlik. Az eredményeket megosztják a közösségi partnerekkel, és közzéteszik a tudományos irodalomban. Azok az esettanulmányok, amelyek szerint az egyes megyék hogyan közelítették meg a füsttel veszélyeztetett közösségeik terveinek kidolgozásának formálisabb folyamatát, példát szolgáltathatnak arra, hogy más megyék, városok és városok milyen formátumot alkalmazhatnak a füstrendezvényekre való felkészüléshez.

forrás: ForestPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gyászhír - Erdélyi Gábor [76]

Következő cikk

Berci és a balatonfenyvesi kisvasút




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Hartmann Tibor [83]

Mély fájdalommal értesítjük olvasóinkat, hogy HARTMANN TIBOR okleveles faipari mérnök, a FÜRLEMHO volt vezérigazgatója, 83 éves korában, türelemmel…
Exit mobile version